Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζική κάθοδος στην Ελλάδα και ψήφος στο ΚΚΕ

Από πρόσφατη εξόρμηση ενημέρωσης της Κομματικής Οργάνωσης Βερολίνου του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα
Από πρόσφατη εξόρμηση ενημέρωσης της Κομματικής Οργάνωσης Βερολίνου του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα
Μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης υπάρχει μια έξαρση της μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Γερμανία. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση προς Γερμανία γίνεται από χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά κι από την ανατολική Ευρώπη Πολωνία, Ουκρανία. Ο,τι αφορά τη μετανάστευση από Ελλάδα προς Γερμανία, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας έχουμε το 2011 μια αύξηση που αγγίζει το 86% σε σχέση με το 2010.

Οι πρώτοι νέοι μετανάστες από Ελλάδα εργάστηκαν ως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για να καλύψουν κενά που δημιουργεί η πολιτική των γερμανικών κυβερνήσεων στο χώρο της Υγείας, πολιτική που χαρακτηρίζεται από την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και στα πλαίσια αυτά όσο το δυνατό φτηνότερο νοσηλευτικό προσωπικό στο συγκεκριμένο κλάδο.

Να υπενθυμίσουμε πως η μετανάστευση γερμανικού νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, προς χώρες αρχικά γερμανόφωνες (Αυστρία/Ελβετία) και στη συνέχεια σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει εξίσου έξαρση.

Σε σχέση με τη μετανάστευση Ελλήνων προς Γερμανία θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

  • Οσων πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν στη Γερμανία.
  • Οσων έχουν κάποιον συγγενή ή γνωστό.
  • Εκείνων που έρχονται χωρίς καμιά βάση άρα για πρώτη φορά.

Και οι τρεις κατηγορίες έχουν ένα κοινό. Δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν με τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα και αναζητούν διέξοδο στην ξενιτιά. Βέβαια, πολύ γρήγορα όλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με την πικρή πραγματικότητα, η οποία δεν είναι αυτή που περίμεναν.

Απάτη η «Γη της Επαγγελίας»

Σίγουρο είναι πως η πρώτη κατηγορία μεταναστών βρίσκεται σχετικά σε μια καλύτερη θέση, γιατί αν μη τι άλλο γνωρίζουν τη γλώσσα ή έχουν κάποιο γνωστό.

Ομως η περίπτωση των Ελλήνων που έρχονται σαν μετανάστες στη Γερμανία και έχοντας σαν αφετηρία κάποιον συγγενή ή ακόμη και φίλο στη Γερμανία αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ακόμη πιο δύσκολα, μια που οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται με την άποψη πως θα έρθουν περίπου....στη «Γη της Επαγγελίας». Σε αυτό, μεγάλη ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που καλλιεργούν τη λογική ότι στην ΕΕ ή πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία ότι είναι δήθεν παράδεισος παροχής κοινωνικών παροχών και αποκρύπτουν συστηματικά την αλήθεια για την εκμεταλλευτική φύση και την επιθετικότητα του κεφαλαίου, τον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την κατάργηση κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση ρυθμίσεων περί προστασίας των ανέργων.

8-10 άτομα στο ίδιο σπίτι

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι νέοι μετανάστες από Ελλάδα, οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία χωρίς να έχουν κάποιο φίλο ή συγγενή και που στην κυριολεξία γίνονται έρμαια του καθενός, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα αλλά κυρίως είναι αυτοί που δε βλέπουν καμιά άλλη διέξοδο από την όλη κατάσταση στην Ελλάδα που όπως λέει και ο λαός «παίρνουν... τα μάτια τους». Αυτοί είναι που αφήνουν πίσω τους πολλές φορές οικογένειες, χρέη πάνω στην απελπισία τους και αναγκάζονται να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες.

Για να μπορέσουν να νοικιάσουν ένα σπίτι οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία χρειάζεται πρώτα να παρουσιάσουν στον σπιτονοικοκύρη το συμβόλαιο εργασίας από την επιχείρηση που δουλεύουν. Aν βέβαια αυτό είναι τέτοιο, δηλαδή τουλάχιστον πάνω από 1.200 ευρώ και όχι περιορισμένου χρόνου μπορεί να έχουν την τύχη ο σπιτονοικοκύρης να τους το δώσει. Γι' αυτούς, όμως, που δεν έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο σπίτι αλλά πρέπει να δηλωθούν για να πάρουν κάποιο συμβόλαιο εργασίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του σπιτονοικοκύρη μια που οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού δεν έχουν δική τους κατοικία. Το πρόβλημα γίνεται πιο πολύπλοκο ακόμα και για όσους βρουν δουλειά και αυτό γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν σε επιχειρήσεις που μπορεί να τους απολύσουν και εύκολα να βρεθούν σε αδιέξοδο, τόσο οικονομικό αλλά και να πάνε σε άλλη πόλη, με αποτέλεσμα να ξαναβρεθούν σε νέα αδιέξοδα.

Βέβαια, για τους περισσότερους, όταν έρχονται στη Γερμανία τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει δουλειά κλεισμένη από πριν, έτσι αρκετοί μένουν σε σπίτια συγγενών, γνωστών και φίλων, φτάνοντας ως και 8 ή 10 άτομα στο ίδιο σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, στοιβαγμένοι στο ίδιο σπίτι, ζώντας 2 και 3 οικογένειες μαζί, βλέπουν σαν κάτι οικείο, όταν παρακολουθούν στην τηλεόραση στην Ελλάδα, την όλη συζήτηση που γίνεται για τους Πακιστανούς π.χ. μετανάστες που μένουν ο ένας πάνω στον άλλο στο κέντρο της Αθήνας....

Το ζήτημα, δηλαδή, της κατοικίας όπως και της παιδείας και της υγείας είναι δύσκολα θέματα πλέον και για τους ντόπιους πόσο μάλλον για τους νέους μετανάστες με μικρά παιδιά, αφού πολύ γρήγορα το όνειρο για τη «χώρα των παροχών» σκορπίζει σαν χάρτινος πύργος από την ίδια τη ζωή.

Κυριολεχτικά στο δρόμο...

Πριν από μερικές βδομάδες, είχαμε την περίπτωση ορισμένων νέων Ελλήνων μεταναστών στην πόλη του Ντίσελντορφ, οι οποίοι είχαν έρθει μέσω κάποιου μεσιτικού γραφείου εργασίας από την Ελλάδα. Μετά από μερικές μέρες δουλειάς, το γραφείο αυτό έκλεισε, τους εγκατέλειψαν δίχως να τους έχουν πληρώσει, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από μια γέφυρα από τους κατοίκους της περιοχής που κάλεσαν την αστυνομία μια και τις ημέρες εκείνες το θερμόμετρο έδειχνε πολύ κάτω από το μηδέν. Για να ζεσταθούν άναψαν φωτιά καίγοντας διάφορα χαρτόνια και εφημερίδες που βρήκαν. Τέτοιες καταστάσεις δεν είχαν συναντήσει ούτε οι πρώτοι μετανάστες στη Γερμανία και αυτό γιατί τότε λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο υπήρχε μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια κι εφεδρείες φθηνού εργατικού δυναμικού, πράγμα το οποίο σήμερα δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε η Γερμανία, η ατμομηχανή του καπιταλισμού στην Ευρώπη.

Ανάλογες καταστάσεις και σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού προκύπτουν σε καθημερινή βάση σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας.

Στα νύχια των γραφείων ενοικίασης...

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μεταναστών καταλήγει σε γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, άσχετα αν έχουν κάποια εξειδίκευση ή όχι, μια που η μορφή των ελαστικών θέσεων εργασίας μέρα με τη μέρα παίρνει το πάνω χέρι στη Γερμανία. Στόχος άλλωστε του γερμανικού κεφαλαίου είναι ακόμη παραπέρα να φτηνύνει ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός όσων ψάχνουν για δουλειά καταλήγει να δουλεύει στα «μαύρα» δηλαδή χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα συνταξιοδότησης και κατά συνέπεια χωρίς κανένα δικαίωμα. Οι περισσότεροι κατευθύνονται για δουλειές του ποδαριού στην επαρχία. Οι Ελληνες, είναι κοινό μυστικό στους Γερμανούς, ότι αποτελούν τον «αντικαταστάτη» των Πολωνών και των Ουκρανών καθότι ...ζητούν λιγότερα και δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Κι όταν μετά από μήνες αυτοί ζητούν από τον εργοδότη να τους υπογράψει συμβόλαιο εργασίας, πολλοί από αυτούς τους αφήνουν σύξυλους κι απλήρωτους. Το αδιέξοδο αρκετών καταλήγει στη γνωστή φράση «καλύτερα άνεργος στη χώρα μου» και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Ιδιαίτερη πίεση επίσης ασκεί κι ο εθνικισμός κι οι διακρίσεις που στη Γερμανία, ιδιαίτερα απέναντι στους Ελληνες, είναι μεγάλες.

Με βάση τις εμπειρίες της ΚΟ στη Γερμανία, επίσης ένα σοβαρό κριτήριο που βάζουν οι μετανάστες σε σχέση με το σε ποια πόλη θα πάνε, εκτός από τη δουλειά βέβαια, είναι το κατά πόσο υπάρχει κάποιο ελληνικό σχολείο. Ομως και σε αυτό το ζήτημα έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την πικρή πραγματικότητα, δηλαδή με το νέο νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που από τη νέα σχολική χρονιά θα μπει σε εφαρμογή, που σημαίνει κλείσιμο σχολικών μονάδων σε πόλεις όπως και κατάργηση του Λυκείου.

Η παραπάνω περιγραφή δεν είναι υπερβολή είναι η σκληρή πραγματικότητα, για πολλούς από τους νέους μετανάστες που αλλιώς τα περίμεναν κι αλλιώς τα βρήκαν.

Ενίσχυση της πάλης και μαζική κάθοδος για ψήφο στο ΚΚΕ

Η ΝΟ Γερμανίας του ΚΚΕ έχει πλούσια δράση στο πλευρό των μεταναστών κάθε ηλικίας και ειδικά στους νέους μετανάστες. Το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες μετανάστες να συμβάλουν αποφασιστικά για να ενισχυθεί η ταξική ενότητα και συσπείρωση Ελλήνων και ξένων εργατών, να δυναμώσει η πάλη στους χώρους δουλειάς. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Γερμανία απαιτούν και αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων, προστασία των ανέργων, ίσα δικαιώματα στην αμοιβή, την Υγεία - Πρόνοια, την Παιδεία, τον Πολιτισμό.

Στις 6 Μάη οι Ελληνες μετανάστες μπορούν να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα κόμματα και τις δυνάμεις στην Ελλάδα που στήριξαν και στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα που από τη φύση του γεννά τις αιτίες για μετανάστευση. Οπλισμένοι και με την πείρα τους στη Γερμανία, νέοι και παλιοί μετανάστες με κάθε θυσία και με πείσμα τους καλούμε για μαζική κάθοδο στην Ελλάδα και για να τους τιμωρήσουν και για να ψηφίσουν το Κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε και στέκεται δίπλα τους και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Γι' αυτό, λοιπόν, κατεβαίνουμε στην Ελλάδα και ψηφίζουμε το ΚΚΕ.


Κώστας ΓΚΟΥΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ - Μανώλης ΚΟΡΑΚΗΣ
Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ