Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η παρέμβαση έφερε λύση

Ο εργοδότης αναγκάστηκε μετά από παρέμβαση των οικοδόμων να καταβάλει τα δεδουλευμένα δύο μηνών σε 40 εργαζόμενους!

Σαράντα περίπου οικοδόμοι που δουλεύουν στην εταιρία ΕΡΓΑΣ για την κατασκευή γέφυρας στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης παρέμειναν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Αυτό διαπιστώθηκε χτες στη διάρκεια εξόρμησης κλιμακίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε γιαπιά και εργοτάξια της περιοχής.

Ο εργοταξιάρχης Λάμπης Γιάννης, μαζί με άλλους υπεύθυνους της εταιρίας, επιτέθηκαν με βρισιές και απειλές στους συνδικαλιστές του κλιμακίου και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το εργοτάξιο, σε μια προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η παρανομία της εργοδοσίας στη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Η απαράδεκτη αυτή στάση είχε στόχο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Ο τραμπουκισμός όμως των εργοδοτών έπεσε στο κενό. Τα στελέχη του σωματείου δεν υποχώρησαν και με ψυχραιμία και σταθερότητα απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης των οικοδόμων και την καταβολή των καθυστερημένων μεροκάματων στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Τελικά, με την επιμονή και την αποφασιστική παρέμβαση του συνδικάτου οι εργοδότες υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στους εργάτες τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη και του Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, με διάφορα προσχήματα για έλλειψη προσωπικού κλπ., αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα του Συνδικάτου να στείλει επιθεωρητές για επιθεώρηση στο εν λόγω εργοτάξιο. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Κωστόπουλος, καταγγέλλοντας τη στάση αυτή της Επιθεώρησης Εργασίας, δήλωσε ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί μόνο στα χαρτιά.

Δήλωσε επίσης ότι σήμερα στελέχη του Συνδικάτου θα επισκεφτούν το εργοτάξιο μαζί με εκπροσώπους του ΙΚΑ, γιατί διαπιστώθηκε και κάποια ανωμαλία στην καταβολή του ειδικού επιδόματος δώρου σε πολλές περιπτώσεις εργαζομένων στο εργοτάξιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ