Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Μαύρη ζωή στα ερείπια

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Τα αποθέματα αίματος έχουν εκλείψει, τα νοσοκομεία, χτυπημένα και αυτά από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, έχουν σοβαρή έλλειψη κλινών, αλλά και ιατρικού υλικού. Τα φάρμακα είναι πια δυσεύρετο είδος. Η εικόνα είναι τραγική, τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός και κάνει έκκληση.

Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία ακόμη προσπαθούν, τρεις μέρες μετά, να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, αφού οι δρόμοι και οι εθνικοί οδοί είναι κλειστοί, λόγω κατολισθήσεων που προκάλεσε ο μετασεισμός της Τρίτης, των 6,6 Ρίχτερ, που ήρθε να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ της 13 Ιανουαρίου.

Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι 274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί. Οι ανάγκες της χώρας των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι τεράστιες, καθώς η υποδομή της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος χώρας, Κάρλος Κιντανίγια, να κάνει εκ νέου έκκληση για κατεπείγουσα έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες, που διογκώθηκαν με το μετασεισμό που σημειώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 857 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 4.723 και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στο φτωχό Ελ Σαλβαδόρ, των 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Από το σεισμό αυτόν εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 2.000 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ