Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Συνεχίζεται το σίριαλ με εισαγγελείς, διαρροές και λίστες

Την ανάγκη του συστήματος για «αυτοκάθαρση» αναδεικνύει η κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Συνεχίστηκε και χτες εντός και εκτός Βουλής το σίριαλ με τις καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και «ύποπτου» πλουτισμού. Τη συζήτηση αναθέρμανε το βράδυ της Πέμπτης η διαρροή στο διαδίκτυο μιας λίστας με ονόματα βουλευτών, που φέρεται να είναι αυτή που μελετάει το ΣΔΟΕ. Για τους περισσότερους από τους ελεγχόμενους, έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών ή και των θυρίδων που τυχόν κατέχουν, ενώ ελέγχονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε όλα τα υποθηκοφυλακεία.

Η διαρροή στο διαδίκτυο έγινε λίγο μετά την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους νυν και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ενημερώσουν για το ποιες περιπτώσεις βουλευτών απασχόλησαν ή απασχολούν το Σώμα. Σύμφωνα εξάλλου με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής, Α. Νάκο, η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής αναμένεται άμεσα να αποστείλει δύο επιστολές, μια στον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Πεπόνη και μια στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλο.

Οπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΒΗΜΑ FM), «πρώτον, ζητάμε τον κατάλογο με τα πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, δηλαδή, τα πολιτικά πρόσωπα, και να προταχθούν και να τελειώσουν άμεσα οι έρευνες αυτές. Δεύτερον, να μας δοθεί, ει δυνατόν, το χρονοδιάγραμμα, και τρίτον, εμείς παράλληλα θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια μπορούμε, σύμφωνα με την εξουσία που μας δίνει ο νόμος».

Για τη διαρροή της λίστας στο διαδίκτυο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, έδωσε χτες κατεπείγουσα παραγγελία στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα. Στο θέμα παρενέβη επίσης ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Πεπόνης, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι υπάλληλοι της διαρροής του επίμαχου εγγράφου, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου.

Σύμφωνα με την παραγγελία Τέντε, οι διαρροές στοιχείων από το ανακριτικό υλικό αφορούν «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κλπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ» και γι' αυτό η δημοσιοποίησή τους συνιστά «προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών», ενώ ζήτησε να αποκαλυφθεί και το ποιος και από πού έγινε η «παράνομη διαρροή εγγράφων». Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εντυπώσεις και να καταδείξει ότι το σύστημα διαθέτει την ικανότητα της αυτοκάθαρσης, είπε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».

Τα «πόθεν έσχες» του Μεϊμαράκη

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για την εμπλοκή του προέδρου της Βουλής σε υπόθεση με ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», ο Ευ. Μεϊμαράκης έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του από το 2011 έως το 1989 - έτος κατά το οποίο ήταν για πρώτη φορά υπόχρεος κατάθεσης ως βουλευτής. Ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα συνεννοηθεί με τους νομικούς συμβούλους της Βουλής, ώστε να εξουσιοδοτηθεί η όποια αρμόδια, υπεύθυνη δημόσια Αρχή προκειμένου να ερευνήσει και να ανοίξει οποιονδήποτε λογαριασμό έχει σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο ίδιος κάλεσε τον εκδότη της εφημερίδας «Real News», Ν. Χατζηνικολάου,«να δείξει την ίδια προσωπική ευθιξία και να πράξει το ίδιο» με τα «πόθεν έσχες» του και με τους λογαριασμούς του. Οπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες» που κατέθεσε την περίοδο 2005-2008, κατά την οποία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων, η αξία των καταθέσεων και των μετοχών του Ευ. Μεϊμαράκη δεν είχε μεταβολές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ