Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οκτάχρονη κάθειρξη στον Χοακίν Μπεσέρα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anncol» (εναλλακτικό μέσο που καταγγέλλει το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας με έδρα τη Στοκχόλμη) Χοακίν Πέρες Μπεσέρα με την κατηγορία της κατασκοπίας. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα, που η Κολομβία θεωρεί «τρομοκράτη» και «πρέσβη» των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC στην Ευρώπη, γνωστό ως «Αλμπέρτο Μαρτίνες», εργαζόταν για αυτές στη Σουηδία από το 1993.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπεσέρα είχε συλληφθεί τον Απρίλη του 2011 στη Βενεζουέλα. Στην συνέχεια παραδόθηκε στην αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από επαναστατικές οργανώσεις και κινήματα.

Σημειώνεται πως ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα είναι ένα από τα λίγα επιζήσαντα στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης -που σχηματίστηκε από τις FARC και το Κολομβιάνικο ΚΚ- από την άγρια σφαγή που εξαπέλυσε τη δεκαετία του '90 το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας, παρά τις δεσμεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την τότε κυβέρνηση Μπελισάριο Μπετανκούρ. Κατέφυγε το 1994 στη Σουηδία, όπου δημιούργησε οικογένεια, πήρε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και σουηδική υπηκοότητα και συνέχισε τη διεθνιστική επαναστατική του δράση μέσα από το ειδησιογραφικό πρακτορείο «Αnncol», παρά τις διώξεις και το κυνηγητό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ