Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η περίπτωση του Ελληνικού

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά το τι εννοούν όταν λένε «πρέπει να έρθει η ανάπτυξη». Η περίπτωση Ελληνικού σέρνει πίσω της ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι τη Βάρκιζα και παραπέρα. Συνδέεται με τους οδικούς άξονες που σχεδιάζουν (ανατολική περιφερειακή Υμηττού) για να «συνδέσουν» το Ελληνικό με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Ενα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Δρόμοι, καζίνο, ξενοδοχεία, real estate, μαρίνες και πολλά άλλα είναι μέσα στα σχέδιά τους.

Ενα από τα επιχειρήματά τους για να δείξουν πόσο ωφέλιμα είναι αυτά τα έργα για τους εργαζόμενους είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και για την κατασκευή, αλλά και για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Λένε για το Ελληνικό ότι θα προχωρήσουν «μέσα από επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές και φέρνουν πλούτο στη χώρα». Πλούτο για ποιους; Γιατί οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ. Η πλειοψηφία θα δουλεύει με συμβάσεις και θα παίρνει ψίχουλα, δεν θα έχει ασφαλιστικά δικαιώματα. Οταν ήταν στην επικαιρότητα το θέμα με τους επενδυτές από το Κατάρ, είχε γραφτεί στον Τύπο ότι θα φέρουν εργαζόμενους από εκεί που θα δουλεύουν με ακόμα λιγότερα. Ναι, ακόμα κι έτσι κάποιοι εργαζόμενοι θα έχουν ανάγκη ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα και θα πάνε για δουλειά, ακόμα και για ένα μεροκάματο. Τέτοια άθλια ζωή για τους εργάτες και τις οικογένειές τους επιφυλάσσει. Θα δουλεύουν και δεν θα έχουν ούτε ευρώ στην τσέπη. Αυτή δεν είναι ανάπτυξη για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, είναι καταστροφή.

Ο πλούτος για τον οποίο μιλούν αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γιατί μόνο αυτοί θα κερδίσουν. Και μάλιστα, χωρίς να βάλουν μία. Είναι γνωστό πως χρηματοδοτούνται οδικά, τουριστικά και άλλα έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.ά.) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, και σε τι ποσοστό συμμετέχουν τα μονοπώλια. Φτάνει δεν φτάνει το 6% με 7% το ποσοστό των χρημάτων που βάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ