Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σε καθεστώς ανελευθερίας και τρομοκρατίας βρέθηκε η πόλη

Οπως και χτες στην Αλεξανδρούπολη, όπως πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη (φωτό), όπου και να πάει ο Αμερικανός πρέσβης, οι διαδηλώσεις τον ακολουθούν

Avaton

Οπως και χτες στην Αλεξανδρούπολη, όπως πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη (φωτό), όπου και να πάει ο Αμερικανός πρέσβης, οι διαδηλώσεις τον ακολουθούν
Μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μετά και την επιχειρούμενη προώθηση του τρομονόμου, «απόλαυσαν» χτες οι φίλοι της ειρήνης και οι κομμουνιστές που διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Νίκολας Μπερνς, στην Αλεξανδρούπολη. Λίγες ώρες παρουσίας του ήταν αρκετές για να τεθεί η πόλη σε καθεστώς ανελευθερίας και τρομοκρατίας, με την αστυνομία να προπηλακίζει διαδηλωτές, να απειλεί με συλλήψεις και να περικυκλώνει τα γραφεία του ΚΚΕ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας τι μπορεί να σημαίνει ενδεχόμενη γενικευμένη παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα και τα Βαλκάνια, τι μπορεί να σημαίνει η ενδεχόμενη εφαρμογή των διατάξεων του τρομονόμου απέναντι στον «υπ' αριθμόν ένα ύποπτο», τον αγωνιζόμενο λαό.

Χτες λοιπόν ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Ν. Μπερνς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη. Τελευταίος σταθμός για τον Αμερικανό ανθύπατο στην περιοχή, όχι όμως και για τον ανυπόταχτο λαό που τον πήρε στο κατόπι από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Καβάλα και τον καταδίωκε σε κάθε του βήμα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Ο λαός που αντιστέκεται, οι φίλοι της ειρήνης, οι δημοκράτες του τόπου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με όλο το λαό της χώρας έως ότου πάρουν πόδι από τον τόπο και τη Βαλκανική, οι ιμπεριαλιστές, οι εκπρόσωποί τους και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους.

Killer go home

Παρά τα προκλητικά αστυνομικά μέτρα και την επιχείρηση εγκλωβισμού των διαδηλωτών σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία όπου βρέθηκε χτες ο Ν. Μπερνς, ο λαός με την ευρηματικότητά του κατάφερε να πλησιάσει σε απόσταση 20 μέτρων. Ετσι ο Αμερικανός ανθύπατος άκουσε καθαρά την απαίτηση να φύγει ο δολοφόνος από την πόλη. «Killer go home». Το σύνθημα διαπερνούσε τα τείχη, ανθρώπινα και τσιμεντένια, και έφτανε μέχρι τα αυτιά του Ν. Μπερνς αλλά και των ομοτράπεζών του μέσα στο Δημαρχείο της πόλης.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο. Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, ξεκίνησαν από εκεί και με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ισχυρή αστυνομική δύναμη, «συνόδευε» τους διαδηλωτές βαδίζοντας παράλληλα στο πεζοδρόμιο. Στα 100 μέτρα πριν το κτίριο της Νομαρχίας, ένα ισχυρό μπλοκ με άνδρες της αστυνομίας είχε κόψει το δρόμο, προκειμένου να εμποδίσει περαιτέρω προσέγγιση. Την ώρα εκείνη ο Αμερικανός τοποτηρητής είχε συνάντηση με το Νομάρχη Εβρου Γ. Ντόλιο.

Οι διαδηλωτές όμως συνέχισαν την πορεία και μέσα από διάφορα στενά δρομάκια κατάφεραν να φτάσουν ακόμη πιο κοντά. Για να καταγγείλουν τους ντόπιους άρχοντες πως χρεώνονται μια από τις μελανότερες στιγμές στην ιστορία της πόλης, με την εθελόδουλη υποδοχή που ετοίμασαν στον εκπρόσωπο των δολοφόνων ιμπεριαλιστών.

Τραμπουκισμοί

Ακολούθησε πορεία επιστροφής προς το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, τον επόμενο σταθμό του Ν. Μπερνς. Η αστυνομία είχε στήσει μπλόκο ένα χιλιόμετρο μακριά και απαγόρευσε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Οταν ο Γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Δ. Κουκουράβας απομακρύνθηκε από την πορεία, έπεσαν πάνω του δύο ασφαλίτες και τον έριξαν κάτω, ενώ λίγο μακρύτερα αστυνομικός επιχειρούσε να συλλάβει άλλο στέλεχος του ΚΚΕ.

Τελικά οι διαδηλωτές σκόρπισαν και στη συνέχεια κατάφεραν να συγκεντρωθούν έξω από τα Γραφεία του ΚΚΕ που βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το Δημαρχείο. Δεκάδες άνδρες της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τα γραφεία του Κόμματος εμποδίζοντας την πρόσβαση και σ' αυτά. Σε διαμαρτυρίες στελεχών του ΚΚΕ, ο επικεφαλής της Αστυνομικής Δύναμης κ. Πιτακίδης απάντησε: «Θα κάνω ό,τι θέλω». Και αυτό αποτελεί δείγμα της υποτέλειας προς τα ξένα αφεντικά, αλλά πολύ περισσότερο πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μετά την εφαρμογή του «τρομονόμου».

Την ίδια ώρα ακροβολισμένοι αστυνομικοί υπήρχαν στα γύρω κτίρια και απαγόρευαν την πρόσβαση στις ταράτσες, ακόμη και στους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Ομως δεν τους πέρασε. Ο τσαμπουκάς τους έσπασε. Τα μεγάφωνα ασταμάτητα μετέφεραν το κάλεσμα «λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε». Και οι συγκεντρωμένοι από κάτω αναμετέδιδαν ακόμη πιο δυνατά το σύνθημα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

«Ο λαός σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιεί την επίσκεψη του Μπερνς και την υποδοχή από τους υποτακτικούς του. Τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην άλλη όχθη. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να παλέψει για τη συγκρότηση του δικού του Λαϊκού Μετώπου και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Εκεί βρίσκεται το συμφέρον του και το μέλλον των παιδιών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Και σημειώνει πως οι αντιδράσεις του λαού της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνεχιστούν λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, που σηματοδοτούν μια νέα φωτιά στα Βαλκάνια για την οποία υπεύθυνοι είναι οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Καλούμε το λαό να πυκνώσει τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, στους αγώνες που έρχονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ