Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Δεν μπορώ να δεσμευτώ, ο πρωθυπουργός δε μου έδωσε συγκεκριμένη μέρα εκλογών. Εμείς ζητήσαμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνουν οι εκλογές, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να μη χαθεί άλλος χρόνος, το κυριότερο όμως είναι άλλο: Ωσπου να γίνουν οι εκλογές θα υπάρχουν νομοσχέδια αντεργατικά - αντιλαϊκά που θα ψηφίζονται απ' τη Βουλή και επιπλέον τρέχουν σοβαρά προβλήματα, που εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στη μάχη για την ψήφο, αλλά μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα προσπαθούμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε τους αγώνες. 70% μειώθηκαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων και αυτό ισχύει για όλα τα νοσοκομεία. Ξέρετε τι σημαίνει 70%; 70% "κουρεύτηκαν" τα αποθεματικά του ΟΕΚ που τον πήγαν βέβαια στον ΟΑΕΔ, αλλά τα αποθεματικά "κουρεύτηκαν". Αποθεματικά, τα οποία δεν είχε γίνει γνωστό, εμείς το λέγαμε, ότι θα "κουρευτούν". 70% μείον, γιατί όλα τα νοσοκομεία είχαν πάρει κρατικά ομόλογα αντί για ζεστό χρήμα και μετά η Τράπεζα της Ελλάδας τα παρέδωσε και έφτασαν εκεί που έφτασαν».

-- Οι πιθανές ημερομηνίες που σας έδωσε ο πρωθυπουργός ποιες είναι;

«Ε, περίπου ξέρετε τις ημερομηνίες, δεν μπορώ να δεσμευτώ εγώ και να ερμηνεύσω. Αυτές που γράφουν όλες οι εφημερίδες. Εχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα είναι 29 Απριλίου ή θα είναι 6 Μαΐου; Εμείς θέλουμε όσο γίνεται και 29 Απριλίου, αλλά τελικά δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τα πράγματα, τις διαδικασίες της Βουλής πότε θα γίνουν».

-- Τι λέτε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου; Σας φοβίζουν ενδεχόμενες προβοκάτσιες;

«Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί όταν πριν χρόνια μιλάγαμε ότι το ανεβασμένο λαϊκό κίνημα αντιμετωπίζεται και με προβοκάτσιες, όλοι μάς έλεγαν ότι βλέπουμε συνωμοσίες μπροστά μας. Βεβαίως, υπάρχουν και προβοκάτορες και προβοκάτσιες, αλλά να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι και το κράτος ή τμήματα του κράτους έξω απ' αυτές τις προβοκάτσιες. Υπάρχει μια μερίδα που χρησιμοποιεί την προβοκάτσια για να χτυπηθεί το κίνημα. Εμείς λοιπόν παλεύουμε το κίνημα να μεγαλώσει, να χρησιμοποιεί όλες τις μορφές πάλης και ταυτόχρονα να βγάζει απέξω τους προβοκάτορες και να μην κινδυνεύει απ' τις προβοκάτσιες».

--Πολλοί λένε ότι θα υπάρχει μεγάλη αστυνομοκρατία, μπορεί να γίνει έτσι παρέλαση;

«Λοιπόν κοιτάξτε, εδώ "νύχι - κρέας" πάει το πράγμα και η κυβέρνηση βολεύεται με την ένταση της καταστολής και οι προβοκάτορες της έδωσαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την κρατική καταστολή όχι μόνο για τους προβοκάτορες, αλλά κατά του κινήματος. Να ξεκαθαρίσουμε κι ένα άλλο πράγμα: Η 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή έχει αλλοιωθεί προ πολλού. Διότι συνδέεται πάντα με την πολιτική κατάσταση του σήμερα αλλοιώνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του αγώνα του 1821, περνάει δήθεν η εθνική ομοψυχία. Υπήρχε τότε και ο Κολοκοτρώνης με το "φωτιά και τσεκούρι", υπήρχαν και οι κοτζαμπάσηδες και σήμερα εθνική ομοψυχία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε γύρω απ' το α ή το β νόημα της 25ης Μαρτίου. Η πάλη είναι ταξική, τα στρατόπεδα είναι διαμορφωμένα και επομένως κάθε καπηλεία της 25ης Μαρτίου και απ' την κυβέρνηση και απ' τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν και άλλους, είναι αποδοκιμαστέα. Είναι άλλο πράγμα εμείς να αποδοκιμάζουμε την αλλοίωση του νοήματος της παρέλασης, δεν εγκρίνουμε όμως τις προβοκάτσιες. Οποιος θέλει να τιμήσει την παρέλαση πρέπει να την τιμήσει σωστά και να αποκλείσει τις προβοκάτσιες, μπορείς να διαφωνείς με το α ή β νόημα, εμείς σεβόμαστε αυτούς που διαδηλώνουν, αλλά ας πάρουν υπόψη ότι μερικοί θέλουν όξυνση, προβοκάτσια και ενδεχόμενα να βρεθούν και προσχήματα για να αναβληθούν και οι εκλογές».

Τέλος, σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός φάνηκε να φοβάται προβοκάτσια την Πρωτομαγιά, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε «δεν μου έδωσε τέτοια αίσθηση, δεν φάνηκε να τον απασχολεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org