Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική της πυρκαγιάς

Ενας ακόμα νεκρός πυροσβέστης, αρκετοί τραυματίες, καμένα σπίτια, σημαντική καταστροφή δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών. Αυτός είναι ένας δυστυχώς τραγικός απολογισμός μέχρι σήμερα, 22 Ιούνη, πριν καν μπούμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ίδιων των πυροσβεστών που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους σε κάθε φωτιά. Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον τομέα της πυροπροστασίας είναι στην κυριολεξία εγκληματική, επικίνδυνη για το λαό. Τι φταίει;

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση με αποφάσεις της έχει αφήσει δυσαναπλήρωτα τα κενά των οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Κράτησε σε ομηρία 1.903 συμβασιούχους που τελικά προσλήφθηκαν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ακόμα, έχουν κοπεί πολλά κονδύλια. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι πιστώσεις του Σώματος στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί κατά 45%. Αυτό συνεπάγεται χειρότερη συντήρηση των οχημάτων, λιγότερα εργατικά χέρια (καθώς δεν εγκρίνονται εύκολα προσλήψεις, υπερωρίες κ.τ.λ.) και φυσικά χειρότερες συνθήκες υγιεινής σε υπηρεσίες και κλιμάκια. Προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα το Αρχηγείο του Σώματος προχωρά, στο όνομα της λεγόμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, σε κλείσιμο άνω των 40 υπηρεσιών, κλιμακίων και σταθμών, που ως πραγματικό αποτέλεσμα θα έχει την όλο και δυσκολότερη αντιμετώπιση συμβάντων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Πολιτική που αφορά και σε άλλους κρίσιμους κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.). Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καν πολιτική πρόληψης, δηλαδή μέτρα που να αποτρέπουν ή ακόμη και αν δεν το καταφέρνουν, να ελαχιστοποιούν στο ελάχιστο τις καταστροφές από πυρκαγιές. Βεβαίως πάντα δεν υπήρχε ή ελάχιστα υπήρχε, αλλά τώρα η παντελής έλλειψη εντάσσεται στην πολιτική δραστικών περικοπών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δασοπροστασία.

Την ίδια στιγμή οι δασοκτόνοι νόμοι, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενισχύουν τα κυκλώματα καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Είναι μια ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκαν στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης. Υπάρχουν νόμοι (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατάρτιση δασικών χαρτών, νόμοι που αλλάζουν τον ορισμό της έννοιας δάσους κ.ά.) που δίνουν το πάτημα για ένταση της εμπορευματοποίησης της γης.

Τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση; Αμεσα - επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών. Τώρα άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Να δοθούν τώρα αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές για σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, για κατεστραμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων, για την αναδάσωσή τους. Το κυριότερο είναι ότι ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να απαιτήσει τώρα μέτρα προστασίας της ίδιας του της ζωής, των σπιτιών του, των δασών της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ