Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μια φιλόξενη γιορτή για παιδιά και γονείς

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ

Απίθανοι ήρωες στις παιδικές παραστάσεις
Απίθανοι ήρωες στις παιδικές παραστάσεις
Ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ που αγκαλιάστηκε πλατιά και χάρισε σε μικρούς και μεγάλους πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς. Σε πρώτο ρόλο τα ίδια τα παιδιά κάθε ηλικίας που απόλαυσαν άφθονο θέατρο, μουσική, χορό, βιβλίο, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις και συζητήσεις, σε ένα φιλόξενο χώρο που ετοιμάστηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Για τα παιδιά το Φεστιβάλ αποτέλεσε μία ευκαιρία να ξεδώσουν, να γνωριστούν με διάφορες μορφές τέχνης, να εκφραστούν δημιουργικά, να κάνουν νέους φίλους. Ανάλογες άλλωστε ευκαιρίες λείπουν και γίνονται «πολυτέλεια» σε μία περίοδο που και το δικαίωμα των παιδιών στον πολιτισμό, ακόμα και στο παιχνίδι, έχει περιεχόμενο, προσανατολισμό και κόστος που επιτάσσει το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ έφερε κοντά νέα ζευγάρια που καθημερινά παλεύουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, ακρίβειας, εντεινόμενης ιδεολογικής επίθεσης ενάντια και στις μικρές ηλικίες. Νέους που έχουν το ίδιο συμφέρον, μια άλλη πολιτική που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες τους, να ανοίγει δρόμους πραγματικής προόδου για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμπληρώθηκαν και ερωτηματολόγια από την πλευρά των γονιών στα οποία αποτυπώνονται τα προβλήματα και οι ανάγκες τους και αποτέλεσαν και αφορμή να ανοίξει η κουβέντα για τη σημερινή κατάσταση και την πραγματική διέξοδο.

Συζητώντας με ένα... καλικαντζαράκι για τα έθιμα των Χριστουγέννων!
Συζητώντας με ένα... καλικαντζαράκι για τα έθιμα των Χριστουγέννων!
Ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση είχαν τα βιβλιοπωλεία που λειτουργούσαν για μικρούς και μεγάλους, με έμφαση στο καλό προοδευτικό βιβλίο, δείχνοντας ότι οι γονείς αναζητούν να γνωριστούν τα παιδιά τους με αυτό.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα πρωτότυπο εργαστήρι στο οποίο τα παιδιά κατασκεύασαν μουσικά όργανα. Μεταμόρφωσαν πλαστικά κυπελάκια, χαρτί, μπαλόνια, άδεια κουτιά και άλλα υλικά σε κιθάρες, τυμπανάκια, μαράκες, τα στόλισαν και τα έδειχναν με καμάρι και στη συνέχεια έγιναν μια πολύχρωμη ορχήστρα και έπαιξαν μουσική. Η χαρά της δημιουργίας, η φαντασία των παιδιών βρήκε την έκφρασή της και σε αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα εργαστήρια που λειτούργησαν το διήμερο του Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία, χαρίζοντας στα παιδιά ενθύμια δικής τους κατασκευής, αλλά και δίνοντας ιδέες στους γονείς για το πώς μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους με απλά υλικά.

Με πολύ μεράκι, που φάνηκε στη σκηνή, μέλη της ομάδας χορού της ΚΝΕ παρουσίασαν το έργο «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων» το οποίο απευθυνόταν και σε μικρότερα παιδιά καθώς η μουσική και ο χορός είχε τον πρώτο λόγο. Σε ένα πολύχρωμο χαρούμενο σκηνικό τα μέλη της ομάδας απέδωσαν όμορφα ένα έργο της Ζωής Βαλάση στο πνεύμα των γιορτών, τραγούδησαν με τα παιδιά «όλου του κόσμου τα παιδιά η αγάπη τα αγκαλιάζει» και έδωσαν στους μικρούς θεατές ρόλο πρωταγωνιστή ανεβάζοντάς τα στη σκηνή. Στη συνέχεια τα παιδιά σε μία παρέα συζήτησαν για χριστουγεννιάτικα έθιμα, για τους καλικάντζαρους, μοιράστηκαν όσα γνωρίζουν τα ίδια, αλλά και την ...άποψή τους για το κατά πόσο υπάρχουν τα ξωτικά των Χριστουγέννων.

Χορός και ξεφάντωμα στο τέλος του διήμερου Φεστιβάλ
Χορός και ξεφάντωμα στο τέλος του διήμερου Φεστιβάλ
Το απόγευμα, παρέα με τη θεατρική ομάδα «Ωκύπους» και το έργο «Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια» πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι στους μύθους, τα χρώματα και τις μουσικές χωρών της Λατινικής Αμερικής σε μία παράσταση που συνδύαζε την αφήγηση, την κίνηση, τη μουσική.

Το Φεστιβάλ έκλεισε χτες το βράδυ με ξεφάντωμα στους ρυθμούς παιδικών τραγουδιών και με τους μικρούς επισκέπτες να χορεύουν και να παίζουν. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό δώρο από ένα βιβλίο επιλεγμένο ανάλογα με την ηλικία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ