Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παραδοχές» και διλήμματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο μονόδρομο της ΕΕ και του ευρώ και με αυτήν την κυβέρνηση πάση θυσία, είναι η «γραμμή» ισχυρών κύκλων της πλουτοκρατίας, που μεταφέρει, ενόψει της ψήφισης των μέτρων, και όχι μόνο, στο χτεσινό κύριο άρθρο της η «Καθημερινή». Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα: «Δύο βασικές παραδοχές ισχύουν για τη χώρα μας. Πρώτον, ότι δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ευρώ και χωρίς τη βοήθεια των εταίρων και δανειστών της. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας ηγέτης και κανένα κόμμα εκτός του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού που να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, το σχέδιο και τις διεθνείς διασυνδέσεις, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα αυτή τη δύσκολη ώρα». Στη βάση αυτών των παραδοχών - θέσφατων, η εφημερίδα αξιώνει αφενός την ψήφιση των μέτρων και αφετέρου «τη διατήρηση της κυβέρνησης στην εξουσία», κραδαίνοντας τον μπαμπούλα της «κατάρρευσης της χώρας» και του «χάους» στην περίπτωση που πέσει «η κυβέρνηση Σαμαρά»... Εντελώς αναμενόμενη η κήρυξη συναγερμού και συστράτευσης όλων των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να περάσουν διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα σωτηρίας της πλουτοκρατίας και θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ομως, ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να συμμεριστεί ή ακόμα χειρότερα να υιοθετήσει τις «παραδοχές» των αστών, γιατί το «διά ταύτα» τους, η αναπόφευκτη κατάληξή τους είναι να αποδεχτεί την ανελέητη σφαγή των δικαιωμάτων του, την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωσή του εσαεί. Αντίθετα, είναι ώρα να πάρει τη μεγάλη απόφαση να τραβήξει αποφασιστικά μπροστά στο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, το δρόμο δηλαδή της ταξικής οργάνωσης και πάλης, για να εμποδιστούν τα μέτρα, για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία. Το δρόμο της συσπείρωσης στην πολιτική του ΚΚΕ, της αποφασιστικής ενίσχυσής του.

Δε συζητά καν για δικαιώματα των εργαζομένων

Ενδεικτική της πολιτικής που υπηρετεί η Περιφέρεια Αττικής ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και προσδιορίστηκε ως εξέχουσας σημασίας η επιλογή της αίθουσας στην οποία θα συνεδριάζει το Σώμα και αντίστοιχα μηδαμινής το γεγονός ότι σε προγράμματα της περιφέρειας σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε ετσιθελικά, διά του προέδρου του Σώματος, να συζητηθεί το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που γίνονται με τη σύμπραξη Περιφέρειας και ΜΚΟ. Το θέμα έθεσαν, εκτός ημερήσιας διάταξης, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, θέτοντας σε ψηφοφορία τη συζήτησή του. Ο πρόεδρος επέμεινε ότι το Σώμα ψήφισε κατά της συζήτησης, παρά την καταμέτρηση των ψήφων που έδειχνε το αντίθετο... Αντιθέτως, ξεπέρασε τις δύο ώρες η διάρκεια της συζήτησης για την αίθουσα στην οποία θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η τωρινή θεωρείται ανεπαρκής.

Προφανώς για την Περιφέρεια είναι δευτερεύουσας σημασίας το αυτονόητο εργασιακό δικαίωμα στην πληρωμή και την ασφάλιση και έχει μεγαλύτερη αξία ο χώρος συνεδριάσεων του συμβουλίου, κάτι που «θα εξυπηρετήσει τους πολίτες», όπως κοινότοπα διατυμπανίστηκε. Θα πρέπει κανείς, βέβαια, να καταλογίσει συνέπεια στην περιφερειακή αρχή, αφού τα εν λόγω προγράμματα εκτελούνται με την υπογραφή της και δε θα μπορούσε να τα στηλιτεύσει, μην έχοντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ προς την Πριφερειακή Διοίκηση, όπως: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και τι μέτρα θα πάρει γι' αυτό; Στηρίζει τις ατομικές συμβάσεις που προβάλλουν οι ΜΚΟ που ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώνονται εάν και εφόσον λάβουν τη χρηματοδότηση του υπουργείου; Θα παρέμβει στον ΟΑΕΔ, για να τακτοποιηθεί άμεσα το ζήτημα της ασφάλισης και των ενσήμων που είναι σε εκκρεμότητα;

«Καλή δουλειά» εύχεται η ΔΗΜΑΡ!

Η κυβερνητική ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Ερευνας, «χαιρετίζει την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης» σε διάφορα πανεπιστήμια «και τους εύχεται καλή δουλειά»! Κατά τη γνώμη της ΔΗΜΑΡ, «επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο πόσο αναγκαίες ήταν οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στον Ν. 4009/2011 (σ.σ. νόμος - πλαίσιο)»! Η ΔΗΜΑΡ, με συνέπεια, στηρίζει την ουσία του νόμου - πλαισίου και των «αλλαγών» που έγιναν το καλοκαίρι, χωρίς ν' αλλάξει η ουσία. Ετσι, χαίρεται για την «εκλογή» των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων ΑΕ. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι πρόκειται για μια πολιτική δύναμη που «αξίζει» να είναι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Περικοπές δραματικές για την υγεία του λαού

Το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι ένα σωστό σφαγείο στις όποιες παροχές είχαν οι ασφαλισμένοι, καθώς στο εξής θα πληρώνουν ακόμη περισσότερα απευθείας από την τσέπη τους. Η κυβέρνηση προσδιορίζει αυτό το ποσό που θα παρθεί από τη λαϊκή οικογένεια, μέσω του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, στα 300 εκατ. ευρώ. Ποσό τεράστιο που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Ο νέος κανονισμός ενισχύει την «αγοραπωλησία» στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - ανάλογα με το πορτοφόλι του ο καθένας αγοράζει - όπως και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ετσι, για παράδειγμα, θα πληρώνουν συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας τους σε συμβεβλημένες κλινικές 50% οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και 30% οι υπόλοιποι, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε συμμετοχή. Ποια είναι η σκοπιμότητα τμήματα νοσοκομείων ή και ολόκληρα νοσοκομεία, υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ να κλείνουν ή να απαξιώνονται και ταυτόχρονα να υπογράφονται συμβάσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια; Να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου Υγείας, να «απελευθερωθεί» πλήρως αυτός ο τομέας, ώστε να γίνουν επενδύσεις από το κεφάλαιο - ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Αυτή είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά στα κράτη - μέλη της ΕΕ και συνδιαμορφώνεται από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό το όραμα του υπουργείου Υγείας για έναν ΕΟΠΥΥ «μεγάλο αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας, όπως είναι και ο αντίστοιχος γερμανικός (και άλλοι ευρωπαϊκοί) ασφαλιστικός φορέας.

Η δραματική για τους ασφαλισμένους κατάσταση θα οξυνθεί με τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με τη στρατηγική που εφαρμόζεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε μια περίοδο που τα ασφαλιστικά Ταμεία «αιμορραγούν», εξαιτίας της ανεργίας, των μειωμένων μισθών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, του «κουρέματος» των αποθεματικών τους και των οφειλών κράτους κι εργοδοτών, η «αγοραπωλησία» σε Υγεία - Πρόνοια βαραίνει όλο και περισσότερο τις άδειες τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. Η λαϊκή οικογένεια είναι εντελώς ανυπεράσπιστη στην ανάγκη που έχει για φάρμακα, νοσηλεία, εξετάσεις, γιατρό, θεραπεία, αφού η κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές συρρικνώνεται, προκειμένου να δίνονται περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα.

Αυτήν τη στιγμή προέχει να πιέσει το λαϊκό κίνημα, μαζί με το κίνημα των υγειονομικών για γερή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Να μην επιτρέψουν να καταργηθεί - στο όνομα της «εξοικονόμησης» και των «οικονομικών δυσκολιών» - κανένα κρεβάτι, κανένα τμήμα, καμιά παροχή. Γιατί πολύ απλά αυτό θα σημαίνει άνθρωποι να πεθαίνουν στο δρόμο απροστάτευτοι, θα επιβαρυνθεί συνολικά η υγεία του πληθυσμού και θα μειωθεί το προσδόκιμο ζωής. Η λύση δεν είναι άλλη παρά ο κλάδος Υγείας - Πρόνοιας να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να παρέχονται οι υπηρεσίες και το φάρμακο σε όλους δωρεάν, ανεξάρτητα αν εργάζονται και σε ποιο κλάδο. Σε αυτό το σύστημα Υγείας, η κερδοφορία και οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων δεν έχουν καμία θέση, γιατί έτσι θα σταματήσει η θεραπεία και η πρόληψη να είναι εμπορεύματα και ταυτόχρονα «προσωπική ευθύνη» των ανθρώπων του μόχθου που τους εξαθλιώνουν.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ, αυτή η περίφημη επιχειρηματολογία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων μας «ευρωλάγνων», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μας έλειπε: «Οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά είναι ...ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία», μας λένε!

Μιλάμε για απίστευτη υποκρισία και κοροϊδία. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε χαζούς κι ανόητους.

Οχι μόνο γιατί στηρίζουν την κυβέρνηση που προωθεί για ψήφιση αυτά τα μέτρα, όχι μόνο γιατί υπερθεματίζουν για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» που είναι η βάση για όλα αυτά.

Αλλά γιατί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ρόλο παίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτήν την ιστορία. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι απολύτως ...συμβατή με την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι επίσης συμβατή, μια χαρά, με την... ΕΕ που έχει χτιστεί για να διασφαλίζει ακριβώς αυτό στον «αιώνα τον άπαντα». Αρα, όταν δύο πράγματα είναι συμβατά με ένα τρίτο είναι προφανώς και μεταξύ τους.

Το μόνο που είναι, όντως, ασύμβατο είναι αυτά τα κόμματα να δηλώνουν «υπερασπιστές» των εργασιακών δικαιωμάτων. Κι εκτός από ασύμβατο είναι και αστείο...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι αυτός ο Β. Σόιμπλε λέει ενίοτε τα πράγματα με το όνομά τους, ως γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων των πολυεθνικών. Ετσι, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε από αυτόν ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι «παγκόσμιο χρέος».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει, δήλωσε, όλες οι χώρες του πλανήτη και κυρίως οι πιο μεγάλες οικονομίες, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να «κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών».

Αυτά για όσους αρέσκονται να αναμασούν τις... «τρίχες» περί αντιθέσεων Βορρά και Νότου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να καλλιεργούν αυταπάτες περί εναλλακτικών πολιτικών και ανθρώπινου καπιταλισμού.

Αλλη μια επιβεβαίωση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι πιο εύκολο τώρα, με το ΠΑΣΟΚ νίλα, να σηκωθούν να φύγουν βουλευτές του, να ανεξαρτητοποιηθούν, να κάνουν μια καινούργια ομάδα και να πάνε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κουβέλη, με τον Καμμένο και με διάφορους, για να κάνουν μια κυβέρνηση. 'Η άλλοι να στηρίξουν, να δώσουν ψήφο στήριξης χωρίς να συμμετάσχουν. Αυτές οι αλλαγές και οι εξελίξεις, που θα συμβούν κατά τη γνώμη μας και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, από τη μια μεριά δείχνουν ότι ξεφτίζουν αυτά τα κόμματα - ιδιαίτερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πάνω σε αυτό το ξέφτισμα εμφανίζονται νέα κόμματα που πολύ γρήγορα θα ξεφτίσουν όσον αφορά τα συνθήματά τους, είναι ένα θετικό στοιχείο. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι οι μετακινήσεις του λαού. Οι πολιτικές, οι ιδεολογικές ή από ιδεολογήματα. Αν ο λαός παρακολουθεί τις μετακινήσεις των κομμάτων μόνο και πηγαίνει και άγεται και φέρεται από ένα παλιό ή νέο κόμμα, τότε οι διεργασίες που θα υπάρχουν μέσα στο λαό θα είναι εγκλωβισμένες μέσα στα τείχη».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, δυο μέρες πριν τις εκλογές της 6ης του Μάη. Την εκτίμηση αυτή το ΚΚΕ την επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Και ήδη επιβεβαιώνεται απ' τις εξελίξεις που ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί στο σύνολό τους. Αναδεικνύεται σήμερα σε επιτακτική ανάγκη, ο λαός να δώσει μεγάλη προσοχή στα όσα έλεγε και λέει το ΚΚΕ, να μην περιορίσει τις μετακινήσεις του στα αδιέξοδα στενά των αστικών πολιτικών κομμάτων και όσων ορέγονται να διαχειριστούν την αστική εξουσία.

Η μετακίνησή του πρέπει να είναι οριστική και αμετάκλητη στην πλευρά που προστάζουν τα συμφέροντά του και αυτή δε βρίσκεται στους νυν και επίδοξους διαχειριστές του συστήματος, που του επιφυλάσσουν πικρή απογοήτευση και διάψευση των όποιων προσδοκιών του καλλιεργούν. Βρίσκεται με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα. Χρέος των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου να πάρουν τη θέση τους στην πάλη για να πάρουν τελικά το παρόν και το μέλλον τους στα χέρια τους.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή

Να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ επιχείρησε κατά τρόπο φαιδρό και άθλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος τη συζήτηση για την πρόταση νόμου του Κόμματος σχετικά με την κατάργηση μνημονίων - δανειακών συμβάσεων. Σε δήλωσή του, ο Σ. Κεδίκογλου αναφέρει συγκεκριμένα: «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και συντάσσεται με το ΚΚΕ, υπερψηφίζοντας πρόταση νόμου για "κατάργηση των μνημονίων", με στόχο τη δραχμή, τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης δηλώνει πως δεν θέλει να κοροϊδεύει το λαό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει». Γνωρίζει πολύ καλά ο εκπρόσωπος ότι δεν υπάρχει καμία ιδεολογικοπολιτική ταύτιση ή σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Σκόπιμα, όμως, προχωρά σε αυτήν την προβοκατόρικη ταύτιση, για δύο λόγους: Αφενός για να αποδυναμώσει την ουσία της πρότασης νόμου του Κόμματος, η οποία στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή αστικής διαχείρισης της κρίσης, είτε αυτή ασκείται από μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή, είτε από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, για να ενισχύσει την τεχνητή πόλωση και την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στη βάση του διλήμματος «κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Ομως, το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει με επιτακτικό τρόπο σήμερα είναι αυτό που τίθεται και με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Αυτό το δίλημμα καθορίζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ΚΚΕ, από τη μια, και τα κόμματα της διαχείρισης, από την άλλη.

Οι ... διαπραγματεύσεις της «Χρυσής Αυγής»

«Η εγχώρια τρόικα ουδέποτε διαπραγματεύθηκε με τους ξένους, παίζει απλά θέατρο για να παραπλανήσει τους αδαείς».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» την περασμένη Τρίτη. Τι λέει; Οτι έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση ή καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σπέρνει αυταπάτες λοιπόν, όπως ακριβώς κάνει και μερίδα των αστικών επιτελείων, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και τα αστικά ΜΜΕ ότι μπορεί ο λαός να ζήσει χωρίς εξαθλίωση, εάν οι διαπραγματευτές τα έκαναν καλύτερα.

Και σπέρνει αυταπάτες, αφού το ζήτημα δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης αλλά είναι πράγμα που αφορά την καπιταλιστική οικονομική κρίση και σε τελική ανάλυση το πώς με την πάλη τους οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα θα ξεσηκωθούν και θα παλέψουν, με άμεσο στόχο να μην περάσουν τα μέτρα και με προοπτική να διώξουν μια και καλή τους ίδιους τους καπιταλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων για να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Αυτή η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί τώρα και η ναζιστική «Χρυσή Αυγή», αποδεικνύει - όπως και όλα όσα λέει και κάνει - ότι είναι συστημική μέχρι το μεδούλι. Οτι είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με αποστολή να πλήττει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο δρόμοι υπάρχουν

Τι ανέδειξε η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων και των μεσοπρόθεσμων; Οτι στην πολιτική και στο κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές, στη βάση του δρόμου ανάπτυξης που υπηρετεί και προτείνει το κάθε κόμμα, η κάθε δύναμη. Το γεγονός ότι τα αυτοαποκαλούμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα δήλωσαν στη συζήτηση ότι συμφωνούν γενικά με την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ - με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή δεν μπαίνει σε ψηφοφορία, λόγω της απαράδεκτης ερμηνείας του Συντάγματος - είναι κενό γράμμα για το λαό, που πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του στην επιχειρηματολογία την οποία ανέπτυξαν.

Ξεχωριστή μνεία χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να παρουσιάσει την Πρόταση Νόμου σαν προσπάθεια του ΚΚΕ να ανοίξει «διάλογο» με τα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα, στην προοπτική μάλιστα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κατηγόρησαν ακόμα το ΚΚΕ ότι με την πρόταση για λαϊκή εξουσία τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, ενώ κατέθεσαν την αντίθεσή τους στη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων. Την ίδια ώρα, βέβαια, έλεγαν ότι συμφωνούν με την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ (!) η οποία - όπως είπαν - θα μπορούσε να είχε ήδη υλοποιηθεί, αν στις προηγούμενες εκλογές είχε γίνει μια κυβέρνηση της αριστεράς, όπως διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να κοροϊδέψουν το λαό βγάζει μάτι.

Το ΚΚΕ λέει μονομερή κατάργηση όλων των συμφωνιών που υπογράφτηκαν με τους δανειστές - εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης, γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το μετά την κατάργηση των μνημονίων. Μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους. Οι αντικειμενικές συνθήκες για να γίνει αυτό στην Ελλάδα είναι υπερώριμες, αρκεί ο λαός να το αποφασίσει και να το επιβάλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ενάντια στα μνημόνια - τα οποία αποσυνδέει από τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ - και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ για την «ανασυγκρότηση» της ελληνικής (καπιταλιστικής) οικονομίας, με άλλο μείγμα διαχείρισης. Δε θέλει μονομερή διαγραφή του χρέους, δε θέλει αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά συνεννόηση μαζί της.

Το σημαντικότερο, δε θέλει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αλλά ενίσχυση των καπιταλιστών με χρήμα, για να κάνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη. Η πρότασή του οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα μέτρα και βάσανα για το λαό, τα συμφέροντα του οποίου είναι ασυμβίβαστα με αυτά των καπιταλιστών, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει σαν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή αντικειμενικά υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπως και των αστικών κομμάτων. Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται το ΚΚΕ. Η Πρόταση Νόμου του Κόμματος και οι στόχοι πάλης που προβάλλει, αν γίνουν υπόθεση του κινήματος, μπορεί να δώσουν ώθηση στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Να συμβάλουν στο δυνάμωμα της πάλης για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org