Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αμπαλάρει το σχέδιο διάσωσης της πλουτοκρατίας

Χρονοδιάγραμμα και περιτύλιγμα προσαρμοσμένα στην προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις του λαού για τα μέτρα

Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή του λαού, αν αποφασίσει να αξιοποιήσει οργανωμένα τη δύναμή του, για να εμποδίσει τα μέτρα και να ανατρέψει τη στρατηγική που τα επιβάλλει

Motion Team

Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή του λαού, αν αποφασίσει να αξιοποιήσει οργανωμένα τη δύναμή του, για να εμποδίσει τα μέτρα και να ανατρέψει τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Η πάση θυσία υλοποίηση των μέτρων που καταστρέφουν τη ζωή του λαού και τον καταδικάζουν σε μόνιμη και βαθιά εξαθλίωση, για χάρη της πλουτοκρατίας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία ταυτόχρονα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να γονατίσει το λαό.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για τη διαδικασία και το χρόνο ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, αλλά και για την έγκρισή τους από τα όργανα της ΕΕ, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους και δανειστές, με γνώμονα την κατά το δυνατόν ενσωμάτωση και ανώδυνη διαχείριση των λαϊκών αντιδράσεων.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το επικοινωνιακό περιτύλιγμα, που συνοδεύεται από ορυμαγδό ψεμάτων, όπως ότι τάχα η δόση των 32 δισ. είναι σωτηρία για τη χώρα, όπως και από πλήθος παραμυθιών, όπως αυτό της «επιμήκυνσης» και της «ρήτρας αντικατάστασης», που τάχα θα κάνουν πιο «ήπια» την εφαρμογή των μέτρων.

Πίσω όμως από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει ομόφωνα να πάρουν όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσουν το σύνολο σχεδόν του πακέτου των 13,5 δισ. μέσα στο 2013, ενώ θα δεσμευτούν για νέα μέτρα για τα δύο χρόνια της «επιμήκυνσης» (2015-2016), αν τελικά υπάρξει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσουν το 2013 περικοπές δαπανών 7,5 - 8 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις (σε σύνολο περικοπών 4,6 δισ.), το 1 δισ. μισθούς (σε σύνολο 1,3 δισ.) και τα 800 εκατ. προνοιακά επιδόματα (σε σύνολο 930 εκατ.).

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση εμπαίζει ξετσίπωτα το λαό, γιατί ενώ έχει προαποφασίσει από κοινού με την τρόικα ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι «εμπροσθοβαρής», την ίδια στιγμή πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ότι δηλαδή θα κάνει «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους εταίρους και δανειστές για να πετύχει την επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των πακέτων των μέτρων θα εφαρμοστεί εντός της διετίας 2013-14, ενώ στα παζάρια με την τρόικα έχει τεθεί το ζήτημα να δεσμευτούν από τώρα για νέα μέτρα τη διετία 2015-2016, κάτω από την ταμπέλα «μη προσδιορισμένα», που θα παρουσιαστούν ως δήθεν «επιμήκυνση».

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013 στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις «επικεφαλίδες» των βασικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Στις 8 Οκτώβρη ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ τα μέτρα και θα επιδιώξει να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, ο Α. Σαμαράς θα πάει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτώβρη, αφού προηγουμένως θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή. Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο, να ψηφιστούν δηλαδή τα μέτρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να περάσουν πιο εύκολα στη συνέχεια, αφού θα έχει διασφαλιστεί η δόση των 31 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό διακινείται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δε φαίνεται να είναι κυρίαρχο, καθώς φέρεται να το απορρίπτει και η τρόικα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org