Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ζητούν άμεση αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών από την Οκινάουα

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των αμερικανικών βάσεων

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των αμερικανικών βάσεων
TOKIO.-

Δεν είναι μόνο το ναυτικό δυστύχημα με πρωταγωνιστή το πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο «ΓΚΡΙΝΒΙΛ» που ταράσσει έντονα τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις. Είναι επίσης τα αναρίθμητα κρούσματα εγκληματικότητας και βίας Αμερικανών πεζοναυτών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία, καθώς και τα ανερμάτιστα επεισόδια υπεροπτικής συμπεριφοράς αρκετών εκ των Αμερικανών αξιωματούχων που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία.

Το νησί Οκινάουα, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιαπωνία, βράζει από αγανάκτηση περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Τσατάν χτες ζήτησε την αποχώρηση όλων των Αμερικανών πεζοναυτών από το νησί και την άμεση παραίτηση του διοικητή των αμερικανικών βάσεων που σταθμεύουν στην Οκινάουα, Ερλ Χέιλστον.

Τα παραπάνω αιτήματα διατυπώθηκαν σε δύο αποφάσεις που υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Τσατάν, όπου τον τελευταίο μήνα εκδηλώνεται ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από το μπαράζ εμπρησμών βρίσκονται Αμερικανοί πεζοναύτες. Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο που ανέβασε περαιτέρω την ένταση, σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, οπότε οι στρατιωτικές αρχές αμερικανικής βάσης στο Τσατάν της Οκινάουα αρνήθηκαν να παραδώσουν έναν πεζοναύτη που πιάστηκε επ' αυτοφώρω για απόπειρα εμπρησμού...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δημοτικών αρχών στο Τσατάν, Κιουτόκου Ματσούντα, η χτεσινή απόφαση της δημοτικής συνέλευσης της πόλης είναι «η πρώτη που έχει διατυπωθεί ποτέ αναφορικά με την άμεση αποχώρηση όχι μόνον του Ερλ Χέιλστον (Αμερικανού αντιστρατήγου και διοικητή των αμερικανικών βάσεων στο νησί) αλλά και όλων των Αμερικανών που υπηρετούν στην Οκινάουα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org