Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σήμερα η απεργία των φαρμακοποιών

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Eurokinissi

Με απεργία σήμερα απαντούν οι φαρμακοποιοί στον οικονομικό στραγγαλισμό τους, καθώς τα σωρευμένα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του Μάη (250 εκατ. ευρώ απ' το 2011 και 250 εκατ. ευρώ για κάθε έναν απ' τους μήνες Μάρτη, Απρίλη και Μάη 2012). Στις 11 π.μ. οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΑ) θα οργανώσουν συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ωστόσο, όμως, η δικαιολογημένη απαίτηση των φαρμακοποιών να πληρωθούν μετατρέπεται και σε ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των ασφαλισμένων, καθώς οι ηγεσίες των συλλόγων τους αποφάσισαν να εκτελούν τις συνταγές από σήμερα, μόνο αν οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όλο το ποσό των φαρμάκων. Μάλιστα, δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους καθώς ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει την επιστροφή χρημάτων στους αρρώστους όπως συνέβαινε πριν οι κλάδοι υγείας των ταμείων ενταχτούν στον ΕΠΟΠΥΥ. Αντί δηλαδή να στραφούν κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών που δημιουργούν τα προβλήματα στους φαρμακοποιούς και στους ασθενείς, πρακτικά μεταφέρουν στους ασφαλισμένους τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων να πληρωθούν τοις μετρητοίς για να τους χορηγήσουν φάρμακα.

Την πρόταση για άμεση πληρωμή των φαρμάκων, υποστήριξαν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών. Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της πληρωμής των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, να εκτελούνται οι συνταγές και οι φαρμακοποιοί να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τον ΕΟΠΥΥ και την κυβέρνηση, η οποία έχει νομοθετήσει και την κάλυψη των χρεών του 2011, χωρίς να αποδίδει το απαραίτητο κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, στην πρόταση της ΔΗΠΑΚ για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αντέταξαν γενικά την επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς να προσδιορίζουν από πού, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ή και των νέων περικοπών στις παροχές των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Λογιστήριο του κράτους προτάσσοντας για διεκδίκηση το παραπάνω πλαίσιο.

Σε μια επίδειξη υποκρισίας η ηγεσία του ΦΣΑ ανακοίνωσε χτες τη λειτουργία γραφείου παραπόνων για όσους ασθενείς - όπως οι καρδιοπαθείς και οι καρκινοπαθείς - δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους για να βρεθεί λύση. Δηλαδή, απ' τη μια μεριά αναγκάζουν όλους τους ασθενείς να πληρώσουν τα φάρμακα απ' την τσέπη τους κι απ' την άλλη εμφανίζονται με τη λεοντή της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής ευαισθησίας...

«Λάδι» κυβέρνηση - φαρμακοβιομήχανοι

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) βγάζει «λάδι» την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομήχανους με χτεσινή ανακοίνωσή του για τις ελλείψεις 163 φαρμάκων που κατάγγειλε προχτές ο ΦΣΑ υπογραμμίζοντας ότι πρωτίστως οφείλονται στις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων να πληρωθούν τοις μετρητοίς από τους φαρμακοποιούς και τα δημόσια νοσοκομεία.

«Η έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων, αναφέρει ο ΕΟΦ, οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες - φαρμακαποθήκες και φαρμακεία». Ο ΕΟΦ πρόσθεσε ότι για 20 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες, ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, για εννέα απ' αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.

Επίσης χτες με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) διαμαρτύρεται για τη μείωση του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού κατά 40% μέσα στα 2 τελευταία χρόνια δηλώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στην «προσπάθεια της Πολιτείας για περαιτέρω καταπολέμηση της σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο χώρο της υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερότητα στα δημοσιονομικά της χώρας και βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις μας». Δηλαδή θα συνδράμει στις περικοπές σε βάρος των παροχών υγείας, αρκεί να μην θιγεί η κερδοφορία στο φάρμακο...

  • Ακαρπη ήταν η έκτακτη συνάντηση που έγινε χτες μεταξύ εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τους υπουργούς Υγείας Χρ. Κίττα, Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη, και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρη. Σε ανοιχτή ακρόαση ήταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις για την καταβολή μέρους των χρεών του Μαρτίου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα εκτελούν συνταγές μόνο με άμεση πληρωμή(2012-11-22 00:00:00.0)
Επιμένουν στην αδιέξοδη πρακτική(2012-05-31 00:00:00.0)
«Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας»(2012-05-27 00:00:00.0)
Μεγάλο βάρος για τους ασφαλισμένους(2012-05-24 00:00:00.0)
Δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν φάρμακα(2012-05-22 00:00:00.0)
«Φαρμακερά» τα κερδοσκοπικά παιγνίδια(2001-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ