Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δημοσιογράφοι - αγωνιστές της τιμής και του καθήκοντος

Κατάμεστη η μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, κατά το κόψιμο της πίτας των αντιστασιακών δημοσιογράφων. «Αγέραστες πένες» οι παλιοί, οι οικογένειες συναδέλφων που δε βρίσκονται πια κοντά μας, οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, της Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων, των Πειθαρχικών Συμβουλίων, του Επικουρικού Ταμείου (ΕΔΟΕΑΠ), συγγενικών σωματείων και πολλοί φίλοι. Χαρακτηριστική η απουσία εκπροσώπων των τηλεοπτικών ΜΜΕ. Ουσιαστική, αντίθετα, η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», όπως και η κάλυψη της εκδήλωσης.

Αν έχει νόημα μια εκδήλωση, όπως το εθιμικό κόψιμο της πίτας, αυτό για τους δημοσιογράφους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είναι όχι μόνον η αναφορά στο παρελθόν, αλλά και η ανανέωση των αγώνων στο σήμερα και το αύριο. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για τους νεότερους και συμπόρευση σε μια εποχή που η αντίσταση στη νέα αγριότητα, όπως και οι διεκδικητικοί αγώνες πρέπει να συνοδεύονται από τη σωστή πληροφόρηση. Αυτή η προσπάθεια που χαρακτήριζε τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά τα χρόνια εκείνα της γιγάντιας αντιφασιστικής πάλης, αλλά και της αντιμετώπισης της σατανικά μεθοδευμένης προπαγάνδας του Γκέμπελς.

Αξιοι μαθητές τους, σήμερα, είναι όσοι εξυπηρετούν τα Ευρω-ΝΑΤΟικά Κέντρα Παραπληροφόρησης. Και είναι ο βομβαρδισμός αυτός το ίδιο ύπουλος, διαβρωτικός και επικίνδυνος με τους πραγματικούς βομβαρδισμούς, γιατί σε μια εκστρατεία ομαδικής πλύσης εγκεφάλων, προετοιμάζει το έδαφος, διαστρέφει και αντιστρέφει τους ρόλους θυτών και θυμάτων, για να δικαιολογήσει τις δολοφονικές επιχειρήσεις «ρουτίνας» που συνοδεύουν την παγκοσμιοποιημένη «νέα τάξη» του κεφαλαίου.

Αν κάτι πρέπει να εκπέμπεται και να ακτινοβολεί από τους δημοσιογράφους και τα επαγγελματικά τους Σωματεία, την Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ) και την Ενωση (ΕΣΗΕΑ), αυτό πρέπει να είναι, εκτός από τη συνδικαλιστική δράση, η αμετακίνητη υπεράσπιση της έντιμης πληροφόρησης σε όλα τα επίπεδα, σε σύνδεση και αναφορά με τους λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες που άλλα διαπλεκόμενα κέντρα διαστρέβλωσης και απόκρυψης, καταχωνιάζουν στο σκοτάδι.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ