Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν «καθαρίζουν» με μια συγνώμη...

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ψιθύρισε μάλλον ως δείγμα ευγένειας και βγήκε ο Θ. Τσουκάτος να ζητήσει, εκ μέρους της κυβέρνησης, συγνώμη από τους συνταξιούχους για την αφάνταστη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται προκειμένου να εισπράξουν από την τράπεζα την πενιχρή σύνταξή τους. Εν προκειμένω ισχύει το λαϊκό ρητό «από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», καίτοι αμφισβητείται αν ποτέ η κυβέρνηση είχε φιλότιμο για να το χάσει. Πάντως, ουδέν ακούστηκε από κυβερνητικά, ή άλλα, υπεύθυνα, χείλη για το πώς θ' αντιμετωπιστεί τώρα και πώς θα λυθεί εφεξής και διά παντός το πρόβλημα που ανέκυψε.

Εν πρώτοις, λοιπόν, η εφαρμογή του μέτρου λήψης των συντάξεων, μέσω της τράπεζας, ανέδειξε το πρόβλημα που αφορά τον τρόπο καταβολής. Οι εικόνες που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στις τράπεζες είναι κωμικοτραγικές. Κωμικές σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση και στο κράτος που δείχνουν ανικανότητα να υλοποιήσουν σωστά ένα μέτρο, το οποίο προβλήθηκε ως «εκσυγχρονιστικό» και τραγικές σε ό,τι αφορά στους ηλικιωμένους απόμαχους της δουλιάς, που λιποθυμούν περιμένοντας ατέλειωτες ώρες πριν φτάσουν στο γκισέ της τράπεζας. Λύση, βεβαίως, υπάρχει - την έχει υποδείξει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - και είναι η επιλογή των ίδιων των δικαιούχων αν θα εισπράττουν τη σύνταξή τους από την τράπεζα ή από τα ΕΛΤΑ.

Αξίζει, όμως, να σημειωθούν δυο «λεπτομέρειες»: Η πρώτη αφορά στην άρνηση των ιδιωτικών τραπεζών ν' αναλάβουν την πληρωμή συνταξιούχων που δεν είχαν απογραφεί και δηλώσει ότι επιθυμούν να πληρώνονται από συγκεκριμένη τράπεζα, με αποτέλεσμα αυτό το «καθήκον» να πέσει εξ ολοκλήρου στη μέχρι τούδε δημόσια - διότι δρομολογείται και σ' αυτή η ιδιωτικοποίηση - Αγροτική Τράπεζα. Τούτη η άρνηση καταδεικνύει πως οι ιδιωτικές τράπεζες - και, εν επεκτάσει, σύμπας ο πολυποίκιλος και πολυδιαφημιζόμενος ιδιωτικός τομέας - ουδόλως είναι διατεθειμένες ν' αναλάβουν το οιοδήποτε «κοινωνικό έργο», ακόμα κι αν οι περιστάσεις χαρακτηρίζονται έκτακτες και ειδικές ή μη, μόνο αν πληρωθούν «έξτρα» και αδρά.

Η δεύτερη «λεπτομέρεια» σχετίζεται με την κυβερνητική απόφαση να μετακυλήσει μέρος του κόστους εφαρμογής του «εκσυγχρονιστικού» μέτρου στους συνταξιούχους, τους οποίους, μάλιστα, δεν αφορά άμεσα το μέτρο, καθώς δε θα εισπράττουν τις συντάξεις τους από τις τράπεζες, αλλά από τα ΕΛΤΑ. Τούτο αποδεικνύει η παρακράτηση 500 δραχμών μηνιαίως από κάθε συνταξιούχο που θα λαμβάνει, εξ επιλογής ή ανάγκης, τη σύνταξή του από τον ταχυδρόμο. Ειρήσθω εν παρόδω ότι και τα ΕΛΤΑ οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το «χαράτσι» που επιβάλλεται στους συνταξιούχους, θα δοθούν ως πρόσθετη «προίκα» στον επίδοξο αγοραστή τους.

Βεβαίως, περισσότερο νοιάζει κι απασχολεί τους συνταξιούχους το πόση σύνταξη παίρνουν κι λιγότερο το πώς κι από πού την εισπράττουν. Είναι, δε, γνωστή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δίδονται εξευτελιστικές συντάξεις στους απόμαχους της δουλιάς, με αποτέλεσμα η ζωή τους να είναι πολύ δύσκολη και άχαρη. Επ' αυτού του θέματος δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη ουδείς κυβερνητικός παράγων, πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός, ο οποίος δε δίστασε να στείλει τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων που διαδήλωναν στους δρόμους ζητώντας αυξήσεις. Επομένως, μόνο με τον, ενταγμένο στο γενικότερο λαϊκό κίνημα, αγώνα τους οι συνταξιούχοι μπορούν να κερδίσουν καλύτερη σύνταξη για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ