Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μικρή μείωση του πληθωρισμού το Γενάρη στην ΕΕ

Μικρή μείωση, κατά 0,2%, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Γενάρη του 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός «έτρεχε» στην Ενωση με 2,2%, ενώ στη Ζώνη ευρώ με 2,4%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μικρή μείωση οφείλεται στη μείωση της τιμής των καυσίμων και στη μείωση των δαπανών κατοικίας (προφανώς λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης).

Οπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύουμε, ο υψηλότερος πληθωρισμός παρουσιάζεται στην Ολλανδία (4,5%), στην Πορτογαλία (4,4%) και στην Ιρλανδία (3,9%). Αντιστοίχως ο χαμηλότερος πληθωρισμός παρουσιάζεται στη Βρετανία (0,9%), στη Γαλλία (1,4%) και στη Σουηδία (1,6%). Η Ελλάδα (3,2%) συνεχίζει να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη μικρή μείωση, το οικονομικό επιτελείο της ΕΕ συνεχίζει να ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού. Πηγή της ανησυχίας είναι η μικρή επίπτωση από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία ήταν πολύ μεγάλη στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Κανονικά» η πτώση του πετρελαίου θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού. Ομως, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που αξιοποίησαν τις συνεχείς αυξήσεις του πετρελαίου για να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων του, κράτησαν ψηλά τις τιμές παρά τη μείωση του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ