Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κοινωνική Ασφάλιση στο εκτελεστικό απόσπασμα των «δεκαπέντε»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Στοκχόλμη, στις 23 και 24 Μάρτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, τεκνοποιούν σπανιότερα και δουλεύουν λιγότερο (...) Τα κράτη - μέλη έχουν την ευθύνη επεξεργασίας και εφαρμογής του εκσυγχρονισμού του κράτους - πρόνοιας και των συνταξιοδοτικών συστημάτων, ώστε να καταστούν βιώσιμα (...) Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και, ιδιαίτερα η Κομισιόν, έχουν ευθύνη όσον αφορά το γενικό πλαίσιο υλοποίησης (...) Δεν υφίσταται, ούτε πρόκειται να υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο κοινωνικής ένταξης σ' ολόκληρη τη διευρυμένη Ευρώπη». Τα ανωτέρω δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, που συζήτησε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης (23/24 Μάρτη). Από την πλευρά της η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννας Λιντ, κατέστησε σαφές ότι στη Στοκχόλμη, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν πρόκειται να συζητήσουν για τη μείωση της ανεργίας αλλά για την «επιτάχυνση της απελευθέρωσης» στο σύνολο του δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), τη ριζική ανατροπή του ασφαλιστικού και των συντάξεων, την επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας. Αυτή θα 'ναι και η (...) συμβολή του πάλαι ποτέ «σουηδικού μοντέλου» στην «ολοκλήρωση» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ.

Οσον αφορά την πλειοψηφία του ΕΚ, όλοι πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αυτή υπερέβη εαυτόν σε προπαγανδιστική υστερία κατά των Ευρωπαίων εργαζομένων, και διακήρυξε με στόμφο ότι «το επιχειρηματικό πνεύμα πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται από την υπερβολική ρύθμιση, την υπερβολική φορολόγηση και την υπερβολική νομοθέτηση. Η ενιαία αγορά πρέπει να ολοκληρωθεί». Ψυχραιμία, οι ευρωβουλευτές οφείλουν να υπηρετούν το κεφάλαιο, όπως και το σύνολο της πολιτικής γραφειοκρατίας, αλλά, τουλάχιστον προς το παρόν, εκλέγονται από «ψηφοφόρους» που, συμπτωματικά, επιβιώνουν ως (...) εργαζόμενοι.

Δηλώσεις Πρόντι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης συνέρχεται στο όνομα της «απασχόλησης» των εργαζομένων, αλλά, για άλλη μια φορά θα αποφασίσει για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Οπως κατέστησαν σαφές Κομισιόν, Συμβούλιο και πλειοψηφία του ΕΚ «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να δώσει αμέσως οδηγίες στο Συμβούλιο Υπουργών, προκειμένου να καταλήξει σε κοινή θέση επί προθεσμιών για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των ταχυδρομείων», δηλαδή για την «ολοκλήρωση» των ιδιωτικοποιήσεων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα στο σύνολο της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι επέδειξε ιδιαίτερη (...) ευαισθησία τόσο για την υλοποίηση του «ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας» που «θα συμβάλλει σημαντικά ιδιαίτερα στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας», όσο και για το «πρόγραμμα Γαλιλαίος». Τι είναι τούτο;

Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι «ο πόλεμος στο Κόσσοβο απέδειξε την πλήρη εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (GPS). Εάν για στρατιωτικούς λόγους το σύστημα αυτό αποσυνδεθεί, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναστείλουν πολλές από τις δραστηριότητές τους». Η ΕΕ, σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι, πρέπει να αποφασίσει στη Στοκχόλμη την ενεργοποίηση, ως το 2008, του δικού της δορυφορικού συστήματος, με συγχρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών κονδυλίων.

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο, επιμένουν, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, να δοθεί «εντολή» για την «ενίσχυση των νέων τεχνολογιών», και η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εργατικής αριστοκρατίας που θα κινείται «ευέλικτα» στην ΕΕ, με ειδικά προνόμια «ιδιωτικής» ασφάλισης και «κινητής» συνταξιοδότησης.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα 160 εκ. εργαζομένων της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν σαφής: «Εξαιτίας του δημογραφικού και της γήρανσης, αν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός, ένα μέρος της υπάρχουσας ενήλικης γενιάς θα περιπέσει στη φτώχεια (...) Σήμερα στην ΕΕ για κάθε άτομο άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι. Σε μια εικοσαετία θα αντιστοιχούν τρεις και σε σαράντα χρόνια μόνο δύο». Υπάρχει «έλλειψη» εργατικού δυναμικού. «Στο μέλλον όλες οι γενιές θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο».

Η Κομισιόν «διαμαρτύρεται» γιατί δεν έχει περισσότερες αρμοδιότητες στην επιβολή δεσμευτικών νόμων για την ανατροπή της «κοινωνικής προστασίας». Η Κομισιόν δε διαθέτει «νομικό πλαίσιο» παρέμβασης για τα συνταξιοδοτικά που ανήκουν στις «εθνικές αρμοδιότητες». Στη Λισαβόνα, όμως, πέρσι, αποφασίστηκε «συντονισμένη» δράση «μέχρι το 2010» για τη ριζική «μεταρρύθμιση» ασφαλιστικού και συντάξεων. Εχει όμως τη δυνατότητα έμμεσης επέμβασης, διαμέσου των δημοσίων δαπανών. Ο Ρ. Πρόντι επανέλαβε ότι «ορισμένα κράτη - μέλη έχουν πενιχρά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται την επιτακτική αναγκαιότητα είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης». Παρ' όλα αυτά «η ΕΕ θα θέσει το γενικό πλαίσιο» και, παρ' όλο που «δε θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο», η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί και «κάθε κράτος - μέλος θα κάνει την επιλογή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ