Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Με τα όπλα στα χέρια οι αστυνομικοί έλεγχοι!

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ότι το θέμα της χρήσης όπλων από αστυνομικούς θα ρυθμιστεί οπωσδήποτε το 2001. Χτες δημοσίευμα του «Βήματος» και κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσαν την επιτάχυνση των διαδικασιών. Κατά το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα εντάξει το θέμα της ρύθμισης αυτής στο νέο τρομονόμο που αναμένεται να κατατεθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή, ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις για το πού το πάει η κυβέρνηση που... αγωνιά για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, ο Δ. Ρέππας έσπευσε να τονίσει ότι οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι αυτόνομες.

Οι καινούριες ρυθμίσεις θα επιτρέπουν στους αστυνομικούς ακόμα και τους συνήθεις ελέγχους που πραγματοποιούν, να τους κάνουν με τα όπλα στα χέρια και σε πλαίσιο λιγότερο δεσμευτικό όσον αφορά τα όρια άμυνας τους και τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος υπόπτων για εγκληματική δράση. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν εκφοβιστικές βολές εναντίον ελεγχόμενων που αποφεύγουν τα μπλόκα.

Μέχρι σήμερα το θέμα της χρήσης όπλων από τους αστυνομικούς ρυθμιζόταν από το ν.29 του 1943, που περιείχε πολλές ασάφειες.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «ολοκληρώνεται η προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, με ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης και τη συνεργασία επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που συγκρότησαν τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Μετά από αρκετούς μήνες έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους. Από την άλλη - είναι άλλο θέμα αυτό - το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρόκειται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη της ΕΛΑΣ θα χρησιμοποιούν τα όπλα, εάν αυτό είναι απαραίτητο, για το πώς θα υπερασπίζονται τον εαυτό τους και πώς θα αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν - πέρα από την εμπειρία, από την εκπαίδευση - και εφόδια, δηλαδή τα μέσα που πρέπει να έχει στη διάθεσή του κάθε αστυνομικός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ