Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρωταγωνιστεί στην εξαπάτηση του λαού

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκμαυλισμό των λαϊκών συνειδήσεων και στην εξαπάτηση των εργαζομένων έχει αναλάβει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ενσωματώσει τη λαϊκή οργή ενόψει του νέου πακέτου των εξοντωτικών μέτρων.

Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί και να υπερψηφίσει τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές, ο Ε. Βενιζέλος έχει αναλάβει εργολαβικά να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώματα περί «ελάφρυνσης» του πακέτου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόσο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όσο και μετά τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας μέσα στην βδομάδα, στις δηλώσεις του εφηύρε τον όρο «νέο τύπου ισοδύναμα μέτρα»!

Με τον ισχυρισμό ότι η «διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του χρέους είναι δεδομένα και προβλέπονται μέσα στη νέα δανειακή συνθήκη», το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να σπείρει αυταπάτες ότι η επέκταση της εφαρμογής των μέτρων σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια και ένα πιθανό νέο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, θα «απαλύνουν» τη λαϊκή σφαγή.

Ωστόσο, βασική «προϋπόθεση» για τις «καλύτερες μέρες» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. «Για να τεθούν τα αιτήματα που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση πρέπει πρώτα να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων», σημειώνουν συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου.

Είτε σε δύο, είτε σε τέσσερα χρόνια, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα επιφέρουν συντριπτικά και μόνιμα πλήγματα στα δικαιώματα και τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι ακόμα κι αν τελικά αποφασιστεί «παράταση» και «ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», αυτό σε τίποτα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να επηρεάσει τους αντιλαϊκούς στόχους και τους ρυθμούς της συγκυβέρνησης, στη βάση των κατευθύνσεων και των συμφωνιών με την ΕΕ.

Το παραμύθι των «κόκκινων γραμμών»

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ, κινούμενο σταθερά στους προκαθορισμένους ρόλους που έχουν «μοιραστεί» μεταξύ τους οι εταίροι της συγκυβέρνησης, επανέφερε τις προηγούμενες μέρες τα περί «κόκκινων γραμμών» και κατέθεσε δήθεν ενστάσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαδίδουν ότι γίνονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, στη βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για «να μην υπάρξει μείωση στα επιδόματα αναπηρίας», να μην προχωρήσει η «οριζόντια περικοπή των δώρων των συνταξιούχων», αλλά να γίνει «κλιμακωτή»(!) και «να μην περικοπεί» ό,τι έχει απομείνει «από τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων».

Πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, κρύβεται ότι οι εταίροι της συγκυβέρνησης προσθέτουν και επεξεργάζονται ολοένα και πιο επώδυνα μέτρα για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - όπως προβλέπεται στο μνημόνιο - πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, με εργάσιμη μέρα των 13 ωρών και μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τους τεχνοκράτες της τρόικας, η Ιπποκράτους διέρρεε ότι η «τρόικα δεν αποδέχεται μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο» και σημείωνε ότι θέτει «ανοιχτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 χρόνια». Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της συγκυβέρνησης προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο βίαιων μέτρων ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Η παράταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» της Ελλάδας και οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» που επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν τμήμα της κυβερνητικής προπαγάνδας σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα στις λαϊκές συνειδήσεις.

Οι διαχειριστικές «μανούβρες» που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν από τη μια πλευρά την αγωνία της για τη μεγαλύτερη φθορά που θα εισπράξει από την προώθηση των νέων μέτρων και από την άλλη το φόβο συνολικά του συστήματος για διόγκωση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Συκοφάντες του κινήματος

Είναι τέτοια η πρεμούρα της άρχουσας τάξης να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, ώστε ο Ευ. Βενιζέλος δεν δίστασε με προκλητικό και δόλιο τρόπο να συνδέσει τις λαϊκές αντιδράσεις με τη δράση της ναζιστικής συμμορίας της «Χρυσής Αυγής», ισχυριζόμενος ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας».

Τις επόμενες μέρες, η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και οι κινήσεις αποπροσανατολισμού της ηγεσίας του θα ενταθούν, ενόψει και της ανακοίνωσης του νέου σφαγιαστικού πακέτου μέτρων. Οι εργαζόμενοι να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά. Να ενεργοποιήσουν την πείρα τους, να μην πέσουν στις παγίδες που τους στήνει η ντόπια σοσιαλδημοκρατία.


Π.Θ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org