Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Περικοπές δραματικές για την υγεία του λαού

Το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι ένα σωστό σφαγείο στις όποιες παροχές είχαν οι ασφαλισμένοι, καθώς στο εξής θα πληρώνουν ακόμη περισσότερα απευθείας από την τσέπη τους. Η κυβέρνηση προσδιορίζει αυτό το ποσό που θα παρθεί από τη λαϊκή οικογένεια, μέσω του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, στα 300 εκατ. ευρώ. Ποσό τεράστιο που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Ο νέος κανονισμός ενισχύει την «αγοραπωλησία» στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - ανάλογα με το πορτοφόλι του ο καθένας αγοράζει - όπως και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ετσι, για παράδειγμα, θα πληρώνουν συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας τους σε συμβεβλημένες κλινικές 50% οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και 30% οι υπόλοιποι, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε συμμετοχή. Ποια είναι η σκοπιμότητα τμήματα νοσοκομείων ή και ολόκληρα νοσοκομεία, υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ να κλείνουν ή να απαξιώνονται και ταυτόχρονα να υπογράφονται συμβάσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια; Να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου Υγείας, να «απελευθερωθεί» πλήρως αυτός ο τομέας, ώστε να γίνουν επενδύσεις από το κεφάλαιο - ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Αυτή είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά στα κράτη - μέλη της ΕΕ και συνδιαμορφώνεται από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό το όραμα του υπουργείου Υγείας για έναν ΕΟΠΥΥ «μεγάλο αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας, όπως είναι και ο αντίστοιχος γερμανικός (και άλλοι ευρωπαϊκοί) ασφαλιστικός φορέας.

Η δραματική για τους ασφαλισμένους κατάσταση θα οξυνθεί με τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με τη στρατηγική που εφαρμόζεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε μια περίοδο που τα ασφαλιστικά Ταμεία «αιμορραγούν», εξαιτίας της ανεργίας, των μειωμένων μισθών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, του «κουρέματος» των αποθεματικών τους και των οφειλών κράτους κι εργοδοτών, η «αγοραπωλησία» σε Υγεία - Πρόνοια βαραίνει όλο και περισσότερο τις άδειες τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. Η λαϊκή οικογένεια είναι εντελώς ανυπεράσπιστη στην ανάγκη που έχει για φάρμακα, νοσηλεία, εξετάσεις, γιατρό, θεραπεία, αφού η κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές συρρικνώνεται, προκειμένου να δίνονται περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα.

Αυτήν τη στιγμή προέχει να πιέσει το λαϊκό κίνημα, μαζί με το κίνημα των υγειονομικών για γερή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Να μην επιτρέψουν να καταργηθεί - στο όνομα της «εξοικονόμησης» και των «οικονομικών δυσκολιών» - κανένα κρεβάτι, κανένα τμήμα, καμιά παροχή. Γιατί πολύ απλά αυτό θα σημαίνει άνθρωποι να πεθαίνουν στο δρόμο απροστάτευτοι, θα επιβαρυνθεί συνολικά η υγεία του πληθυσμού και θα μειωθεί το προσδόκιμο ζωής. Η λύση δεν είναι άλλη παρά ο κλάδος Υγείας - Πρόνοιας να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να παρέχονται οι υπηρεσίες και το φάρμακο σε όλους δωρεάν, ανεξάρτητα αν εργάζονται και σε ποιο κλάδο. Σε αυτό το σύστημα Υγείας, η κερδοφορία και οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων δεν έχουν καμία θέση, γιατί έτσι θα σταματήσει η θεραπεία και η πρόληψη να είναι εμπορεύματα και ταυτόχρονα «προσωπική ευθύνη» των ανθρώπων του μόχθου που τους εξαθλιώνουν.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ