Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑντιΚΚΕ εξετάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεχίζει τα αντικομμουνιστικά ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελλάδα» ο Γιώργος Πενταράκης. Ετσι μετά το αντικομμουνιστικό ρεπορτάζ για τον «902», από τον οποίο για μερικά χρόνια έβγαζε μεροκάματο, όπου χρεώνει στο ΚΚΕ ότι πήγαινε τον τηλεοπτικό «902» για «κλείσιμο» από την ίδρυσή του γιατί ο λόγος του ήταν «κομματικός μονόλογος με αποκλεισμό κάθε διαφορετικής άποψης» (προφανώς ο Γ. Πενταράκης τον ήθελε πλουραλιστικό της αριστεράς, για να σπέρνει συγχύσεις στους εργαζόμενους), έπιασε προχτές ξανά την επιχείρηση διαχωρισμού βάσης - καθοδήγησης στο ΚΚΕ, με ύπουλο τρόπο: «Οταν τελειώνεις με την κομματική βάση, έχεις όλες τις δυνατότητες να προχωρήσεις τη στρατηγική σου», έγραφε, προβάλλοντας ένα απόσπασμα από άρθρο μέλους του ΠΓ για το Κόμμα, αποσπασμένο από το υπόλοιπο άρθρο. Τι έγραφε το απόσπασμα; «Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην κομματική βάση και την καθοδήγηση, με προβάδισμα στη δεύτερη, λόγω δυνατότητας γενίκευσης της πείρας, συνολικά θεωρητικής υποδομής». Και απ' αυτό έβγαζε το συμπέρασμα διαχωρισμού βάσης - καθοδήγησης στο ΚΚΕ, έτσι τον βολεύει, όπως βολεύει και τον ταξικό αντίπαλο ως έναν από τους παράγοντες της συνεχούς προσπάθειάς του να υπονομεύσει το ΚΚΕ. Είναι και αυτή μια προσφιλής μέθοδος διαφόρων δημοσιογράφων να κάνουν το «άσπρο μαύρο», προκειμένου να δώσουν όπλα, ακόμη και με ψέματα και όχι μόνον άτιμες παρερμηνείες, για να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Και λέμε για ψέματα, γιατί ο ίδιος γράφει για «πογκρόμ σε βάρος αξιόλογων στελεχών». Εντάξει. κύριε Πενταράκη, είναι πασιφανές ότι έχεις επιλέξει στρατόπεδο, το «φωνάζεις» με ποιους είσαι, σε ποιους δίνεις εξετάσεις, με τη βρώμικη αντιΚΚΕ δουλειά. Αν βεβαίως δεν ήσουν πάντα σ' αυτό το στρατόπεδο. Αλλωστε, κάποια στιγμή μας το 'πες ότι θα ξαναβρεθούμε αλλά από άλλο μετερίζι. Φαίνεται ότι δεν το 'παθες ξαφνικά...

Το δηλητήριο της «Χρυσής Αυγής»

Η προβολή της ιστορίας με την αιμοδοσία της «Χρυσής Αυγής» έδειξε το αποκρουστικό πρόσωπο της φασιστικής, δολοφονικής οργάνωσης. Πρόβαλλαν ότι το αίμα που μαζεύουν θα πηγαίνει μόνο σε Ελληνες και όχι σε μετανάστες και δήλωναν ότι αυτό το κάνουν για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από τους «μετανάστες». Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και για τη διανομή φαγητού μόνο σε Ελληνες και αφού συμπλήρωναν ένα χαρτί με το ονοματεπώνυμό τους, τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και τη διεύθυνσή τους. Και γι' αυτή την ενέργεια χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι οι Ελληνες πεινάνε από τις πολιτικές του μνημονίου.

Επιχειρούν να διχάσουν, να αποπροσανατολίσουν και να δηλητηριάσουν τη συνείδηση του λαού από την τραγική κατάσταση που βιώνει. Τους έχουν στρώσει το έδαφος μια χαρά οι πολιτικές της κυρίαρχης τάξης με τα δόγματα μηδενικής ανοχής και της ανακατάληψης των πόλεων από τους μετανάστες. Πατάνε πάνω σε πραγματικό πρόβλημα για να βυθίσουν ακόμα περισσότερο το λαό στο σκοτάδι και τη δυστυχία. Γιατί είναι αντιδραστικό το επιχείρημα ότι επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα μας - με ευθύνη της πολιτικής και του συστήματος που υπερασπίζεται η «Χρυσή Αυγή» - τους αξίζει να πεθάνουν αν χρειαστούν αίμα... Γιατί εκεί πάει το πράγμα, εκεί οδηγούν με τη λογική τους. Προχτές, από τον Αγ. Παντελεήμονα έδιωξαν κακήν κακώς ηλικιωμένη που δεν είχε να φάει... Είναι άκρως ρατσιστική και επικίνδυνη η αντίληψη ότι ένα μεταναστόπουλο ας πεθάνει από την πείνα επειδή δεν έχει να φάει, επειδή έχει διαφορετική θρησκεία, χρώμα, πατρίδα. Αυτό λένε στην ουσία. Και εάν σήμερα το λένε για τους μετανάστες, αύριο θα το λένε για όσους δε συμφωνούν με την ιδεολογία τους.

Ο τρόπος που δρα η «Χρυσή Αυγή», ο τρόπος που «αβαντάρεται» από την πολιτική της συγκυβέρνησης, πρέπει να βάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε σκέψεις. Αυτή η δολοφονική οργάνωση κάνει βρώμικη δουλειά και ο λαός πρέπει να την αποδοκιμάσει.

Απατηλά λογοπαίγνια...

Με επικοινωνιακά σλόγκαν του τύπου «ΕΠΙ-ΓΗ-ΡΗΣΤΕ Ελληνικά» που λανσάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ημερίδες και ανακοινώσεις, δεν αναπτύσσεται η γεωργία και δεν προκύπτει κανένα όφελος για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Και ούτε η γεωργία θα μπορέσει να γίνει ο μοχλός να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ έχει ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και έχει φέρει σε απόγνωση όσους έχουν απομείνει. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2000 ο αριθμός των απασχολούμενων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ήταν 730.000 και στο τέλος του 2011 ήταν 496.000. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 234.000 μέσα σε έντεκα χρόνια. Μέσα στην εντεκαετία 2000 - 2011 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 49,1% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ στην πενταετία 2006 - 2011 η επίσημη μείωση στο αγροτικό εισόδημα έφτασε το 22,6%. Η ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική δημιούργησε ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Και οι φανφάρες περί καινοτομίας στη γεωργία δεν αλλάζουν τίποτα προς το καλύτερο. Οσο συνεχίζεται η πολιτική της ΕΕ, του μνημονίου και της ΚΑΠ τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και όσους επιδιώξουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν γιατί: Δεν έχουν εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Δεν υπάρχει προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Ετσι είναι ο καπιταλισμός. Σ' αυτό το σάπιο σύστημα οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν σωτηρία, αφού τους ξεκληρίζει σε όφελος των καπιταλιστών παραγωγών και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Εχουν όμως διέξοδο την ενιαία αντιμονοπωλιακή πάλη με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι να ανατρέψουν την εξουσία τους.

Κέρδη με ... ουρά από τα διόδια

Κέρδη με ...ουρά από τις «συμβάσεις παραχώρησης» και συγκεκριμένα από τα πανάκριβα χαράτσια διοδίων που αναγκάζεται να πληρώνει ο λαός για τις μετακινήσεις του βγάζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι, που εκμεταλλεύονται για δεκαετίες τους αυτοκινητόδρομους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε έσοδα από τις συμβάσεις παραχώρησης 119,9 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2012, με την Αττική Οδό να συνεισφέρει σ' αυτά τη «μερίδα του λέοντος», δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ και η εκμετάλλευση του «Μορέα» (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα) να ακολουθεί με 12 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ, που έχει κυρίως μειοψηφικές συμμετοχές σε σημαντικές συμβάσεις παραχώρησης (π.χ. Αττική Οδός) είχε στο πρώτο εξάμηνο κέρδη εκμετάλλευσης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Αλλά και ο τομέας παραχωρήσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει έσοδα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που προέρχονται κυρίως από την κοινοπραξία «Νέα Οδός» (εκμετάλλευση της Εθνικής Οδού Αθήνα - Σκάρφεια Φθιώτιδας) και τη διαχείριση σταθμών αυτοκινήτων.

Κι όλα αυτά παρά την κρίση και παρότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών ομίλων μιλούν για μείωση της κίνησης κατά 20%-40%...

Αμφιβάλλει, λοιπόν, κανείς ότι όλες οι τελευταίες αστικές κυβερνήσεις ανέθεσαν με αυτόν τον τρόπο αναγκαία μεγάλα έργα, ώστε ο λαός να τα πληρώνει χρυσά και για την κατασκευή και για τη χρήση, ενώ, από την άλλη, τα μονοπώλια να βρίσκουν διέξοδο μεγάλης κερδοφορίας;

ΕΣΣΔ Με το χέρι στην καρδιά

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από την ανάγκη που διαπίστωνε ο συγγραφέας ότι οι απλοί άνθρωποι παραπληροφορημένοι από την αντισοβιετική προπαγάνδα είχαν ανάγκη να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι ποια ήταν η πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ.

Διάφορα ερωτήματα είχαν τεθεί και στον ίδιο το συγγραφέα από το φιλικό του περιβάλλον. Πώς έζησες εκεί; Πείνασες; Δυστύχησες, σε παρακολουθούσε η αστυνομία ή όλα αυτά είναι υπερβολές;

Ερωτήματα όπως: Ποια ήταν η καθημερινότητα στη Σοβιετική Ενωση; Ποια χώρα ήταν αυτή; Πώς ζούσαν άραγε οι απλοί άνθρωποι; Τέτοια ερωτήματα, με ορισμένη δυσπιστία, έθετε και ο ίδιος ο συγγραφέας όταν βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση το 1968.

Δυο δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση και σε συμβολικό επίπεδο της διαδικασίας αντεπαναστατικών ανατροπών και καπιταλιστικής παλινόρθωσης το 1991 και με την αστική προπαγάνδα να οργιάζει πως είναι έγκλημα να ζουν οι εργάτες χωρίς καπιταλιστές, είναι εύλογο στους εργαζόμενους και στη νεολαία να γεννιούνται ερωτήματα με τα οποία ασχολείται ο συγγραφέας.

«Με το χέρι στην καρδιά» ο συγγραφέας δίνει ολοζώντανες πολλές πλευρές και απαντήσεις για την καθημερινότητα στη Σοβιετική Ενωση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Χασίμ Θάτσι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Χασίμ Θάτσι, ο 44χρονος πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, πανηγύριζε στις αρχές της βδομάδας για την υποτιθέμενη άρση της «διεθνούς εποπτείας» του Κοσσυφοπεδίου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης» που το αιματοκύλισαν πριν από 13 χρόνια.

«Κλείσαμε το κεφάλαιο εποπτείας της ανεξαρτησίας», έλεγε, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη είναι ένδειξη «εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κόσμου» για το Κοσσυφοπέδιο... Ωστόσο, τίποτε δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, αφού η περιοχή παραμένει, και θα παραμείνει για πολλά χρόνια, προτεκτοράτο με τη βούλα, τους στρατούς και τους αστυνομικούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ηδη η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) έχει πάρει τυπικά παράταση για την παραμονή στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ πριν από λίγες μέρες, η ΝΑΤΟική στρατιά κατοχής (ΚFOR) ενισχύθηκε με την αποστολή μερικών εκατοντάδων Αμερικανών, Αυστριακών και Γερμανών στρατιωτών. Οσο «ανεξάρτητο» είναι κατά τ' άλλα το προτεκτοράτο, άλλο τόσο «πολυεθνοτικό» και «δημοκρατικό» είναι, αφού 13 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι επιθέσεις μίσους κατά Σέρβων και άλλων μειονοτήτων της περιοχής συνεχίζονται ακατάπαυστα, με δραματική συνέπεια τη συρρίκνωση του αριθμού των αμάχων που θα ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες... Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σταθερά στις πιέσεις της Δύσης για «αναγνώριση» του στάτους κβο στην περιοχή, μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ