Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Το ν/σ πρέπει να ψηφιστεί πριν το Πάσχα επειδή αφορά την υλοποίηση του μνημονίου διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας

Με την επισήμανση (από πλευράς υπουργού) ότι η διαδικασία του επείγοντος σχετίζεται με το ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν το Πάσχα γιατί περιέχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και είναι επείγουσες, ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλες διατάξεις.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι παραμένουν ακέραιες οι αντιλαϊκές επιλογές στην Υγεία και στην Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα εργασιακά δικαιώματα και στις συντάξεις.

Αναφερόμαστε, είπε, σε νομοθετήματα που αποβλέπουν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κερδών στην υγειονομική αγορά, στο ξήλωμα δικαιωμάτων των εργαζομένων με μέτρα ανάπτυξης της επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε τη ληστεία που γίνεται με το «κούρεμα» των ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ λέγοντας ότι πρόκειται κυριολεκτικά για ληστεία του ιδρώτα των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι οι όποιες δυσκολίες στην είσπραξη εισφορών στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ οφείλονται στο ότι πάνω από 150.000 αγρότες ξεριζώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ίδια τύχη είχαν και οι μικροί επαγγελματίες.

Σχετικά με τη διάταξη για την κατ' οίκον φροντίδα τόνισε ότι δίνεται ζεστό χρήμα στους ιδιώτες παρόχους και καλλιεργεί την ιδέα της ανταποδοτικότητας ενώ για τους εργαζόμενους που απεντάσσονται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κατήγγειλε ότι φορτώνεται στους ίδιους η εξαγορά των ενσήμων. Οσο δε για τις γονικές άδειες τόνισε ότι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας δεν απαντάει στο πρόβλημα που έχουν οι νέοι γονείς και οι μητέρες οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν ένα χρόνο άδεια με πλήρεις αποδοχές, αντίστοιχα επιδόματα και δίκτυο δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.

Είπε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική περικοπών στον τομέα των δαπανών γιατί όπως ισχυρίστηκε εάν δε γινόταν οι περικοπές του προηγούμενου διαστήματος «θα είχαμε μεγαλύτερες μειώσεις σε συντάξεις και άλλες παροχές».

Οπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ένας ενιαίος τρόπος πληρωμής των αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσα από το τραπεζικό σύστημα κάτι που θα βοηθήσει στον έλεγχο των εισφορών και των ποσών που πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα.

Το υπουργείο, είπε, απλοποιεί τα ασφαλιστικά πακέτα του ΙΚΑ τα οποία από 976 που είναι σήμερα, γίνονται 78 και σε ένα περίπου χρόνο θα φτάσουν στα πέντε ή έξι ενώ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το νομοσχέδιο το άρθρο «για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» γιατί το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιδραστικά μέτρα για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης(2022-11-22 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν οι νέες χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων ευρώ(2014-05-30 00:00:00.0)
«Προκαταβολή» για τις κουτσουρεμένες συντάξεις(2013-04-25 00:00:00.0)
Εργάτες και λαϊκές οικογένειες θα παρακαλάνε να μην αρρωστήσουν(2010-07-22 00:00:00.0)
Μέτρα που χτυπούν το λαϊκό κίνημα(2009-05-06 00:00:00.0)
«Πλάτες» στο τερατούργημα(2000-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ