Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Αφελείς ισχυρισμοί μακριά και ενάντια στην ουσία

Συνεχίστηκε χτες το σίριαλ του αποπροσανατολισμού, με κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνέχεια στο σίριαλ με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ έδωσε χτες η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - παρέλαβε το CD το 2010 - στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ερευνά το θέμα. Οπως είπε, το πρωτότυπο CD δόθηκε για φύλαξη στο γραφείο του και σήμερα δεν γνωρίζει πού βρίσκεται!

Στις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών να κατονομάσει το πρόσωπο της υπηρεσίας στο οποίο έδωσε για φύλαξη το CD, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης σε συνομιλία με δημοσιογράφους είπε ότι «δεν ήρθα εδώ για να μιλάμε για ονόματα»!

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ίδιος παρέλαβε από τη διπλωματική οδό τη λίστα, χωρίς πρωτόκολλο και διαβιβαστικό, επειδή το υλικό ήταν εμπιστευτικό. Σε αυτήν υπήρχαν τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με ποσό καταθέσεων περίπου 2 δισ. δολάρια.

Ο πρώην υπουργός παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά για να κάνει το φορολογικό τους προφίλ. Από τον έλεγχο, είπε, προέκυψε ότι αρκετοί από τους 20 δεν δικαιολογούσαν τις καταθέσεις στο εξωτερικό από τα εισοδήματα που είχαν στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι μετέγραψε το αρχείο από CD σε «στικάκι» USB για λόγους ασφαλείας και λίγο πριν φύγει από το υπουργείο το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Οπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος δεν έκανε καμία αλλοίωση στη λίστα, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν η αρχική λίστα έχει υποστεί αλλοιώσεις.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος για ονομαστικοποίηση των μετοχών, την άρση του απορρήτου και την κατάργηση των νόμων για τις off shorre εταιρείες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η «λίστα Λαγκάρντ» δεν έχει δοθεί ακόμα στη Βουλή.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου για το κακούργημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, έδωσαν χτες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης και Γ. Διώτης, αναφορικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν υπομνήματα, με τα οποία ζητούν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, υποστηρίζοντας ότι έπραξαν τα νόμιμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ