Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ελληνικός στρατός στα Σκόπια αν μας το ζητήσουν!

Εχουν μεσολαβήσει δέκα χρόνια περίπου από τότε που στελέχη «πρώτης γραμμής» του Συνασπισμού, πετώντας τα αριστερά τους προσωπεία, στοιχίζονταν στο πλευρό εθνικοφρόνων και διαδήλωναν στα περιβόητα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Δέκα χρόνια μετά, η ηγεσία του κόμματος, διά του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, επιβεβαιώνει τη δεκαετή ολισθηρή πορεία, μη διστάζοντας να ζητήσει να στείλει η Ελλάδα στρατό στα Σκόπια, εάν αυτά απευθύνουν σχετικό αίτημα!

«Να στείλουμε στρατό στα Σκόπια, εάν μας το ζητήσουν», τιτλοφορείται η συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου στη χτεσινή «Ημερησία», με αφορμή την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα. Ο τίτλος αποδίδει συνοπτικά το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΝ, οι οποίες έχουν ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση να λειτουργήσει, σε όλα τα πεδία και με όλους τους τόνους, ως στρατηγικός σύμμαχος της FYROM (...). Βεβαίως αν χρειαστεί, αν δηλαδή ζητηθεί από την κυβέρνηση της FYROM, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάθε είδους βοήθεια...»!

Οι κομψές διατυπώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου δεν είναι ικανές να «απαλύνουν» το επικίνδυνο της προτροπής του. Επί της ουσίας, δε λέει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από το να εμπλακούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια εστία που απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρη τη Βαλκανική και μια τέτοια εξέλιξη - ανεξάρτητα από τα προσχήματα, τα «αν» και τα «εφόσον» - συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εκτροπή.

Για το πολιτικό σκηνικό

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα για τη σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως «ο δημοκρατικός διάλογος παραχωρεί τη θέση του στον προσωπικό και κομματικό πετροπόλεμο». Εκτόξευσε βέλη εναντίον του Κ. Σημίτη, από τον οποίο θα περίμενε «να επιλέξει διαφορετική πρακτική στις σχέσεις του με τα άλλα κόμματα, να ανοίξει δρόμους μακριά από τους εξυπνακισμούς των διεμβολισμών, του προσεταιρισμού προσώπων της πολιτικής λοιδορίας»...

Εξέφρασε τη χαρά του προς τον δημοσιογράφο, όταν αυτός του θύμισε ότι «ο ΣΥΝ θέλει και με συνέπεια προτείνει τον προγραμματικό πολιτικό διάλογο, διαφορετικό κυβερνητικό μοντέλο» και συμπλήρωσε πως «στη Γαλλία αυτό έγινε προεκλογικά και δοκιμάζεται κυβερνητικά», υπεραμυνόμενος του «μοντέλου Ζοσπέν».

Εκανε λόγο για «δεξιόστροφη τροχιά της κυβερνητικής πολιτικής», που επιτρέπει να ευδοκιμούν φαινόμενα τύπου Αβραμόπουλου, ενώ μίλησε και για κενό στα αριστερά εξαιτίας της πολιτικής του ΚΚΕ, εκφράζοντας και πάλι τις υψηλές προσδοκίες για κάλυψή του από το ΣΥΝ.

Τέλος, έκλεισε τη συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας το γνωστό «νανούρισμα» προς αποκοίμιση των αναγνωστών, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση «δεν μπορεί ούτε καλή διαχείριση να κάνει»! Εν ολίγοις, για όλα φταίει η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών, που δεν κατανοούν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος άσκησης της πολιτικής τους, λιγότερο επώδυνος και με μικρότερο κόστος. Αυτό τουλάχιστον επιμένει να ισχυρίζεται ο ΣΥΝ και ο πρόεδρός του...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ