Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις στον Καύκασο

Παρουσία του Προέδρου της χώρας, Βλ. Πούτιν, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, με την επωνυμία «Kavkaz 2012». Τα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν έως τις 23 Σεπτέμβρη, θα λάβουν μέρος σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις, όχι μόνο στον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία Θάλασσα, καθώς και στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, στην ενεργή φάση των γυμνασίων θα λάβουν μέρος 8.000 στρατιωτικοί, 200 στρατιωτικά οχήματα, 10 πλοία, αδιευκρίνιστος αριθμός αεροσκαφών, αναμένεται να δοκιμαστεί και το σύνολο των νέων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν βολές πυραυλικών συστημάτων τύπου «Iskander-M».

Πρόκειται βεβαίως για επίδειξη δύναμης από την πλευρά του αστικού κράτους της Ρωσίας, που είναι ενταγμένη και στον ανταγωνισμό που φουντώνει με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη νέα όξυνση των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και Ιράν - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας στους στρατιωτικούς που παίρνουν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις δήλωσε πως υπολογίζοντας την «αύξηση της πρακτικής χρήσης βίας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις», η Ρωσία πρέπει «να κρατήσει το μπαρούτι της στεγνό».

Παρόλο που οι ασκήσεις διεξάγονται από Ρώσους στρατιωτικούς και μόνο στο έδαφος της Ρωσίας, η Γεωργία δήλωσε, πως οι ασκήσεις απειλούν την ανεξαρτησία των χωρών του Καυκάσου. Τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Κατά τη γνώμη της Τιφλίδας, τα ρωσικά γυμνάσια είναι επικίνδυνα πρώτα απ' όλα για την ίδια τη Γεωργία, αλλά και για το Αζερμπαϊτζάν.

Την Τιφλίδα υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογ Ράσμουσεν, που δήλωσε, πως η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας. Ταυτόχρονα, ο Ράσμουσεν τόνισε, πως η Ρωσία δεν παραχώρησε στο ΝΑΤΟ τις πληροφορίες για τους σκοπούς των ασκήσεων. Τις νατοϊκές αιτιάσεις απέρριψε από το μεριά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ