Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Δεδομένα τα μέτρα, παζάρια για το χρονοδιάγραμμα

Σε επόμενες συνεδριάσεις παραπέμπεται η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας

Οι εξελίξεις που καταγράφονται στις οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Ιταλίας, καθώς επίσης η ενεργοποίηση του αναβαθμισμένου Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ήταν τα κύρια θέματα της ατζέντας του Γιούρογκρουπ, των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν χτες στο Λουξεμβούργο. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο απερχόμενος, υπηρεσιακός υπουργός Γ. Ζανιάς.

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα, το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης των όρων και των δεσμεύσεων που υπάρχουν στο δεύτερο μνημόνιο, το σενάριο της δίχρονης επιμήκυνσης του αντιλαϊκού προγράμματος (μέχρι και το 2016), αλλά και η σύναψη νέων δανείων που θα συνοδεύσουν τις σχετικές αποφάσεις, μεταφέρονται για επόμενες συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν την αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα από κλιμάκιο της τρόικας που θα καταφθάσει την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Ενδεικτικό πάντως των ανταγωνισμών, που οξύνονται στο φόντο της κρίσης, είναι και οι διαφορετικές απόψεις στο Γιούρογκρουπ για το ζήτημα της διαχείρισης σχετικά με την Ελλάδα, αν και όλοι συμφωνούν ότι καμιά απόκλιση δεν μπορεί να υπάρξει σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε πως «δε χρειαζόμαστε συνεχώς και νέες προτάσεις», ότι οι κυβερνήσεις θα «πρέπει να εφαρμόζουν όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί». Αντίθετος στο να δοθεί «περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα» εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της φινλανδικής κυβέρνησης.

Η πιθανή χαλάρωση των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων για την Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα και γι' αυτό η Φινλανδία δεν είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από το να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια περιθώρια για μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια, αφού όπως είπε «αν υπάρξουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει, τότε αυτό θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παρέχει τις γνώσεις του για να βοηθήσει την Ευρώπη στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε η επικεφαλής του ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Γιούρογκρουπ, που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, αναμενόταν να καταλήξει σε έγκριση της εκταμίευσης στην Ελλάδα ποσού 1 δισ. ευρώ που αφορά στο υπόλοιπο από προηγούμενη δόση (4,2 δισ. αντί 5,2 δισ. ευρώ). Από αυτά πάνω από 900 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν, μέχρι τέλος Ιούλη, πίσω στα κοιναγορίτικα ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση για τη συμμετοχή της χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Τα συνολικά ποσά της συμμετοχής υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ