Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χασίμ Θάτσι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Χασίμ Θάτσι, ο 44χρονος πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, πανηγύριζε στις αρχές της βδομάδας για την υποτιθέμενη άρση της «διεθνούς εποπτείας» του Κοσσυφοπεδίου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης» που το αιματοκύλισαν πριν από 13 χρόνια.

«Κλείσαμε το κεφάλαιο εποπτείας της ανεξαρτησίας», έλεγε, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη είναι ένδειξη «εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κόσμου» για το Κοσσυφοπέδιο... Ωστόσο, τίποτε δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, αφού η περιοχή παραμένει, και θα παραμείνει για πολλά χρόνια, προτεκτοράτο με τη βούλα, τους στρατούς και τους αστυνομικούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ηδη η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) έχει πάρει τυπικά παράταση για την παραμονή στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ πριν από λίγες μέρες, η ΝΑΤΟική στρατιά κατοχής (ΚFOR) ενισχύθηκε με την αποστολή μερικών εκατοντάδων Αμερικανών, Αυστριακών και Γερμανών στρατιωτών. Οσο «ανεξάρτητο» είναι κατά τ' άλλα το προτεκτοράτο, άλλο τόσο «πολυεθνοτικό» και «δημοκρατικό» είναι, αφού 13 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι επιθέσεις μίσους κατά Σέρβων και άλλων μειονοτήτων της περιοχής συνεχίζονται ακατάπαυστα, με δραματική συνέπεια τη συρρίκνωση του αριθμού των αμάχων που θα ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες... Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σταθερά στις πιέσεις της Δύσης για «αναγνώριση» του στάτους κβο στην περιοχή, μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ