Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Μέτρα που χτυπούν το λαϊκό κίνημα

Mε πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση προχωρά στην λήψη μέτρων που μπορεί να αξιοποιηθούν κατά της δράσης του λαϊκού κινήματος, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που περιέχονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο εξής θα υπάρχει αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση «για τα εγκλήματα της βιαιοπραγίας σε δημόσιες συναθροίσεις, της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της βαριάς σωματικής βλάβης, της ληστείας και τις διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας όταν τα εγκλήματα αυτά τελούνται από άτομα που καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά».

Εκφράζοντας την διαφωνία της με τη συγκεκριμένη διάταξη, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι στο όνομα δήθεν της ασφάλειας των πολιτών, αξιοποιείται η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων για να χτυπηθεί στην ουσία το λαϊκό κίνημα στην ρίζα του. Οταν, είπε, έρχεται ο αστυνομικός στις πορείες πάνοπλος, με μάσκες και άλλα εξαρτήματα, τώρα θα ρίχνει αδιακρίτως δακρυγόνα μόλις κάποιος σκεπάσει το πρόσωπό του. Η Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι χτυπιούνται θεμελιώδη δικαιώματα και με αφορμή την κουκούλα αφαιρούνται ένδικα μέσα που είχε στην διάθεσή του ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος και είπε ότι έχει σημασία να ξεχωρίζει ο αμυνόμενος διαδηλωτής. Κατήγγειλε ότι στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση επαναφέρει «την περιύβριση αρχής», η κατάργηση της οποίας ήταν κατάκτηση του ελληνικού λαού και είπε ότι η κυβέρνηση κινείται «σε βαθύτατα αυταρχοποιημένη κατεύθυνση» επιδιώκοντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες προκειμένου αυτοί να «κάτσουν στα σπίτια τους».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Θ. Τσάκρη είπε ότι η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη διάταξη κρύβει τη δυνατότητα της αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της καθιερώνοντας μεγάλες ποινές, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, έκανε λόγο για έναν κρίκο στην αλυσίδα της αυταρχικής πολιτικής. Με τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο συμφώνησε αλλά υπερθεμάτισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρης, ζητώντας να καταστεί «ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα».

Υπερασπιζόμενος τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση δεν βιάστηκε να νομοθετήσει και ισχυρίστηκε ότι δεν θίγονται στο παραμικρό οι δημοκρατικές ελευθερίες, αφού όπως τόνισε, «δεν αισθάνομαι ότι στο κέντρο της Αθήνας απειλούνται οι δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ