Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρει ζήτημα ψήφου των ομογενών στο εξωτερικό

Για το έργο της ομάδας εργασίας που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο ενημερώθηκε χτες η αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα, σημειώνει το ΚΚΕ

Eurokinissi

Μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα, σημειώνει το ΚΚΕ
Σχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών που ζουν στο εξωτερικό, επεξεργάζεται ομάδα εργασίας και σύντομα θα δοθούν για δημόσια διαβούλευση οι σχετικές προτάσεις.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Αποδήμων της Βουλής, επαναφέροντας το ζήτημα, μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει νόμο για την ψήφο των ομογενών, το 2009. Με βάση το Σύνταγμα, για να εγκριθεί ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και το 2009 ψηφίστηκε μόνο από 159 βουλευτές.

Ο υπουργός δεν έδωσε στην επιτροπή αναλυτικές προτάσεις της κυβέρνησης και είπε ότι θα ληφθούν υπόψη τα μοντέλα που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπου ή εκλέγονται μόνο εκπρόσωποι των ομογενών, ή ψηφίζονται κόμματα και βουλευτές.

Ανέφερε ότι στόχος της όποιας ρύθμισης θα είναι εκτός από το να εκφραστούν οι ομογενείς με την ψήφο τους, να υπάρξει διασφάλιση της ισότητας στην πράξη, η νομιμότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ μια σημαντική παράμετρος, όπως ανέφερε, είναι και το μεγάλο οικονομικό κόστος της όλης διαδικασίας.

Οπως διευκρίνισε, με βάση τις κείμενες διατάξεις, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ομογενείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους δήμους από όπου κατάγονται και όχι γενικώς και αορίστως όσοι έχουν ελληνική καταγωγή.

Προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα.

Θα προκύψει, είπε, αλλοίωση της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού που ζει στη χώρα μας και το ποιος θα κυβερνήσει ή η σειρά των κομμάτων θα καθορίζεται από ανθρώπους δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που δεν έχουν σχέση με τα εδώ προβλήματα.

Δεν είναι σωστό, τόνισε, να καθορίζονται τα πολιτικά πράγματα της χώρας από ένα εκλογικό σώμα που είναι ισοδύναμο με τους εδώ ψηφοφόρους και μάλιστα από αυτούς που στο κάτω - κάτω δεν θα υποστούν τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής.

Εκτός των άλλων, συνέχισε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας που θα γίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου τα κόμματα ή οι υποψήφιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Μάλιστα, είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες ζουν Ελληνες και στις οποίες απαγορεύεται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ήταν αντίθετο στο να εκλέγονται τρεις - τέσσερις - πέντε βουλευτές που προέρχονται από την ομογένεια, αρκεί να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και η εκλογή τους να μη διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ