Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους ο ανυπότακτος λαός

Avaton

Η Θεσσαλονίκη της αντίστασης και του αγώνα, όπου δύο χρόνια τώρα παραμένουν στημένα τα ορμητήρια της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς, βροντοφώναξε χτες βράδυ το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για ειρήνη στα Βαλκάνια. Ο ανυπόταχτος λαός της, πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους και διαμήνυσε πως θα συνεχίσει ακούραστα και αδιάκοπα τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές. Ο λαός που με μπλόκα, διαδηλώσεις και πορείες στάθηκε απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης για μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών, απαίτησε με μια φωνή απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, δάσκαλοι, έδωσαν το «παρών» χτες βράδυ, στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων του Νομού που διοργάνωσε το μεγάλο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Με το πάθος και το δυναμισμό τους κατάφεραν να ξεσηκώσουν στο πόδι την πόλη και να εκφράσουν τα πραγματικά αισθήματα του λαού.

Μετέτρεψαν τη χτεσινή συγκέντρωση σε παλλαϊκό εγερτήριο αντίστασης και πάλης, απέναντι στην αδίστακτη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών που με τη συνενοχή και ενεργό συμμετοχή των ντόπιων υποτακτικών τους επιχειρούν τη στρατιωτική, οικονομική, πολιτικής και πολιτιστική κυριαρχία στον κόσμο.

Εδωσαν την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, για να περιφρουρήσουν τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού της χώρας και όλων των λαών της Βαλκανικής. Θα σταθούν ενωμένοι μπροστά στον κοινό, τον έναν εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Τόσο μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση, όσο και με τη μαχητική πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διαδήλωσε την απόφασή του να συνεχίσει αδιάκοπα και ανυπόταχτα τον αγώνα μέχρι «να σταματήσει το διαρκές έγκλημα. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, Ειρήνη συνεργασία ανάπτυξη Τώρα». Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα - κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων που διατυπωνόταν και μέσα από το πανό που μπήκε στην κεφαλή της πορείας για να οδηγήσει το λαό.


Avaton

Πρώτος σταθμός της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή) ήταν το γερμανικό προξενείο, όπου τα μέλη της επιτροπής θυροκόλλησαν το ψήφισμα. Επόμενος το αμερικάνικο προξενείο. Εκεί τα μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη επιχείρησαν να φέρουν στη μνήμη εικόνες από το βρώμικο έγκλημα που διέπραξε το ΝΑΤΟ εναντίον του Γιουγκοσλαβικού λαού. Μέσα σε καπνούς και σειρήνες που στρίγκλιζαν αδιάκοπα, σε ένα τοπίο πλημμυρισμένο από σταυρούς και θύματα της θηριωδίας, ξαφνικά ξεπρόβαλε, το λαϊκό κίνημα, ενωμένο δυνατό και αποφασισμένο να βγει νικητής στη μάχη για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών.

Εκεί με μια φωνή ακούστηκε δυνατά η καταγγελία «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και η απαίτηση «Go home killers». Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε έξω από το κτίριο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στην περιοχή του Βαρδάρη, όπου επίσης αναρτήθηκε το ψήφισμα των φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ