Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαφορετικές εκτιμήσεις των ηγεσιών για την ιστορία

Παραμονές της 95ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης οξύνεται η ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη για τη σοβιετική ιστορία. Ετσι, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πως «ο Στάλιν και άλλοι σοβιετικοί ηγέτες του παρελθόντος αξίζουν την πιο σκληρή αξιολόγηση» επειδή «διεξήγαγαν πόλεμο κατά του λαού τους» προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στο διαδίκτυο, όπου εκατοντάδες χρήστες ανάρτησαν μηνύματα στην ιστοσελίδα του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο Μεντβέντεφ συνέχισε το αντικομμουνιστικό οχετό γύρω από το θέμα της πολιτικής κληρονομιάς και των πρώην ηγετών της Ρωσίας, απαντώντας σε μια από τις παρατηρήσεις ενός συμμετέχοντα του Facebook: «Η αγάπη για τους νεκρούς τυράννους είναι ένα συνηθισμένο ανθρώπινο λάθος. Πολύ άνετα μπορείς να είσαι σταλινιστής, όταν γνωρίζεις, ότι δε θα σε συλλάβουν τη νύχτα και κανείς δε θα εγκρίνει με το μολύβι τις λίστες εκτελέσεων».

Από τη μεριά του, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βαλέρι Ράσκιν, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού σημείωσε: «Με το λαό του δεν πολέμησε ο Στάλιν, αλλά η σημερινή ρωσική ηγεσία. Αλήθεια, πότε θα μετρηθούν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων της ψευτοδημοκρατίας από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη φτώχεια;». Και πρόσθεσε: «Καλύτερα θα έκανε ο πρωθυπουργός να κοιτάξει τον εαυτό του και να σκεφτεί το σε ποια χώρα χρωστά τη μόρφωσή του, καθώς κι όλα τα άλλα που έχει σήμερα». Το στέλεχος του ΚΚΡΟ σημείωσε ακόμα πως οι εκτιμήσεις του Ρώσου πρωθυπουργού για τον Στάλιν διαφέρουν ριζικά από τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ρώσων, που σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις αποτιμούν θετικά το ρόλο του Στάλιν στην ιστορία.

Στο μεταξύ, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το Ρώσο πρωθυπουργό κινήθηκε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος προχώρησε σε θετικά σχόλια για το ρόλο του Β.Ι. Λένιν και του Ι. Στάλιν υποστηρίζοντας πως «αυτοί ήταν οι ηγέτες μας! Ο Λένιν δημιούργησε το κράτος, ο Στάλιν το ενίσχυσε». Και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ήρωες του παρελθόντος. Ο Λουκασένκο κάλεσε τους πολίτες να αποτίσουν φόρο τιμής στην ΕΣΣΔ, τονίζοντας πως εάν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, τότε δε θα υπήρχε και η Λευκορωσία με σημερινή της μορφή. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αντίρρηση για τον ευρύτερο γιορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΣΔ.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αντικομμουνισμός του Μεντβέντεφ(2012-10-31 00:00:00.0)
Νέα ένταση(2010-04-27 00:00:00.0)
Συμφωνία για αντιαεροπορική άμυνα(2009-02-04 00:00:00.0)
Απάντηση στις πιέσεις της Ρωσίας(2007-02-03 00:00:00.0)
Εντυπωσιακή νίκη(2001-09-11 00:00:00.0)
Υπέρ της ολοκλήρωσης ο Μπ. Γιέλτσιν(1996-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ