Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «Ριτς-γκέιτ» απειλή για τον Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ερευνα σε βάρος του τέως Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την απόφασή του να δώσει χάρη στον «διαβόητο» επιχειρηματία Μαρκ Ριτς, ανακοίνωσαν εισαγγελείς της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Κλίντον αμνήστευσε τον επιχειρηματία, απαλλάσσοντάς τον από ποινή κάθειρξης για φοροδιαφυγή 48 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ριτς έχει κατηγορηθεί - μεταξύ πολλών άλλων - για απάτες και παράνομες συναλλαγές, που αφορούσαν το πετρέλαιο, με το Ιράν, μαζί με τον συνέταιρό του Πίνκους Γκριν, επίσης αμνηστευθέντα.

Ο Κλίντον υπεραμύνθηκε της επιλογής του: «Οπως έχω πει επανειλημμένως, (έκανα) αυτό που θεωρούσα σωστό», δήλωσε χτες. «Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ανάρμοστοι παράγοντες, περιλαμβανομένης της άντλησης κεφαλαίων για τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή ή τη βιβλιοθήκη μου, έπαιξαν κάποιο ρόλο είναι απολύτως ψευδείς», πρόσθεσε.

Η Μαίρη Τζο Ουάιτ διαφωνεί. Η εισαγγελέας διερευνά ήδη κατά πόσον υπήρξε δωροδοκία - εμμέσως ή αμέσως - προς τον Κλίντον για να δοθεί χάρη, κατά το «ΒBC News Online». Ενώ δύο επιτροπές του Κογκρέσου διερευνούν το θέμα. Η πρώην σύζυγος του Ριτς, Ντενίζ, ήταν χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, ειδικά της καμπάνιας της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον (70.000 δολάρια). Η πρώην κα Ριτς δώρισε ακόμη 450.000 δολάρια στο Ταμείο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Κλίντον.

Η τράπεζα USB Warburg, που ήθελε να «νοικιάσει» τις ρητορικές ικανότητες του κου Ριτς (ο οποίος ζει πλέον στην Ελβετία) έναντι αμοιβής, ακύρωσε τη σχετική διαπραγμάτευση και απέσυρε την πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερικ Χόλντερ, τέως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, είπε στην «Washington Post» ότι «εξωθήθηκε» να εγκρίνει τις χάρες για λόγους «εθνικής ασφαλείας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ