Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Λιανεμπόριο των αισθημάτων

Γέμισαν, χτες, πλατείες, ρούγες και προθήκες από μια πλησμονή έρωτα, αισθήματος και αιώνιας αφοσίωσης. Τα παλιά χρόνια δεν ήταν μια χρονιάτικη επετειακή εκδήλωση. Ηταν - όχι για όλους, βέβαια - ένα κυκλάμινο, ένας αναστεναγμός, μια καντάδα, ένα κεντητό μαντίλι. Ηταν το «έσω πάθη» αυτό το αρχέγονο παιχνίδι των φύλων.

Μια ματιά, μερικά μετέωρα μισόλογα. Τώρα, όλα πρέπει να έχουν και τα σημειολογικά τους προκατασκευασμένα και τυποποιημένα σύμβολα. Αλλοτε ήταν το χτυποκάρδι και όχι ακριβώς η καρδιά - σ' όλες τις παραλλαγές της ως ένας ανατομικός συμβολισμός, που τώρα μάλιστα έχει την ανάγκη ενός υποστηρικτικού μηχανισμού.

Τώρα, χτες και κατά τα τελευταία χρόνια, τα αισθήματα τυποποιούνται με κωδική αναφορά στο λεβαντίνο των αισθημάτων, στον ξενόφερτο «περιπαθή Αγιο Βαλεντίνο».

Και αραδιάζονται στις βιτρίνες, το ίδιο κωδικοποιημένες, ομοιόσχημες καρδιές μεταλλικές χωρίς καρδιά, λουλούδια ψεύτικα, κουτιά πολύχρωμα και αποσμητικά. Χρυσόχαρτα, χωρίς περιεχόμενο. Αλλά και κατά την... ταξική τους διαφοροποίηση, καρδούλες διαμαντένιες και χρυσές πέτρες, πλουμίδια τεχνητά και πλαστικά αισθήματα.

Τα παλιά, τα «ρομαντικά» χρόνια δεν ήταν τόσο καλά και τόσο ρομαντικά για όλους. Αλλά, το μενεξεδί μελάνι, μια γαζία σ' ένα βιβλίο για τους αγαπημένους, μερικά κρυφόλογα, μια ανάσα του πελάγους δεν είχαν αντικατασταθεί από τα πλαστικοποιημένα ομοιότυπα. Εμενε το πρωτογενές πάθος και το παιχνίδι του απροσπέλαστου που πρέπει να προσεγγίσεις με ευαισθησία, χωρίς τη λαιμαργία του «γρήγορου φαγητού».

Τώρα του Αγίου Βαλεντίνου, του ξενόφερτου, του λεβαντίνου των αισθημάτων, του εμποράκου, των ερωτευμένων και των συμβολισμών του τίποτα. Τώρα μάλιστα, αναζητείται και ο ημεδαπός Υάκινθος των ερωτευμένων, που ανακηρύσσεται σε ομοιόβαθμο Αγιο, για να εκτοπίσει τον νεοείσακτο Βαλεντίνο. Και για να ικανοποιηθεί το νεοπατριωτικό μας μένος που αναζητεί βυζαντινές ρίζες από τον καφέ, σε χοντρό φλιτζάνι, ως τις εμπορευματοποιημένες καρδούλες του Βαλεντίνου.

Αγιε Υάκινθε βάλε τα δυνατά σου, η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή, σύμφωνα και με τις ντιρεκτίβες της ευρω(α)πορείας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ