Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ανησυχούν αντί να καθησυχάζουν τα λεγόμενα κυβερνητικών παραγόντων

Καμία εγγύηση για το πού καταλήγουν τα απόβλητα που περιέχουν επικίνδυνα υλικάδεν μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες στον Ρ/Σ «Σκάι 100.4» ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης.

Ο υφυπουργός δήλωσε πως τα απόβλητα διακινούνται μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία προς τις εταιρίες που αναλαμβάνουν και τα καταστρέφουν. Οταν, όμως, ρωτήθηκε αν τα καταστρέφουν ή τα βυθίζουν στη θάλασσα, απάντησε: «Η συμφωνία είναι να τα καταστρέφουν. Ελέγχονται για τις δικές μας θάλασσες εδώ. Θέλω να πιστεύω ότι οι έλεγχοι είναι ικανοί. Το τι τα κάνουν σε τελικό αποτέλεσμα δεν μπορώ να το εγγυηθώ»!

Απαντώντας σε ερώτηση για τους θανάτους στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 στο Βελεστίνο Μαγνησίας, ο Δ. Αποστολάκης δήλωσε πως «κανένα από τα άρματα που έχουμε εμείς δεν περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο. Δε φέρνουμε ΝΑΤΟικά άρματα, για να τα διορθώσουμε στο Βελεστίνο». Ωστόσο, αμέσως μετά παραδέχτηκε πως έρχονται ΝΑΤΟικά άρματα στην Ελλάδα, λέγοντας πως: «Γι' αυτά που έρχονται από το Κόσσοβο, υπάρχει συμφωνία με την "KFOR", να ελέγχονται από άποψη μόλυνσης, τα ελέγχουμε επιπλέον με ειδικές διαδικασίες μόλις μπουν στον ελληνικό χώρο, ότι δε φέρουν καμία μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει το προσωπικό»!

Η συνέντευξη του υφυπουργού όμως δεν απαντά σε εύλογα ερωτήματα που «γεννούν» τα λεγόμενά του:

α) Αν δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν την καταστροφή αποβλήτων τελικά τηρούν τη συμφωνία αυτή, μήπως μπορεί να εγγυηθεί ότι η «KFOR» τηρεί τη συμφωνία της;

β) Το ότι δε διορθώνονται ΝΑΤΟικά άρματα στο Βελεστίνο, σημαίνει ότι δε διορθώνονται και σε κανένα άλλο στρατιωτικό εργοστάσιο;

γ) Ο έλεγχος στον ελληνικό χώρο γινόταν πριν ή αφότου η κυβέρνηση έμαθε ότι το ΝΑΤΟ έκανε χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας;

Κατά τα άλλα όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί τη σύμπτωση τόσων θανάτων από λευχαιμία και καρκίνο, ο Δ. Αποστολάκης αρκέστηκε να πει «δεν μπορώ να υπεισέλθω σε ιατρικά θέματα» και να βεβαιώσει πως «τα οχήματα και τα υλικά (!) μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν επιβλαβείής επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου». Παρ' όλα αυτά αποκάλυψε ότι το προσωπικό ελέγχεται ιατρικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παρ' όλα αυτά εξέφρασε και «μια επιφύλαξη στο βαθμό που γνωρίζουμε», ενώ επικαλέστηκε «μία γιατρό» που «είπε στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ότι κανένας δεν μπορεί να συσχετίσει ένα θάνατο με επίδραση αν δεν περάσουν τρία με δέκα χρόνια»! Ακολούθως, δήλωσε πως «κανείς δεν είπε ότι είναι βλαβερές αλλά δεν μπορούν να φανούν τα βλαβερά αποτελέσματα αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια»!!!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τον πρότερο έλεγχο των αρμάτων μάχης τα οποία επισκευάζονται στο παραπάνω εργοστάσιο, αλλά και των εργαζομένων, επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, για να αρνηθεί το συσχετισμό μεταξύ των κρουσμάτων λευχαιμίας και του αντικειμένου εργασίας.

Σε ερώτηση αν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το φαινόμενο των απανωτών κρουσμάτων λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου στους εργαζόμενους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, ο Δ. Ρέππας απάντησε ακόμα: «Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και στη Βουλή. Η επισκευαστική αυτή μονάδα, η οποία λειτουργεί αρκετά χρόνια και λειτουργεί με αξιοπιστία, ελέγχεται, όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας για την υγεία των εργαζόμενων, των πολιτών που ζουν και εργάζονται εκεί.

Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός φορέας ο οποίος να συνδέει τους θανάτους πολιτών σε αυτή την περιοχή, με την αιτία στην οποία αποδίδετε ευθέως αυτούς τους θανάτους.

Πρέπει να σας πω ότι, πέραν των ελέγχων που γίνονται μέχρι τώρα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα συνεχίσει με πιο εντατικό ρυθμό αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για όσους εργάζονται εκεί, για όσους ζουν στην περιοχή αυτή. Ηδη, έχουν ληφθεί μέτρα. Και θα λαμβάνονται με πιο έντονο τρόπο».

Τώρα, το γιατί, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος, κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων «με πιο έντονο» τρόπο, δεν απαντήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ