Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ζητούμενο η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων
  • Με τις διατάξεις για το ασυμβίβαστο του βουλευτή με την άσκηση επαγγέλματος ασχολήθηκε χτες η Βουλή στη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος
  • Το κύρος του βουλευτή δεν ανεβαίνει με το ασυμβίβαστο, αλλά με το εάν ενδιαφέρεται για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τα κωλύματα εκλογής των βουλευτών, αλλά και τα ασυμβίβαστα με τη θέση του βουλευτή ασχολήθηκε χτες η Βουλή στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος πρότεινε η θέση του βουλευτή να είναι γενικά ασυμβίβαστη με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Διευκρίνισε όμως ότι με νόμο που θα εκδοθεί θα υπάρχει εξαίρεση για πολιτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς ή άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά καθήκοντα του βουλευτή.

Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι ο σχετικός νόμος που θα εκδοθεί θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2003, προκειμένου να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και να μην αιφνιδιαστούν οι σημερινοί βουλευτές και ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση αυτή δε συνδέεται με το θέμα της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης.

Με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών συμφώνησε και ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης - παρά τη διαμαρτυρία αρκετών βουλευτών της ΝΔ - ζητώντας απλώς η μεταβατική περίοδος να επεκταθεί μέχρι το τέλος της σημερινής Βουλής.

Τοποθετούμενος στο ζήτημα ο εκτελών χρέη εισηγητή του ΚΚΕ Α. Τζέκης, διευκρίνισε καταρχήν ότι η όλη συζήτηση για το ασυμβίβαστο όπως έγινε από τα ΜΜΕ δεν αγγίζει το ΚΚΕ, γιατί όλοι γνωρίζουν ποια είναι η σχέση του κομμουνιστή βουλευτή με το κόμμα του. Ο κομμουνιστής βουλευτής, είπε, αφιερώνει όλο το χρόνο του στην προώθηση των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ομως υπογράμμισε, εάν για παράδειγμα αποκλείσουμε από έναν αγρότη το δικαίωμα να είναι βουλευτής, τότε θα οδηγηθούμε στην επαγγελματοποίηση του βουλευτή, ο οποίος θα συντηρείται από φανερούς ή κρυφούς χορηγούς και θα προωθεί τα συμφέροντά τους.

Δεν ανεβαίνει το κύρος του βουλευτή με τέτοιες διατάξεις, είπε ο Α. Τζέκης. Το κύρος ανεβαίνει εάν αυτός υπηρετεί με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα ή αντίθετα κατεβαίνει όταν ένας βουλευτής άλλα υποστηρίζει προεκλογικά και άλλα πράττει στη συνέχεια μέσα στη Βουλή.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι αυτό που θεωρητικά θα ενδιαφερόταν λιγότερο για το πρόβλημα αυτό, αφού είναι δεδομένο ότι στην πολιτική του πρακτική εφαρμόζει το ασυμβίβαστο του βουλευτή με την άσκηση επαγγέλματος. Ενας εκπρόσωπος του λαού, είπε, πρέπει να δραστηριοποιείται για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι για αυτήν την υπόθεση δε φθάνουν ούτε 24 ώρες το 24ωρο.

Ομως συνέχισε, τέτοια θέματα δεν μπορούν να λυθούν με συνταγματικές διατάξεις, γιατί υπάρχει μία κοινωνία που λειτουργεί και θέλει να στέλνει εκπροσώπους της στη Βουλή. Δεν μπορούμε, είπε, να αποκόψουμε τον πολιτικό από τις ρίζες του και από τις λαϊκές δραστηριότητες.

Αλλωστε, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, με τις εξαιρέσεις που προτείνει ο Ε. Βενιζέλος ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο και θα φθάσουμε στο σημείο να γελοιοποιηθεί το Σύνταγμα όταν ο νομοθέτης θα αρχίσει τις εξαιρέσεις διαφόρων επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των γιατρών για επιστημονικούς λόγους.

Αντίθετος με την προτεινόμενη διάταξη δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μία Βουλή «πλουσίων, ανεπάγγελτων και εκλεκτών των ΜΜΕ».

Το θέμα του ασυμβιβάστου διχάζει οριζόντια τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο Π. Παυλόπουλος διαφώνησαν με τον εισηγητή της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος διαφώνησε με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην τοποθέτησή του αναφερόμενος σε μία άλλη πτυχή του θέματος του ασυμβίβαστου, ζήτησε να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τα κομματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των οποίων ιδιοκτήτες εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, είπε, μπορεί κάποιες μετοχές του «Ριζοσπάστη» ή του «902» να ανήκουν τυπικά στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αποτέλεσμα αυτή να εμπίπτει στο ασυμβίβαστο και να μην μπορεί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής, οπότε ή θα στερηθούν τα κόμματα τα ΜΜΕ ή θα υποστεί πλήγμα η κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Ζήτησε επίσης να διευκρινιστεί και να μην έχουν οι δημοσιογράφοι ή άλλοι υπάλληλοι ΜΜΕ κώλυμα εκλογής ως βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ