Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δύναμη στο ΚΚΕ για να τροφοδοτήσει την αντεπίθεση του κινήματος

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα, το βράδυ της Παρασκευής

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, μίλησε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«

Θέλουμε να απευθυνθούμε για μια ακόμα φορά στους εργάτες και εργάτριες, στους υπάλληλους, στους άνεργους, στους νέους και τις νέες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους μέχρι χτες οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων και να τους πούμε: Προσέξτε, σας στήνουν μεγάλη παγίδα, σας τρομοκρατούν με τις περιβόητες δόσεις των δανείων, με την ακυβερνησία, προκειμένου να οδηγηθείτε στην κάλπη τρομοκρατημένοι.

Σας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι, να ανέχεστε εσαεί ένα δήθεν μικρότερο κακό, που πάντα αποδεικνύεται μετά τις εκλογές όχι απλά μικρό κακό, αλλά καταστροφή κυριολεκτική, θύελλα αντεργατική, ληστεία των πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων.

Ενα πράγμα σας λέμε εξαρχής και κρατήστε το καλά στο μυαλό σας: Χωρίς πανίσχυρο ΚΚΕ, χωρίς οργανωμένο λαό έτοιμο να αντεπιτεθεί για να μην του αφαιρέσουν άλλες κατακτήσεις, αλλά και για να επιβάλει ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων του, καμία κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη που τη θέλει ο Σαμαράς, είτε συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που θέλει ο Βενιζέλος, επειδή δεν του βγαίνουν τα δικά του τα κουκιά, είτε κυβέρνηση δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων που ονειρεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι καιροσκόποι και πολιτικοί τυχοδιώκτες, δε θα είναι τίποτε περισσότερο από μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να υποθηκεύει το σήμερα, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονών μας, το μέλλον των επόμενων γενιών.

Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Μια κυβέρνηση που το μόνο που θα κάνει - ό,τι κι αν λένε τώρα - είναι να δεσμεύει το λαό και τη νεολαία με νέα μέτρα. Θα είναι κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς αρεστή στους Ευρωπαίους δανειστές, θα δίνει ανάσα στο σύστημα, στο κεφάλαιο για να επιτεθεί δριμύτερο.

Η άρχουσα τάξη της χώρας μας, σήμερα, κάτω από τις συγκεκριμένες δυσκολίες, έχει ανάγκη όχι μόνο από δύο αστικά κόμματα, που με τη λαϊκή ψήφο εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αλλά από μια κυβέρνηση και των δύο κομμάτων που τραβάει σε συνεργασία και συγγενικά κόμματα. Το αστικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κυβερνά όπως πριν. Τώρα προσπαθεί να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές.

Η επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, και η συζήτηση που γίνεται από τα κανάλια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, θα πρέπει να αφήσει παγερά αδιάφορους τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Να πάνε στην κάλπη με την απόφαση να εμποδίσουν τη μεταμφίεση του συστήματος με αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό και στα κόμματα ίδιας κοπής. Μοναδικός στόχος όλων όσοι άνοιξαν αυτή τη συζήτηση προεκλογικά, είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό, να κερδίσουν χρόνο, για να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα της EE, της πλουτοκρατίας.

Αντιλαϊκοί και αφερέγγυοι

Η ΝΔ θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση, για να συνεχίσει το έργο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Επιβεβαιώθηκε ότι η αρχική αντιμνημονιακή ρητορεία της ήταν ψεύτικη. Ως αντιπολίτευση, η ΝΔ ψήφισε τα περισσότερα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ.

Ως συγκυβέρνηση έγινε βασιλικότερη του βασιλέως, δίνοντας εξετάσεις στην EE και το ΔΝΤ. Ενώ ξεκίνησε ότι δήθεν δε συμμετέχει με τα όλα της, αλλά με ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να γίνουν εκλογές, μετά τα έδωσε όλα. Τελευταία, μάλιστα, άρχισε να επιδίδεται και σε έναν ξεπερασμένο αντικομμουνισμό. Είναι κόμμα δεσμευμένο ιδεολογικά και πολιτικά με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια πολιτική. Εξαπάτησε επανειλημμένα το λαό. Δεν αλλάζει. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα της EE, της πλουτοκρατίας, που επιτίθεται κατά των λαών με όλα της τα κόμματα, συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά. Δεν είναι θέμα μόνο ενός ηγέτη, δεν είναι μόνο ευθύνη της ανικανότητας του Παπανδρέου, έτσι όπως παρουσιάζεται. Συλλογική είναι η ευθύνη πέρα από την προσωπική. Ο Βενιζέλος παρέα του ήταν. Δηλαδή, τι άλλαξε στο ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Βενιζέλο; Ολοι τους δεν πρωτοστάτησαν σε αυτή την πολιτική κατά του λαού; Ιδια η αντιλαϊκή γραμμή τους.

Ούτε μας συγκινούν κάτι μετανοούσες Μαγδαληνές, που ως βουλευτές, στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κάθισαν στο σβέρκο του λαού, ψηφίζοντας εκατοντάδες αποφάσεις που φτώχαιναν μέρα τη μέρα το λαό μας και τώρα ή έχουν φτιάξει άλλα κόμματα, ή έχουν κολλήσει κατά περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Κουβέλη και στον Καμμένο για να ξαναβγούν βουλευτές και την άλλη μέρα να μετακινούνται άνετα στα έδρανα της Βουλής δεξιά και αριστερά, σκορπίζοντας νέα απογοήτευση στους καλόπιστους που θα τους ξαναπιστέψουν.

Αυτά τα κόμματα δεν έχουν το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να απευθύνονται στο ΚΚΕ για να λαϊκίζουν. Η "αριστερή" κυβέρνηση που ο ΣΥΝ προτείνει ως εναλλακτική λύση, δοκιμάστηκε στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού. Αποδείχτηκε ότι είναι όχημα τσακίσματος του λαού, διάλυσης του εργατικού κινήματος. Tα ίδια γίνονται τώρα και στη Γαλλία με το β' γύρο. Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τα παραρτήματά του στη Γαλλία υποστήριξαν στον πρώτο γύρο τον Μελανσόν, που από τροτσκιστής, έγινε σοσιαλιστής και τώρα αριστερός και κομμουνιστής, για να ξαναγίνει σοσιαλιστής. Και στο β' γύρο πάει στον Ολάντ τον σοσιαλιστή. "Τι είχες Γιάννη μ', τι είχα πάντα".

Πρόκειται για πλήρως αφερέγγυα σχήματα, πρόκειται για τυχοδιώκτες. Οι προτάσεις τους δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Οι τελευταίες 10 προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που φαντασιώνεται, στην καλύτερη περίπτωση είναι μια χίμαιρα, μια αυταπάτη, μια ουτοπία.

Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε το λαό, όπως κάνουν εκείνοι. Ο άνεργος, ο εργάτης, ο συνταξιούχος των 300 ευρώ και ο νέος που περιπλανάται, δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικες ελπίδες, από ουτοπίες, γιατί ξέρουν ότι αυτές, όταν ξημερώσει το αύριο και υπάρξει το αδιέξοδο, θα γίνουν μπούμερανγκ ενάντια στο εργατικό κίνημα, θα σημάνουν συνολικό πισωγύρισμα της συνείδησης, απογοήτευση, που φέρνει συντηρητικοποίηση και αντίδραση.

Χώρια που αυτοί που μιλάνε όλοι τους σε όλους τους τόνους για ενότητα της αριστεράς δεν μπορούν να τα βρουν όχι μόνο με εμάς που έχουμε έτσι κι αλλιώς ριζικές διαφορές, αλλά ούτε μεταξύ τους. Ας συνεννοηθούν πρώτα ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος, ο Κουβέλης, ο Λαφαζάνης, ο Παπαδημούλης, η ΚΟΕ και οι λοιποί και ας αφήσουν ήσυχο το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν τους έχει καμιά εμπιστοσύνη. Τους έχει γνωρίσει όλους και από την καλή και από την ανάποδη. Από την εποχή ακόμα που είχαν πρόεδρό τους την Δαμανάκη που τώρα είναι επίτροπος Αλιείας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην Κομισιόν, μέχρι τον πρόεδρο Αλαβάνο, που τους την κοπάνησε "ανατρεπτικά" πρόσφατα και τον Κουβέλη. που μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος. Είναι πλήρως αφερέγγυοι!

Κοινωνική συμμαχία από τα κάτω

Το ΚΚΕ θέλει όλους τους εργαζόμενους ενωμένους. Το ΚΚΕ δε χωρίζει το λαό σε δεξιούς και αριστερούς, ούτε με βάση την πολιτική τους προτίμηση ή ποιο κόμμα ψήφιζαν μέχρι χτες, ούτε με τον ψεύτικο διαχωρισμό "προοδευτικός - συντηρητικός". Θέλει το λαό ενωμένο σε μια κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, με βάση την κοινωνική ταξική του θέση. Εξω από αυτή τη συμμαχία αφήνουμε μόνο τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, δηλαδή τα μονοπώλια και τα τσιράκια τους, το πολιτικό τους προσωπικό.

Το ΚΚΕ θέλει τον εργάτη, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον βιοτέχνη, τον αγρότη ενωμένους σε μια συμμαχία που θα αντιπαλεύει για να κατακτά ό,τι μπορεί να κατακτήσει ο λαός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά που θα έχει σταθερό στόχο την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Ας μην κοιτάζει προς τις κορυφές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων. Από τις κορυφές δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να προκύψει συμμαχία της προκοπής, για το καλό του λαού, παρά μόνο επικίνδυνη "συναίνεση", "κοινωνική συνοχή", "κυβερνήσεις συνεργασίας" που θέλουν EE, μονοπώλια και πολιτικό τους προσωπικό για να τσακίσουν το λαό. Από τα πάνω μόνο "συγκολλήσεις σκορποχωρίων" μπορούν να συμβούν και όχι αυθεντικά λαϊκά μέτωπα και συμμαχίες με στόχο τη ριζική ανατροπή του σάπιου συστήματος.

Θα ακούσετε πολλά αυτές τις λίγες μέρες μέχρι την κάλπη. Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά: Προσέξτε ιδιαίτερα τους τυχοδιώκτες. Μη δίνετε καμία εμπιστοσύνη στον ανυπόληπτο οπορτουνισμό, σε κόμματα του κατεστημένου. Η πολιτική τους πρόταση, όπως και αν την ονομάζουν, σοσιαλδημοκρατική, αριστερή, "ανανεωτική", δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο, αφού δε θέτει ως ζήτημα αρχής τη ρήξη με τα μονοπώλια - βιομηχανικά, τραπεζικά, εφοπλιστικά, εμπορικά - δηλαδή τη ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, τους κρατικούς θεσμούς της, τις διεθνείς συμμαχίες της.

Η άνοδος της λαϊκής, της ταξικής πάλης είναι αυτή που θα εξασφαλίσει το κλίμα για να χτυπηθούν όλα τα υπαρκτά ή και φανταστικά για το σήμερα σενάρια περί ακροδεξιού κινδύνου κ.λπ. Η σύγχρονη πολιτική ιστορία στην Ευρώπη έχει δείξει ότι ακροδεξιά κόμματα, ακροδεξιές τραμπούκικες ομάδες, όπως της "Χρυσής Αυγής", οι προβοκάτσιες, είναι συμπληρώματα της πολιτικής υπηρέτησης των μονοπωλίων, σε συνθήκες κρίσης και ανόδου του κινήματος, ή πρόβλεψης ανόδου του κινήματος.

Μη σε φοβίζουν με τη δήθεν πολιτική αστάθεια, με τις δήθεν επαναληπτικές εκλογές, με τις κυβερνήσεις που δήθεν θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν. Ολα αυτά πρέπει να τα κάνεις όπλο στα χέρια σου, να τα αξιοποιήσεις για να δώσεις συντριπτικά πλήγματα στην αδικία και την εκμετάλλευση, στην τοκογλυφία των τραπεζών, στη θηλιά που σε σφίγγει δραματικά, είτε είσαι εργαζόμενος, είτε επαγγελματίας, είτε μικρός επιχειρηματίας, είτε αγρότης, είτε συνταξιούχος.

Χειραφέτηση από τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ

Εμείς δεν κουραζόμαστε να λέμε, και το πιστεύουμε ακράδαντα, ότι υπάρχει δυνατότητα, με την εργατική λαϊκή οργάνωση και τη λαϊκή συμμαχία, που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και στο πολιτικό τους προσωπικό, να μπουν εμπόδια, να χαλάσουν σχέδια. Να πάμε στην κάλπη την άλλη Κυριακή χειραφετημένοι από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τα λαϊκά στρώματα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δε μασάμε τα λόγια μας, δεν κρύβουμε από κανέναν ότι ο αγώνας πρέπει να κατευθύνεται σε έναν και μοναδικό σκοπό: Στην κατάκτηση μιας εξουσίας που θα υπηρετεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα, ώστε να κατανοηθεί η σημασία αυτού του αγώνα από εργαζόμενους και εργαζόμενες που νομίζουν, που ελπίζουν ακόμα ότι μια οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική αλλαγή μπορεί να φέρει κάτι καλό για τον τόπο, χωρίς να χρειαστεί ριζική, εκ βάθρων ανατροπή.

Οπως συναντηθήκατε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια στους καθημερινούς αγώνες, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη γειτονιά, στο χωράφι, στο σχολείο, στο Κέντρο Υγείας, στις καθημερινές μάχες για την παρεμπόδιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έτσι μπορούμε να συναντηθούμε και αυτές τις μέρες στις εκλογές, με στόχο να αποδυναμωθούν δραστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μη σκορπιστεί η ψήφος δεξιά κι αριστερά, να πάψουν οι αυταπάτες που προσπαθούν να σας ταΐσουν όλοι οι παραδόπιστοι, οι καιροσκόποι, οι αφερέγγυοι, που θέλουν για μια ακόμα φορά να παίξουν με τον πόνο και την αγωνία ενός ολόκληρου λαού.

Για να πάρει πραγματική εκδίκηση ο εργαζόμενος, για όλα όσα υποφέρει, μία επιλογή έχει: Να δώσει στην κάλπη δύναμη στο ΚΚΕ, ώστε την άλλη μέρα η δύναμη του ΚΚΕ να τροφοδοτήσει την αντεπίθεση του κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει αυταπάτες, που δεν καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε αυταπάτες για τις εκλογές σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δικτατορίας των μονοπωλίων και της EE. Εχουμε πλήρη συνείδηση του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων ή το τι μπορεί να προκύψει από ένα στήσιμο κάλπης, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στο εργατικό, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα.

Αλλο όμως αυτό, κι άλλο το γεγονός ότι πρέπει οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και έμποροι, η φτωχή αγροτιά, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες αυτής της χώρας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της ψήφου, για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης, να πουν το δικό τους ΟΧΙ στην EE και το ΔΝΤ, στους εμπνευστές του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, στην αστική τάξη της χώρας, στους πολιτικούς υπηρέτες της που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και στους πρόθυμους συμμάχους τους, στα κάθε είδους αναχώματα και φτερούγες του συστήματος.

Μπορούν, με την ψήφο τους, να τους καταστήσουν αδύναμους να ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, να δυσκολεύονται να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα επικίνδυνα σχέδιά τους ενάντια στο λαό. Να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της αλλαγής αποφασιστικά στο συσχετισμό δύναμης, μέσα στο λαό και στη νεολαία, σε κοινωνικό επίπεδο, με τη δύναμη των αγώνων και της ταξικής οργάνωσης, σε κάθε τόπο δουλειάς, μόρφωσης, εκεί που κρίνεται τελικά η δυναμική των εξελίξεων. Για να επιβάλουν η ίδια η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία την εναλλακτική λύση, τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org