Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μουσική Εγνατία του λαϊκού πολιτισμού

Δεν είχε ξημέρωμα η βραδιά στη Λαϊκή Σκηνή, την Παρασκευή, με το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος», χορός, τραγούδι, φαγητό, ποτό, διασκέδαση μέχρι πρωίας. Με τα τραπεζάκια γεμάτα...

Νωρίτερα, στη Λαϊκή Σκηνή η Κομπανία Θ. Λώλη (Αγ. Σαράντα) και Πολυφωνικό σχήμα «Χοανία», η Στεριανή Κομπανία Δ. Κότσικα και φωνητικό σύνολο «ΙΩ» (Βόλακας Δράμας), το σχήμα με τους Αρβανίτη (λύρα), Ιτζούδη (γκάιντα) και Ζευγίτη (νταούλι, κρουστά) γέμισαν το χώρο με πολυφωνικά τραγούδια από την Ηπειρο και παραδοσιακή μουσική από τη Θράκη και τη Μακεδονία.

«Η μουσική Εγνατία του λαϊκού πολιτισμού» «ήχησε» με τραγουδιστικά κομμάτια και με οργανική μουσική. «Μια μουσική, ζωντανή, που δεν είναι μουσειακή όπως είπαν οι μουσικοί και συναντάται σε όλες τις εκδηλώσεις είτε εθιμικές, είτε γλεντιού, είτε κοινωνικές. Οι νέοι τη γνώρισαν στην αρχή, μαθαίνοντας να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς....». Και για του λόγου το αληθές, τα τραπεζάκια ήταν γεμάτα με νέους, παιδιά, γυναίκες με τους άντρες, που έπιναν στην υγειά τους και γέμιζαν χορεύοντας τη σκηνή.

Οι φωνές μάς «ταξιδέψαν» με τη μουσική μας παράδοση, ξεχωριστή παρουσία τα τρία κορίτσια από τον «Βόλακα της Δράμας», για μια Μαρία που πήγε για νερό... Και τα κορίτσια της «Χοανίας», με τα ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας... «Μάρκο που τα φκες το ντουφέκι;» τελευταίο τραγουδιστικό κομμάτι από τα πολυφωνικά σχήματα, «ενάντια στους κατακτητές και στους κοτσαμπάσηδες, το σήμερα και το αύριο του συλλογικού αγώνα....».

Στην «κυρά θάλασσα» του δημοτικού μας τραγουδιού


Αφιερωμένη στα τραγούδια της «κυρά θάλασσας», μια σπονδή μνήμης στην κυρά θάλασσα του δημοτικού μας τραγουδιού, την αξέχαστη Δόμνα Σαμίου, ήταν η μουσική παράσταση, με τίτλο «Μουσικές και χοροί της κυρα - θάλασσας» που παρουσιάστηκε νωρίτερα, το Σάββατο στη Λαϊκή Σκηνή. Στον πλούτο της λαϊκής ποίησης έχουν αποτυπωθεί όλες οι εκφάνσεις της ναυτικής μας παράδοσης, οι αρετές, οι αξίες και η γοητεία της ναυτοσύνης, όπως αποδεικνύει η θαυμάσια αυτή συλλογή τραγουδιών «της κυρά θάλασσας» που είχε κυκλοφορήσει η Δόμνα και που συμπυκνώνει τον τρόπο που τραγούδησε τη θάλασσα των πειρασμών, του κινδύνου, του κάλλους, της γαλήνης ή του χαμού, ο κατεξοχήν θαλασσινός - τουλάχιστον από τα χρόνια του Οδυσσέα - λαός μας. Από τη Μυτιλήνη με τους γλεντιστάδες και τους κουδουνάτους, στην Ικαριά με τους Ικαριώτικους, στις Κυκλάδες στην Κύθνο και τη Νάξο τσαμπούνες, βιολιά, λαούτα, μας ταξίδεψαν στα μουσικά κύματα του Αιγαίου. Συμμετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, Π. Βέργος και Β. Σαραντίδης (Μεσότοπος Λέσβου), Ν. Φάκαρος (Ικαρία), Τζιωτάκης (Κυκλάδες) και τοπικοί χορευτικοί όμιλοι.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ