Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Μέτωπο κοινής πάλης για το ασφαλιστικό

Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό προέκυψε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα με στόχο το συντονισμό   εργαζομένων και πλατιών στρωμάτων ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές και για ένα άλλο σύστημα ασφάλισης

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της σύσκεψης του ΠΑΜΕ
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της σύσκεψης του ΠΑΜΕ
Μια μεγάλη πλατιά συνδικαλιστική λαϊκή συσπείρωση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων σηματοδότησε η χτεσινή σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Μια συσπείρωση από την οποία, όπως παρατήρησε και συνδικαλιστής, «δεν πρέπει να λείψει κανένας, δεν περισσεύει κανένας, δεν αποκλείεται κανένας».

Η μαζική παρουσία στη χτεσινή σύσκεψη εκατοντάδων εκλεγμένων συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από πρωτοβάθμια σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, αλλά και εκπροσώπων των ΕΒΕ και της αγροτιάς και ακόμα ανθρώπων που μέχρι χτες δε συμμετείχαν στο ΠΑΜΕ, οι δηλώσεις τους για κοινή πορεία, για ενωμένη πάλη και η συστράτευση στον κοινό αγώνα στελεχών από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ήταν ορισμένα απ' τα γνωρίσματα της χτεσινής μάζωξης και μια επιπλέον απόδειξη ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ βρίσκει απήχηση και ακουμπά τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις αγωνιστικές διαθέσεις ευρύτερων δυνάμεων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η εργατική τάξη, οι αγρότες, οι ΕΒΕ βρίσκονται μπροστά σε μια αντιασφαλιστική λαίλαπα. Κοινή και η εκτίμηση ότι μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης δε σηκώνει καμία αναμονή, καμιά αυταπάτη. Γιατί, όπως είπε και ο Γιώργος Μαυρίκος, «τώρα κρίνονται όλα». Γιατί, όπως προειδοποίησε και ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, «πρέπει να αντιδράσουμε όσο είναι καιρός. Και τώρα είναι καιρός. Μέσα από ένα μέτωπο πάλης μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».


«Ολοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, έχουμε καθήκον να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σπύρος Κότσιας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, δηλώνοντας τη συστράτευσή του στον κοινό αγώνα.

Το διπλό αγωνιστικό «παρών» και ως μέλος της ΠΑΣΚΕ και ως μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ έδωσε ο Κώστας Χριστόπουλος, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι με το παραμύθι των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ούτε να πέσουν στην παγίδα των διαχωρισμών σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «και εκεί κακό χερόβολο και εδώ κακό δεμάτι». Για να καταλήξει: «Αυτοί που νομίζουν ότι φεύγοντας τώρα στη σύνταξη θα γλιτώσουν, είναι γελασμένοι».

«Η τριμερής χρηματοδότηση είναι ένας μύθος», τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ο Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, «αφού το κράτος όχι μόνο δε συμμετείχε αλλά έκλεβε και τις εισφορές των εργαζομένων». Και σημείωσε την ανάγκη για πλατιά ενημέρωση όλου του ελληνικού λαού που πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

«Η κοινωνική ασφάλιση είναι ο τελευταίος ιμάντας που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαρίτος, από το ΓΣ της ΟΤΟΕ, ο οποίος κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να γίνουν η φωνή των ανέργων και να παλέψουν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους». Με αυτά τα λόγια ο Π. Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαρατεθούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και μέσα απ' τους αγώνες να ανασυντάξουν, να αναζωογονήσουν και να προσανατολίσουν ταξικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Δεν υπάρχει καλή κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους και κακή για τους αγρότες. Δεν υπάρχει καλή πρόνοια για εργαζόμενους και κακή για αγρότες. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους». Τα παραπάνω επισήμανε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, στέλεχος του αγροτικού κινήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγρότες θα συντονιστούν μαζί με τον αγώνα του ΠΑΜΕ για την κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στην κατάσταση των αγροτών σημείωσε ότι «για να πάρει ένας αγρότης πλήρη σύνταξη πρέπει να είναι ασφαλισμένος 47 χρόνια», προσθέτοντας την ανάγκη για κοινή δράση αγροτών και εργαζομένων.

Ο Μ. Σκεπετάρης επισήμανε ότι μόνο αν υπάρξει συντονισμένος αγώνας από εργαζόμενους και σωματεία θα μπορέσει η εργατική τάξη να αντισταθεί στην επιδρομή που γίνεται στην κοινωνική ασφάλιση και ότι μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ θα ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου».

Από τους επαγγελματοβιοτέχνες ο Χ. Χαλβατζόγλου σημείωσε τα κοινά προβλήματα του κλάδου με τους εργαζόμενους, αποτέλεσμα, όπως είπε, της κυβερνητικής πολιτικής εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο Δ. Κίσσας, από τους τραπεζοϋπαλλήλους, τόνισε ότι πρέπει να αναδειχτούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης της κοινωνικής ασφάλισης και ότι μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορεί να αποτραπεί η επίθεση.

Οι εργασίες της σύσκεψης συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση της πρότασης για εκλογή Επιτροπής Αγώνα, η σύνθεση της οποίας θα είναι ανοιχτή.

Η μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών της σύσκεψης. Ανάμεσα στους εκατοντάδες συνδικαλιστές ξεχωρίσαμε τους: Χρ. Σουλελέ και Κ. Παπαντωνίου, μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Σ. Λαγό, μέλος διοίκησης ΠΟΣ, Ιορ. Μωυσίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών, Θυμ. Δούκα, γραμματέα Σωματείου Χορευτών Λυρικής Σκηνής, Παν. Σούταλο, πρόεδρο Σωματείου Τεχνικών Θεάτρου, Δ. Πάνου, γραμματέα Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανίας, Βασ. Κολοβό, πρόεδρο ΔΣ της ΠΟΘΑ, Αλέκο Μουστάκα, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Επίσης παραβρέθηκαν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημ. Σούκης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, και ο Γ. Μαύρος από την ΑΚΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ