Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Απρίλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11245

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Παντοτινός «γιος» της Πρωτομαγιάς των εργατών

Χαράματα Πρωτομαγιάς, πριν 103 χρόνια, σε ένα αρχοντικό της Μονεμβάσιας, γεννήθηκε το στερνοπαίδι του πλούσιου εμπόρου Ελευθερίου Ρίτσου και της Ελευθερίας, το γένος Βουζαναρά, που έμελλε να γίνει ο μέγιστος ποιητής - αγωνιστής της πρωτοπόρας εργατιάς και όλων των αγώνων της στον 20ό αιώνα, o Γιάννης Ρίτσος. Γεννημένος αρχοντόπουλο, τάχθηκε εφ' όρου ζωής - μέχρι και την ύστατη πνοή του - αταλάντευτα αυτοστρατευμένος με την εργατική τάξη και τα κομμουνιστικά ιδανικά.

Δεκαοχτάχρονος βρέθηκε στην ίδια «μοίρα» και στους ίδιους χώρους με βασανισμένους - και από τη φυματίωση - πρωτοπόρους, κομμουνιστές εργάτες. Από εκείνους άκουσε, έμαθε, ένιωσε το μόχθο, τους αγώνες, τα πάθη και τους πόθους τους. Βίωσε τη βιοπάλη της εργατικής τάξης, μετείχε στους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της.

Ταγμένος με τη μαχόμενη εργατική τάξη, από τα τέλη του 1931 διευθύνει το καλλιτεχνικό τμήμα της «Εργατικής Λέσχης» του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Το 1932 εντάσσεται στον πολιτιστικό φορέα «Πρωτοπόροι». Ακολουθεί η ένταξή του στο ΚΚΕ.

Στο τεύχος 2 (Φλεβάρης 1933) των «Νέων Πρωτοπόρων» δημοσιεύει υπό τη βινιέτα «ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ», το ποίημα «Στα παιδιά των προλετάριων», το οποίο με την ευκαιρία της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και της επετείου γέννησης του ποιητή της, αναδημοσιεύει, για πρώτη φορά από τότε, ο σημερινός «Ριζοσπάστης».


15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Ψήφος για το δικό τους μέλλον

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να στηρίξουν το ΚΚΕ, στηρίζοντας ουσιαστικά το δικό τους μέλλον στην κοινή πάλη με το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.


ΣΕΛ.  5
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
«Ναυαρχίδα» διείσδυσης των μονοπωλίων στον πολιτισμό

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. παρέδωσαν «γην και ύδωρ» στο Ιδρυμα Νιάρχου


ΣΕΛ.  5
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΕΠΠΑΣ
Εποίησε ήθος στη σκηνή και τη ζωή

Η απουσία του, διάχυτη ακόμη, σαρώνει τις σκέψεις που προκαλεί το έργο του και η στάση ζωής του


ΣΕΛ.  6
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Αναγκαία η διοργάνωση, σημαντική η συμμετοχή»

Ο «Ρ» συνομιλεί με νέους και εργαζόμενους που συμμετείχαν με τις ομάδες τους στο φετινό τουρνουά


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org