Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συμβιβασμός - εφαλτήριο για αντιλαϊκή κλιμάκωση

«Το πακέτο έχει κλείσει», είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί οργανωμένα και ταξικά η απάντηση των εργαζομένων και του λαού στα βάρβαρα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί οργανωμένα και ταξικά η απάντηση των εργαζομένων και του λαού στα βάρβαρα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Στην ανανέωση και κλιμάκωση της μετωπικής επίθεσης σε βάρος του λαού καταλήγει, όπως αναμενόταν, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι τα περιθώρια ελιγμών στο πλαίσιο του μονόδρομου της ΕΕ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, ακόμα κι όταν αυτοί επιδιώκονται για να μετριαστεί το πολιτικό κόστος για τα κόμματα που ασκούν διαχείριση προς όφελος της εργατικής τάξης.

Ο συμβιβασμός, που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για τα Εργασιακά, δεν αγγίζει στο ελάχιστο τις νέες αντεργατικές ανατροπές («φθηνότερες» απολύσεις, ωράριο - λάστιχο, κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης) που περιλαμβάνονται ατόφιες στα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ ό,τι δεν περάσει σε αυτή τη φάση, θα έρθει στις αρχές του επόμενου χρόνου, με το νόμο για τον κατώτατο μισθό.

Οι όποιες αλλαγές γίνονται στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων, που σκόπιμα παρουσιάζονται ως δήθεν «παραχωρήσεις» από μέρους της τρόικας, δεν σώζουν καν τα προσχήματα, που εναγωνίως επιζητά κυρίως η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπερψηφίσει τα μέτρα. Το ίδιο ισχύει για την περιβόητη «επιμήκυνση», που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσίασε ως δεδομένη για να διευκολύνει τους κυβερνητικούς εταίρους. Τον διέψευσαν όμως οι εταίροι και δανειστές, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Το σίγουρο είναι ότι ο συμβιβασμός θα αποτελέσει την αφετηρία για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ψήφιση του πακέτου των μέτρων των 13,5 δισ. και η υλοποίηση της δέσμης των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών. Παράλληλα, αξιοποιείται από τους κυβερνητικούς εταίρους για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων και την καλλιέργεια κλίματος αναμονής.

Ολα σε ένα νομοσχέδιο

Το Μέγαρο Μαξίμου κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να προσφερθούν ορισμένα προσχήματα στη ΔΗΜΑΡ, ώστε να δικαιολογήσει την υπερψήφιση των νέων εργασιακών ανατροπών, αν και φαίνεται ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη δημόσια, διά στόματος του γραμματέα της Σπ. Λυκούδη, έκκλησή της να έρθουν ξεχωριστά στη Βουλή τα Εργασιακά για να μπορέσει να τα καταψηφίσει, παραμένοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση!

Οπως είπε χτες στους δημοσιογράφους ο Γ. Στουρνάρας, η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και τα Εργασιακά, θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι ο προϋπολογισμός, που θα περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά μέτρα από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Και τα δύο νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 12 Νοέμβρη, οπότε συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ότι τελικά η ΔΗΜΑΡ δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. «Η ΔΗΜΑΡ, όλο αυτό το διάστημα, έχει επιδείξει υψηλό συναίσθημα ευθύνης (...) Ολοι γνωρίζουν ότι διακυβεύονται πολλά», τόνισε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, εκτιμώντας ότι «θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές να υποστηριχτούν «με μια φωνή» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και να υπερψηφιστούν από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, ακριβώς για να περάσουν πιο εύκολα στα λαϊκά στρώματα. Ο ίδιος πάντως είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο (plan B) στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν υπερψηφίσει τα Εργασιακά, «δείχνοντας» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Διευκολύνσεις στη ΔΗΜΑΡ

Αργότερα το απόγευμα και ενόψει του αυριανού «Euro working group», η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, παρουσίασε σαν «βελτιώσεις» τις αλλαγές στις οποίες κατέληξε με την τρόικα στα Εργασιακά, προκειμένου να διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και πως η ίδια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πάση θυσία. Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, απάντησε: «Δεν νομίζω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ