Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΣΟΚ
Στόχος η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Προτάσεις για «αλλαγή της λειτουργίας του κράτους» παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος

Αντιδραστικές προτάσεις που έρχονται να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα, να στηρίξουν την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής και να ενισχύσουν με νέο εκλογικό νόμο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασιών ανάμεσα στο κόμματα της πλουτοκρατίας, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας για «αλλαγή της λειτουργίας του κράτους», που θα επιδιώξει να συμπεριληφθούν στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, «βαθιά» και «ολική», όπως είπε.

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέφερε στις γνωστές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ενώ ο ίδιος πρότεινε «να αλλάξει ακόμη και ο τρόπος λειτουργίας» των κομμάτων. Χρειάζεται ισχυρίστηκε «ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων, καθώς η "νέα φυσιογνωμία" δεν υπάρχει ούτε στα κόμματα της Αριστεράς, ούτε στους νεοπαγείς κομματικούς σχηματισμούς». Ο ίδιος εξήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο, που όπως είπε θα έχει «συντακτικό χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ «της κατάργησης του σταυρού προτίμησης» και υπέρ της «επανεξέτασης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας», προτάσσοντας ένα εκλογικό σύστημα που να ευνοεί τις μετεκλογικές και προεκλογικές συνεργασίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε να εκλέγεται απευθείας από το λαό σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του από τα 3/5 της Βουλής. Επίσης, προτείνει να αποκτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες για «να προωθείται και να διασφαλίζεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων», και ταυτόχρονα να έχει «πολύ συγκεκριμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες, ώστε να διατυπώνει εθνικό συναινετικό λόγο», προς όφελος πάντα του γενικού συμφέροντος της πλουτοκρατίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε επίσης αλλαγές βιτρίνας στη λειτουργία της κυβέρνησης, για να εγκαταλειφθεί όπως ισχυρίστηκε «το κλειστό πρωθυπουργικό μοντέλο» και να υπάρχει «μικρότερο κυβερνητικό σχήμα» που όπως σημείωσε «θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις κυβερνήσεις συνεργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής, πρότεινε τη ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού της και την «άμεση διασύνδεση με τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ώστε να αποτελέσει ακόμα πιο ισχυρό μοχλό για την εφαρμογή και την προώθηση μεγάλου τμήματος των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ