Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Κλιμακώνεται η διαμάχη

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν Κίνα - Ιαπωνία, λόγω της έντασης που πυροδότησαν οι εδαφικές διαφορές για τα νησιά Ντιαογού (στα κινεζικά), Σενκάκου (στα ιαπωνικά) . Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, προκαλεί βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της Ιαπωνίας στην Κίνα και επηρεάζει άμεσα πλέον τις οικονομικές τους σχέσεις, καθώς ιαπωνικά εργοστάσια επικαλούμενα τα επεισόδια, αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους στην Κίνα. Χθες νέες διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκαν στην πρεσβεία της χώρας στο Πεκίνο και σε ακόμα 100 πόλεις, υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, αφού συνέπεσαν και με την επέτειο των 81 χρόνων από την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το 1931.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεκάδες κινεζικά αλιευτικά» κατευθύνονται στα νησιά, ενώ ήδη 11 κινεζικά περιπολικά σκάφη επιτήρησης τα παρακολουθούν. Δύο κινεζικά περιπολικά σύμφωνα με το Τόκιο εισήλθαν σε «ιαπωνικά χωρικά ύδατα», με την Κίνα να καταγγέλλει ότι δύο Ιάπωνες με φουσκωτά, έκαναν «απόβαση στα νησιά», εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση «προκλητική πράξη που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία», ενώ παράλληλα καλεί την Ιαπωνία να «προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα, για την παύση των δράσεων που κλιμακώνουν την κατάσταση».

Η σινο - ιαπωνική αντιπαράθεση ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κινέζου υπουργού Αμυνας, Λιάνγκ Γκουάνγκλι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο. Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά Ντιαογού είναι αδιαμφισβήτητη, με ιστορικά και νομικά κριτήρια, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις προσπάθειες εθνικοποίησής τους από την Ιαπωνία και υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα επιθυμεί «ειρηνική επίλυση της κρίσης». Ο Κινέζος αξιωματούχος επέρριψε τις ευθύνες της κρίσης στο Τόκιο, ενώ δεν απέκλεισε και λήψη επιπλέον μέτρων εκ μέρους του Πεκίνου.

Ο Λ. Πανέτα σε δηλώσεις του, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, συμμάχου της Ιαπωνίας, που ζητούν να επιδειχθεί «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, ενθαρρύνοντάς τες να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε να επιλύσουν τη διαφορά τους διά της διπλωματίας και ειρηνικά». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, εκτιμάται ότι κρύβει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί στρατηγικό πέρασμα των ναυτιλιακών δρόμων.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στις σινο - αμερικανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να οικοδομηθεί η πλέον σημαντική διμερής σχέση παγκοσμίως, τονίζοντας ότι το κλειδί γι' αυτό είναι μια δυνατή στρατιωτική συνεργασία. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Υπέρ της ενίσχυσης των σινο -αμερικανικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, τάχθηκε και ο Λ. Γκουάνγκλι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ