Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι απεργοί πέτυχαν μισθολογικές αυξήσεις 22%

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με επευφημίες δέχθηκαν χτες το απόγευμα οι περισσότεροι απεργοί μεταλλωρύχοι του ορυχείου πλατίνας «Μαρικάνα» την τελευταία πρόταση της πολυεθνικής χρυσού «Λονμίν» στη Ν. Αφρική για μισθολογικές αυξήσεις 22% και για εφάπαξ μπόνους 1.500 έως 2.000 ραντ (140 ως 250 δολάρια) για την κάλυψη βασικών εξόδων κατά τις πέντε βδομάδες της απεργιακής κινητοποίησης, το οποίο προβλέπεται να καταβληθεί σήμερα (Τετάρτη).

Η πρόταση, που επιτεύχθηκε εξαιτίας του επίμονου, μαζικού και σκληρού αγώνα των εργατών, γνωστοποιήθηκε στους απεργούς από το μεσολαβητή επίσκοπο (του Συμβουλίου Νοτιοαφρικανικών Εκκλησιών) Τζο Σεόκα, που μίλησε για «καθαρή νίκη των εργαζομένων». Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στους τόπους δουλειάς από αύριο (Πέμπτη).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νοτιοαφρικανικών ΜΜΕ, κατά μέσο όρο οι μισθολογικές αυξήσεις του 22% θα ανεβάσουν το μισθό σε περίπου 10.000 με 11.000 ραντ, ενώ άλλα δημοσιεύματα προβλέπουν πως η αύξηση δε θα ξεπεράσει τα 1.000 ραντ στους χαμηλότερους μισθούς των 4.500 ραντ. Πιο λεπτομερείς πληροφορίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα ο επανεκλεγείς Γενικός Γραμματέας του COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων) Ζουελινζίμα Βάβι στη διάρκεια χτεσινής παρέμβασής του στο 11ο συνέδριο του συνδικαλιστικού φορέα στο Γιοχάνεσμπουργκ έκανε έκκληση σε στελέχη του ANC, που διεκδικούν αλλαγές στην ηγεσία κατά το προγραμματισμένο για το Δεκέμβρη συνέδριο του κόμματος στο Μανγκόνγκ, να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ενότητα και στη βελτίωση της ζωής των φτωχών.

Πάντως, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου μετέβη για τις ανάγκες της διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Ν.Αφρικής, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές για τον αναβρασμό που επικρατούσε τις τελευταίες βδομάδες σε ορυχεία πλατίνας και χρυσού προβλέποντας εκτόνωση της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ