Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τη διδασκαλία και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Στιγμιότυπο από το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης
Με μαζική συμμετοχή των φοιτητών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο αμφιθέατρο Β' της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, η εκδήλωση της ΚΝΕ, με θέμα «η διδασκαλία για την 28η Οκτωβρίου και τον απελευθερωτικό αγώνα στο πανεπιστήμιο. Αλήθειες και ψέματα».

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία για τη δεκαετία του σαράντα, που έγινε όργανο ξέφρενης προπαγάνδας, στην παραποίηση ιστορικών γεγονότων, στις σύγχρονες ιστορικές σχολές, κ.λπ., σημειώνοντας ότι υπηρετούσαν σταθερά το στόχο της ελληνικής πλουτοκρατίας που δεν ήταν άλλος από το να ξεχαστεί η Αντίσταση του λαού και ο δικός της δοσιλογισμός.

«Από τις 28 Οκτωβρίου του 1940 ως την τελευταία ημέρα του εμφυλίου πολέμου, σε κάθε στιγμή, ο ελληνικός λαός ήταν πρωταγωνιστής και κυρίαρχος των γεγονότων. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι των πόλεων, οι αγρότες, οι νεοφερμένοι πρόσφυγες και οι παλιοί κάτοικοι, πήραν την τύχη της χώρας στα χέρια τους και έγραψαν σελίδες μεγαλείου, ερήμην ή, το συνηθέστερο, ενάντια, στην πολιτική, στις επιθυμίες και τις προθέσεις της αστικής ελίτ», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Πώς λοιπόν θα διδασκόταν ετούτη η ιστορία; Πώς οι νικητές θα μιλούσαν για τη νίκη τους; Πώς θα θριαμβολογούσαν οι προδότες και σφαγείς του ίδιου τους του λαού, οι καταστροφείς της ίδιας τους της χώρας, οι δοσίλογοι, οι μαυραγορίτες, οι "ηθικά" και "οικονομικά" συνεργασθέντες όπως τα ίδια τα δικά τους δικαστήρια τους χαρακτήρισαν;»

Τρίκαλα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Τρικάλων καταγγέλλει τη διεύθυνση και μερίδα εκπαιδευτικών του 28ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων που λογόκρινε και κατέβασε το ιστορικό υλικό από το ταμπλό του σχολείου για την 28η Οκτωβρίου. Αυτό που ενόχλησε, όπως φαίνεται, ήταν ότι η δασκάλα που είχε την επιμέλεια της γιορτής και του υλικού, σ' ένα μέρος της εργασίας της αναφερόταν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ για την ίδρυση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, καθώς και στην πατριωτική στάση του φυλακισμένου απ' τη δικτατορία του Μεταξά ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που με το ιστορικό του γράμμα καλούσε το λαό σε παλλαϊκό ξεσηκωμό κατά των φασιστών εισβολέων, γεγονότα ιστορικά αναμφισβήτητα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ