Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εμφάνιση κινεζικών σκαφών στις επίμαχες βραχονησίδες

ΤΟΚΙΟ.--

Με πρόσθετη ένταση φόρτισε χτες τις ήδη τεταμένες σινο-ιαπωνικές σχέσεις η εμφάνιση δύο σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) /Ντιαόγου (στα κινέζικα).

Το συμβάν σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την 82η επέτειο της βάρβαρης ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα, όπου στη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης ζητήθηκε από το Τόκιο να απολογηθεί και να αποζημιώσει τα θύματα της κατοχής και λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, ζήτησε από τις ΗΠΑ να τηρήσουν θέση ουδετερότητας που ισχυρίζονται πως τηρούν στο ζήτημα της σινο-ιαπωνικής αντιπαράθεσης για τις επίμαχες βραχονησίδες. Αφορμή για τη δήλωση του Λέι έδωσε η πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον Ιάπωνα αξιωματούχου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, κατά την οποία ο τελευταίος φέρεται να πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα των νησιών Σενκάκου.

Τα νησιά βρίσκονται 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ακτής της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Οκινάουα της Ιαπωνίας. Εκτός από τη στρατηγική τους θέση ο υποθαλάσσιος χώρος τους περιέχει σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ