Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πετά στο δρόμο σπουδαστές και απολύει εργαζόμενους

Το ξενοδοχείο «Διακονία», που ανήκει στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Ιδρυμα (ΕΚΠΙ) «Αγιος Γρηγόριος Παλαμάς» της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων και σε έξωση σπουδαστών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑ), με πρόσχημα τις περικοπές στη χρηματοδότηση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Αυτό κατήγγειλαν χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, στελέχη του Συνδικάτου Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για 3 μήνες και μόλις προχτές πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα δύο μηνών μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου. Στο μεταξύ η διεύθυνση του Ιδρύματος απέλυσε ήδη 7 εργαζόμενους και μεθοδεύει την απόλυση κι άλλων, με το εκβιαστικό δίλημμα ότι για να ομαλοποιηθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό.

Ταυτόχρονα, το ΕΚΠΙ, επιτίθεται και στο δικαίωμα των σπουδαστών για δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Αποφάσισε να διώξει, αρχικά, 12 από τους 60 σπουδαστές που φιλοξενεί, και τους πιέζει να εγκαταλείψουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, προσπάθεια που σκόνταψε στην αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ ήδη ορισμένοι σπουδαστές (περίπου 10) πληρώνουν μηνιαίο μίσθωμα άλλοι 140 ευρώ (για κρεβάτι σε δίκλινο) και άλλοι 250 ευρώ (για μονόκλινο). Επίσης ζητά από τους σπουδαστές να πληρώνουν και 4 ευρώ την ημέρα για τη σίτισή τους.

Από τον Οκτώβρη του 2007 έως και τον Ιούνη του 2012 η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης έχει εισπράξει 1.244.553 ευρώ για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, δηλαδή χρηματοδοτούνταν με περισσότερα από 20.000 ευρώ το μήνα για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές εδώ και μέρες ζητούν συνάντηση με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ο οποίος την αρνείται και τους παραπέμπει στο διευθυντή του Ιδρύματος.

Τα στελέχη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, κατήγγειλαν ότι οι μεθοδεύσεις της διεύθυνσης του ΕΚΠΙ φαίνεται να έχουν στόχο να βάλουν κάποιο ιδιώτη στο παιχνίδι για να εκμεταλλευθεί το κτιριακό συγκρότημα. Δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Διακονία» και οι σπουδαστές, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους, για σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ