Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» - NMD
Πρώτα «πολεμικά επεισόδια»

Ασκηση ενός πολέμου που χρησιμοποίησε το διάστημα σαν πολεμικό πεδίο, με σενάριο που εξελίσσεται κατά το 2017, κατήγγειλε ότι πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Χου Ξιαοντί

ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Αυτό που... πολύ στοργικά έχει ονομαστεί ο «υιός του Πολέμου των Αστρων», το «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει πια τεθεί σαν πρώτο στην ατζέντα των ζητημάτων στις συνομιλίες μεταξύ των χωρών, αλλά και των διεθνών οργανισμών. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο περιττό και κυρίως επικίνδυνο είναι, καθώς αν υλοποιηθεί θα ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τη Συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους -που υπογράφηκε το 1972 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ- το μεγαλύτερο μέχρι τώρα επίτευγμα στον τομέα του περιορισμού των εξοπλισμών.

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί, χτες, για πρώτη φορά επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επί ευρωπαϊκού εδάφους, στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό. Η διαμάχη φυσικά είχε άμεση σχέση με το NMD, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαφωνίες επεκτάθηκαν όσον αφορά τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο εξοπλισμό.

Στην πρώτη ομιλία του, εκπροσωπώντας τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γκρέι, επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που σκοπό έχουν την αποτροπή μίας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα. Παράλληλα, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ, παραμένει η έναρξη των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό της παραγωγής σχάσιμων υλικών για την παραγωγή των πυρηνικών βομβών, όπως το πλουτώνιο και το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Οπως παρατηρούν αναλυτές, η θέση αυτή του Γκρέι δεν απέχει πολύ από την επίσημη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και επί κυβέρνησης Κλίντον, αφού οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μοναδική χώρα, από τις 66 που συμμετέχουν, που αντιτίθεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις για το διάστημα. Και η πεισματική άρνηση αυτή λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της προώθησης των σχεδίων για την αντιπυραυλική άμυνα. Απλά, ο Γκρέι το επιβεβαίωσε και μάλιστα, όσον αφορά το NMD, τόνισε με σημασία ότι «οι ΗΠΑ έχουν πάει όσο μακριά μπορούσαν», αναφερόμενος τόσο στον πυρηνικό αφοπλισμό όσο και στο διάστημα.

Η Θέση αυτή του Γκρέι, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από το NMD προκάλεσαν την οργή του Κινέζου πρέσβη, Χου Ξιαοντί, ο οποίος τόνισε από την έδρα, ότι η πιο επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα είναι «εξέταση της τάσης της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος», καθώς και όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η διαφύλαξη της Συνθήκης ΑΒΜ. «Εκφράζουμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για τις αναφορές σχετικά με τις ασκήσεις ενός πολέμου των άστρων, που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα. Η άσκηση χρησιμοποίησε το διάστημα σαν πολεμικό πεδίο με σενάριο που εξελίσσεται κατά το 2017», τόνισε ο Χου και πρόσθεσε: «Αυτή η άσκηση αναντίρρητα απέδειξε ότι η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι απειλή που προσπάθησε να αποτραπεί με τη Συνθήκη για το Διάστημα, του 1967, καθώς και με άλλες ανάλογες συμφωνίες, όσον αφορά την κούρσα των εξοπλισμών».

Εξάλλου, είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται, εξαιτίας του NMD, σε μία από τις χειρότερες στιγμές, ενώ το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη, όταν η Μόσχα -διά του υπουργού Αμυνας ΙγκόρΣεργκέγιεφ- τόνισε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας πυραυλικής άμυνας, αν οι ΗΠΑ τελικά προχωρήσουν στην υλοποίηση του NMD, που παραβιάζει την ΑΒΜ. Οι εξελίξεις αυτές επισκιάζουν και την επικείμενη πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του Ρώσου ομόλογου του Ιγκόρ Ιβανόφ, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 24 Φλεβάρη στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ