Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αναδιανομή υπέρ των εργατών;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως ένα από τα φιλολαϊκά μέτρα της αντιμνημονιακής κυβέρνησης, την οποία προπαγανδίζει ως μοναδική διέξοδο για το λαό, την αναδιανομή του πλούτου που μέρος της είναι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Είναι αληθινές οι προθέσεις του;

Ανεξάρτητα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες να το επιτύχει. Το λέμε, γιατί αφενός στις 10 προτάσεις του για την οικονομία προβάλλει την άποψη ότι θα επαναφέρει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τα 511 ευρώ μεικτά σήμερα στα 751. Αφετέρου, η δράση του αποκαλύπτει το αντίθετο, ότι δηλαδή στο συνδικαλιστικό κίνημα και σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις υπογράφει μειώσεις μισθών.

Για παράδειγμα, στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλειοψηφεί στο σωματείο του χώρου σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει: Μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους πάνω από 10%, αύξηση του ωραρίου κατά 15 λεπτά τη μέρα = 12 μέρες το χρόνο, άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο εργολάβων στο χώρο της φύλαξης του χώρου, εξαιρώντας τους αντίστοιχους εργαζόμενους από τη ΣΣΕ.

Στην εταιρεία «Ασπροφός», μελετητική εταιρεία στο χώρο της ενέργειας, με το ίδιο ακριβώς σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση») έπραξε περίπου τα ίδια που έπραξε στα ΕΛΠΕ.

Το επιχειρηματικό σωματείο στα Super Market Βερόπουλος, το οποίο στηρίζει την εκλογή της Αυτόνομης Παρέμβασης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών 12% στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 10% στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Στον ΗΣΑΠ, το σωματείο του χώρου, όπου πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΔΑΚΕ υπέγραψαν σύμβαση που ενσωματώνει τις μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 35%, επισφραγίζοντας τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Και βέβαια στους εμποροϋπαλλήλους. Οπου, πριν από τη διερευνητική συνάντηση με τους εμπόρους, ο κ. Βασιλόπουλος, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήλωνε στη ΝΕΤ: «Πάμε στη διαβούλευση προτείνοντας πάγωμα μισθών».

Τέτοια συναλλαγή για να σωθούν οι επιχειρηματίες από την κρίση. Ο «αριστερός» εργατοπατέρας βάζει πλάτη για τη μεταφορά των συνεπειών της στους εργαζόμενους. Και μετά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αναδιανομή εισοδημάτων» σε όφελος των εργαζομένων. Τα ρεπορτάζ των αστικών καναλιών που παρακολούθησαν την εξέλιξη διαπίστωσαν ότι ο κ. Βασιλόπουλος και η παρέα του «συμφώνησαν να υπάρχει μηχανισμός ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης μείωσης των μισθών» και ότι «οι εργαζόμενοι συζητούν θετικά μια λελογισμένη μείωση μισθών». Και βεβαίως όταν πάει σε διαπραγμάτευση χωρίς καν αύξηση, με δεδομένη την απαίτηση των μεγαλεμπόρων για μειώσεις πάνω από 10%, θα πάει για υπογραφή με μείωση.

Σκεφτείτε, αν τώρα προεκλογικά πάνε και υπογράφουν για μειώσεις μισθών, τι θα κάνουν αν κυβερνήσουν. Τέτοια, επομένως, κυβερνητική εντολή ζητά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να παζαρεύει πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι... Οι αντιμνημονιακοί λεονταρισμοί και οι φωνές τάχα πως θα κάνει καπιταλιστές και ΕΕ να υποταχτούν στην κυβέρνησή του και θα μοιράσουν πλούτο στους εργαζόμενους είναι για τα πανηγύρια. 'Η, πιο σωστά, πολιτική απάτη. Που πασχίζει να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους στην πολιτική των αστών. Οπως κάνει στην πράξη το στέλεχός του ο κ. Βασιλόπουλος, τα άλλα του στελέχη στους άλλους χώρους. Να γιατί, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο αφερέγγυα δύναμη, αλλά τυχοδιώκτες. Καμιά εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε όσους από τους λαϊκούς ανθρώπους ελπίζουν πως μια «αριστερή» κυβέρνηση θα φέρει καλύτερες μέρες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org