Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατοχυρώνουν περαιτέρω το θεμέλιο της υποτέλειας

Οι τοποθετήσεις του εισηγητή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και της βουλευτή Λ. Κανέλλη

«Το άρθρο 28 είναι το σημαντικότερο άρθρο του Συντάγματος και σε σχέση με αυτά που αναθεωρούνται, αλλά και συνολικότερα και εμείς από το 1975 το θεωρούσαμε ως το θεμέλιο της υποταγής, της υποτέλειας και της εξάρτησης και ήταν ένας από τους λόγους που αποχωρήσαμε ως ΚΚΕ εκείνη την εποχή από τη συζήτηση και την ψήφιση του Συντάγματος».

Με την επισήμανση αυτή, άρχισε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, υπενθυμίζοντας ότι για το άρθρο 28 το 1975 είχε αποχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα, μαζί με τη ΝΔ, το αναθεωρεί με την ερμηνευτική δήλωση.

Κάνοντας μία αναδρομή στις συζητήσεις τα τελευταία 4-5 χρόνια, είπε ότι έγινε μία επίμονη προσπάθεια της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, κάτι που έγινε αποδεκτό με κομψό τρόπο από το ΠΑΣΟΚ, με τη διατύπωση περί «συμμετοχής της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Οι αλλαγές στο άρθρο 28, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, γίνονται και για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς, για να δίνεται το στίγμα και από το Σύνταγμα ότι η Ελλάδα ανήκει και συμμετέχει στην ΕΕ, αλλά γίνονται και για λόγους νομικούς, για να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα και να επιτυγχάνονται τα νομικά αποτελέσματα και οι δεσμεύσεις που θέλουν οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Τι συνέπειες θα έχει αυτή η ρητή διατύπωση ότι συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Αν αύριο μεθαύριο αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέει να μη συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή να πάρουμε άλλη πιθανότητα να πει: Φθάσαμε στην ΟΝΕ, θα σταματήσουμε εδώ, δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε παραπέρα ολοκλήρωση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας. Η διατύπωση που προτείνεται εμποδίζει αυτή τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αφού οι υποστηρίζοντες ότι πρέπει να είμαστε και συμμετέχουμε στην ολοκλήρωση θα επικαλούνται συνταγματική διάταξη.

Βεβαίως, αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού το θέλει, γνωρίζουμε καλά ότι και νόμοι και συνταγματικές διατάξεις καθίστανται ανενεργές».

Αυτή η αντίληψη, συνέχισε, δε σέβεται τη μελλοντική πιθανή θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και είναι λογική αντιδημοκρατική και αντίθετη με τη λαϊκή κυριαρχία. Σήμερα επικαλείσθε την ερμηνευτική δήλωση που φέρνετε, για να αρνηθείτε να έχει αποτελέσματα η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Θεωρητικά, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, μπορεί να φθάσουμε στην απορρόφηση όσων αρμοδιοτήτων θέλουν από το εθνικό κράτος, στο οποίο θα αφήσουν το στρατό, την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά τις κεντρικές αποφάσεις για την οικονομία ή την εξωτερική πολιτική να τις μεταβιβάσουμε στις Βρυξέλλες και με το άρθρο 28, όπως υπήρχε, ενισχυόμενο με την ερμηνευτική δήλωση για να μην εγείρονται αμφισβητήσεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην κυβερνητική προσπάθεια να μην κυρώνονται πλέον οι σοβαρές διεθνείς συμβάσεις από τη Βουλή, αλλά από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται «για παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, όπου οι εκπρόσωποι του λαού, εν πάση περιπτώσει, είναι οι βουλευτές».

Καταλήγοντας, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε:

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Βεβαίως, εάν υπήρχε ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα υπέρ των δικών μας απόψεων, θα θέλαμε ένα τελείως διαφορετικό άρθρο 28. Αλλά και με τη σημερινή πραγματικότητα και με τους σημερινούς συσχετισμούς, πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι σε αυτό που λέμε ανώτερο του νομικού μας Δικαίου και που είναι το Σύνταγμα. Θα πρέπει να μπει μία διάταξη, που να λέει ότι το πρωτογενές κοινοτικό Δίκαιο και οι κανόνες που προέρχονται από διατάξεις διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας δεν έχουν υπερσυνταγματική ισχύ. Να μπει μία διατύπωση ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει. Να το λέει ρητά. Και μία δεύτερη διάταξη, που να λέει ότι τα ελληνικά δικαστήρια και τα εθνικά δικαιοδοτικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, αν οι κανονισμοί και οι διατάξεις που έρχονται από την ΕΕ είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Να μπορούν να κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια ότι η τάδε διάταξη που προέρχεται από το κοινοτικό Δίκαιο, εάν είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, δε θα εφαρμοστεί».

Η Λ. Κανέλλη

«Μιλούμε για την Ευρώπη και προς κατάπληξή μου άκουσα δογματικές τοποθετήσεις ως προς το μέλλον αυτής της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη, υπογραμμίζοντας:

«Δεν παραδέχονται ακόμα και οι επιθυμούντες δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο μίας βούλησης και μίας σύμβασης, που έχει μπροστά της δύο ενδεχόμενα: Οι επόμενες γενιές να θελήσουν να την τροποποιήσουν επί της ουσίας και χωρίς κατ' ανάγκην αιματοχυσία ή σύγκρουση και ταυτόχρονα να μην συμπεριλάβουν στα δεδομένα αυτού του μέλλοντος και της δογματικής τοποθέτησης απέναντι στην ΕΕ το ενδεχόμενο διαστρέβλωσης».

Το άρθρο 28 μιλάει για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε, σε εκείνο το μυθιστόρημα, ο Φραγκεστάιν ήταν ολοκληρωμένο δημιούργημα. Και προέβη στην επιστημονική, τότε, πρωτόφαντη κατά το μυθιστόρημα, συρραφή. Οταν μιλούμε για ολοκλήρωση, έχουμε καμία εγγύηση του τι συνεπάγεται η τελική όψη, μορφή, δημοκρατία, νομικός και ουσιαστικός πολιτισμός αυτής της ολοκλήρωσης; Τάσεις υπάρχουν. Θέσεις υπάρχουν. Συζητήσεις ανοίγουν. Πού εγκρίνουμε και πώς εγκρίνουμε;».

Οσο δε για το Διεθνές Δίκαιο και τη συμμόρφωση της χώρας με αυτό, τόνισε ότι αυτό παίρνει τη δύναμή του από την ισχύ και παρατήρησε:

«Ακόμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου οι αποφάσεις έχουν γίνει πέραν της μίας φοράς πολύ πρόσφατα κυριολεκτικώς πατσαβούρα, υπάρχουν χώρες με βέτο και χώρες άνευ βέτο, που σημαίνει ότι έχουμε προαποδεχθεί μία μορφή Διεθνούς Δικαίου με ισχυρούς, λιγότερο ισχυρούς και από κάτω τις πολλές χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ